Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.
Het jaar loopt op zijn einde en dat betekent dat veel mensen hun energiecontract er weer eens bijpakken: wat verbruik ik? Kan ik niet beter ergens anders naartoe? Veel traditionele providers leveren grijze of groene energie en je kunt dan kiezen voor een variabel of vast contract. Maar er is inmiddels ook een heel nieuwe categorie providers opgestaan die een nieuw type contract bieden: het dynamische energiecontract. Dit is wat dat inhoudt.
Dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract is best heel anders dan de contracten die je van veel energieleveranciers gewend bent. Het zijn echt dynamische contracten: ze zijn altijd in beweging. Dat komt omdat ze niet gebaseerd zijn op een vaste prijs, maar de prijzen waarvoor stroom en gas worden verhandeld op de beurs. Elk uur zijn er andere stroomtarieven, terwijl dat bij gas iets minder hard gaat: die tarieven verschillen per dag als je een dynamisch contract hebt.
Een dynamisch energiecontract laat je nog beter zien welke prijsschommelingen er plaatsvinden op de energiemarkt. Je kunt je vast voorstellen wat daar de voordelen en nadelen van zijn: als de prijzen hoog zijn, dan betaal jij meteen die hoge prijs, maar als de prijzen laag zijn, dan ben je ook de eerste die ervan profiteert.
Bovendien kleeft daar nog een voordeel aan, want weten wat de energieprijs doet, betekent dat je energie slim kunt inzetten. Als het goedkoop is dus even die was draaien of je auto opladen, en als het duur is dat even laten (als dat kan). Een ander voordeel van een dynamisch contract is dat je geen risico-opslag hoeft te betalen. De leverancier heeft namelijk minder kans om met ingekochte energie te blijven zitten.
Actief bezig met je energiegebruik
Is het iets voor jou, zo’n dynamisch energiecontract? Waarschijnlijk wel, al moet je er wel rekening mee houden dat je energierekening niet meer zo stabiel is als je gewend bent. Zo fluctueren de bedragen veel meer dan met andere typen contracten. Vind je dat echter vervelend, dan zijn er ook mogelijkheden om dat te voorkomen, namelijk een vast voorschotbedrag betalen zoals je gewend bent van de andere typen energiecontracten. Je krijgt dan aan het einde van het jaar een afrekening waarin wordt gekeken of je maandelijks betaalde bedrag in totaal te hoog of te laag was.
Als je actief met je verbruik bezig bent, bijvoorbeeld omdat je duurzaamheid belangrijk vindt of omdat je graag wil zorgen dat energie zo min mogelijk kost, dan is zo’n dynamisch energiecontract perfect. Actiever bezig zijn met wanneer stroom goedkoper is en daar ook goed gebruik van maken, kan echt veel schelen. Bovendien is het soms ook veel logischer: we zijn opgegroeid met het idee dat in de nacht de daluren zijn en we daarom minder hoeven te betalen, maar mede dankzij zonnepanelen is het vaak veel voordeliger om juist op klaarlichte dag energie te gebruiken.
Mocht je deze winter nog overstappen op een dynamisch energiecontract, houd er dan rekening mee dat je daar wel een slimme meter voor nodig hebt. En realiseer je goed dat deze contracten in die eerste maanden dan relatief duur zullen lijken: de winter is immers prime time: je verbruikt dan over het algemeen de meeste stroom en gas. Je moet immers je huis warm stoken en bent sowieso wat meer binnen, dus dan worden er vaak ook meer apparaten gebruikt. Ook goed om te weten: het is aan de energieleverancier tegen welk tarief teruggeleverde energie wordt gesaldeerd, je moet natuurlijk wel beschikken over zonnepanelen mocht je daar gebruik van kunnen en willen maken. Wel moeten ze transparant zijn over wat er wordt teruggeleverd.
Kortom, als je iets meer dan gemiddeld met je energieverbruik en -tarieven bezig bent, dan is zo’n dynamisch energiecontract waarschijnlijk erg passend. Al kan het dus wel even wennen zijn.
[Fotocredits – adragan © Adobe Stock]
Verder lezen over Duurzaam
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
DC Business14.11.2024
Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda
voor groei, innovatie en duurzaamheidAdvertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Technology04.11.2024
Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Verder lezen over Energie
Nieuws08.10.2024
Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”
Nieuws27.09.2024
Zonneplan komt met prijsplafond om hoge kosten te voorkomen
Gadgets20.09.2024
Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten
Technology11.09.2024
In Moerdijk komt een ultrasnel en innovatief batterijopslagsysteem voor netstabilisatie
Gebouwd door RWENieuws15.08.2024
Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren
Technology12.08.2024
Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise
DC Business07.08.2024
5 manieren om je manager over te halen groene stroom te gebruiken
Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Verder lezen over Toekomst
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Events04.07.2024
Dit was het VINT Symposium van 2024
met als thema 'Echt Slim'Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Gadgets20.06.2024