Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Nu we weer meer vliegen, is het tijdens elke vlucht weer een uitdaging om de beste stoel te vinden. Want wat zijn de allerbeste plekken en hoe weet je waar die zijn? Een boeiende vraag voor iedereen die af en toe of regelmatig vliegt. Want als je niet op de voorste rijen in Business Class zit, waar kun je dan het beste plaatsnemen? Wij wilden graag antwoord krijgen op deze vraag, doken erin en geven je 5 tips!
1. Meeste beenruimte: voorin of bij de nooduitgang
Tegenwoordig laat een maatschappij je vaak al extra betalen voor een stoel met meer beenruimte. Is dat een betere stoel? Nou, je zit er in ieder geval een stuk ruimer. Transavia en KLM maken dat heel inzichtelijk als je boekt of incheckt. Voor een paar euro of tientjes extra zit je een stuk ruimer. Wil je niet extra betalen? Boek dan een stoel aan het gangpad, daar kun je gemakkelijker je benen strekken.
De stoelen direct op de eerste rijen of achter Business Class hebben meestal meer beenruimte en ook die bij de nooduitgang. Ook andere maatschappijen hanteren dit principe. Bepaal zelf of je het de extra euro’s waard vindt. Op lange vluchten kun je vaak Economy plus- of comfort stoelen boeken die net wat beter zijn dan de standaard Economy-stoelen.
2. Een rustige plek
Misschien wil je gewoon een rustige plek hebben, omdat je gesteld bent op je privacy, of bijvoorbeeld wil kunnen slapen of werken. Een inkoppertje, maar wel essentieel: boek geen stoel in de buurt van een toilet. Gegarandeerd dat andere passagiers hier in de rij komen staan en je continu mensen in je ooghoek ziet in- en uitlopen. Een plek aan het raam is altijd rustiger dan de andere stoelen, omdat je daar niet gestoord wordt door anderen die naar het toilet gaan precies terwijl jij ligt te slapen of werken. Extra bonus: je kunt je hoofd laten rusten tegen het raam. Let op : op sommige rijen kunnen de stoelen niet naar achteren. Als je dat belangrijk vind, boek dan geen stoel aan het einde van een rij.
3. Zoek de plattegrond van je vliegtuig
Op de website van SeatGuru vind je de plattegronden van elk vliegtuig. Hierbij wordt aangegeven welke stoelen in dat toestel de beste en slechtste keuzes zijn. Als je deze site eenmaal hebt gebruikt, wil je nooit meer een stoel boeken zonder eerst te hebben gekeken. Je ziet hoe het toestel is ingedeeld, welke stoelen je het beste vermijdt en je kunt in de user comments lezen waarom je bepaalde plekken beter wel of niet boekt.
4. Vraag om een goede stoel
Ga naar de balie van de maatschappij op de luchthaven en vraag om een goede stoel met extra beenruimte. Als je geluk hebt is er nog een betere stoel vrij dan de plek waar je oorspronkelijk zou zitten en hoef je er niet eens voor te betalen. Denk niet dat je zomaar in Business Class wordt gezet, maar een beetje extra beenruimte is vaak al lekker toch? Zeker op langere vluchten. Het is mij op deze manier ooit gelukt om, zonder bij te betalen, op een lange vlucht op de Economy Comfort stoelen te krijgen in een Airbus A380.
5. De veiligste stoelen
Misschien vind jij de beste stoel wel de meest veilige plek. Boek in ieder geval bij een betrouwbare maatschappij. Er worden enorm hoge eisen gesteld in Europa en Amerika aan de veiligheid en onderhoud van vliegtuigen. Sommige maatschappijen mogen het Europese luchtruim niet in, daar boek je waarschijnlijk sowieso niet. Hier vind je een overzicht van de veiligste vliegtuigmaatschappijen ter wereld. Over het algemeen zit je op een stoel achterin de cabine het meest veilig en dan ook nog in de buurt van een nooduitgang. Ook de plekken aan het gangpad zijn wat veiliger als er iets gebeurt, omdat je dan eerder het toestel kunt verlaten.
Verder lezen over Reizen
Nieuws22.08.2024
OV-chipkaart-opvolger komt later door onenigheid met bunq
Online31.07.2024
Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt
Artificial Intelligence23.06.2024
Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI
Cybercrime05.06.2024
Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude
Lifestyle29.05.2024
Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis
Gadgets24.05.2024
Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt
Lifestyle22.05.2024
5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben
Mobile15.05.2024
Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis
Verder lezen over Vliegtuig
Advertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Gaming16.08.2024
De veiligheidsinstructie in het vliegtuig kan een stuk beter
Technology05.08.2024
Schiphol test eerste Ground Power Unit op waterstof
Technology06.06.2024
Bedrijf ontwikkelt Skydeck: een bijzondere nieuwe uitbreiding voor vliegtuigen
Technology11.03.2024
Waarom ze tien jaar later opnieuw gaan zoeken naar MH370
DC Business06.03.2024
Eindhoven Airport heeft in Techonomy een nieuwe digitale partner
Online20.02.2024