Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
OnePlus is een smartphoneontwikkelaar die altijd erg trots is dat het nieuwe softwareupdates, dus ook van het besturingssysteem, snel naar zijn smartphones weet te krijgen. Echter blijkt dat soms iets te snel te gaan. De nieuwe update naar OxygenOS is op zijn zachtst gezegd dramatisch.
OnePlus
OnePlus-smartphones zijn enorm prettig om te gebruiken. Ze maken het mogelijk om veel aan te passen: je kunt elke app een ander icoontje uit een andere iconpack geven, je kunt de menu’s helemaal instellen zoals je zelf wil en je hebt veel controle over wat er verder allemaal op de smartphone gebeurt. Hoe langer je een OnePlus-telefoon hebt, hoe meer je hem helemaal instelt op hoe jij hem wil gebruiken.
Dat wordt nu echter flink in de war gegooid. Het besturingssysteem OxygenOS (Android met een schil van OnePlus zelf) is namelijk voorzien van zijn elfde versie en die brengt de nodige veranderingen met zich mee. Hoewel verandering natuurlijk goed is, want je wil natuurlijk een telefoon die modern is en toekomstbestendig, wil je misschien niet opnieuw moeten zoeken hoe je ook alweer een screenshot maakt.
Daartoe dwingt OnePlus je nu wel. Zonder dat er ook maar wordt uitgelegd hoe je nu een screenshot kunt maken, is de update uitgerold en zijn die knoppen dus helemaal verandert. Natuurlijk kom je er uiteindelijk zelf ook wel achter, maar dat het ten eerste wordt omgegooid en dat er vervolgens geen klein tutorial-achtig pop-upje komt met hoe het wel moet, dat is jammer.
OxygenOS 11
Een andere vrij intense aanpassing is het lettertype en de grootte van de letters. Ook die zijn helemaal op de schop gegooid. Als je denkt: hey, wat zijn die letters ineens groot: je kunt in de instellingen de tekstgrootte weer veranderen naar klein (of juist nog groter, als je dat prettig vindt). Vooral als je niet wil dat iedereen je meldingen meeleest, maar je ze wel graag op het vergrendelscherm hebt, dan is het handig om die tekst wat kleiner te houden.
Nu zijn die meeste aanpassingen duidelijk bewust gedaan, er zijn ook wat fouten ingeslopen die overduidelijk niet de bedoeling waren. Als ik van mijn eigen ervaring uitga, dan zie ik elke avond dat het beeld begint te fluctueren van normaal licht naar avondverlichting. Kortom: wit, geel, wit, geel en dat is best vervelend. Zeker als ik er geen opdracht toe geef.
Nu is het niet alleen maar slecht, want de update komt ook met fijne nieuwe opties: het Always On Display is erg handig. De galerij werkt ook net even anders, maar dat is vooral een kwestie van wennen. Het lijkt echter wel alsof OnePlus niet meer zo zijn eigen trom slaat. Het merk blijkt vooral bezig te zijn met steeds meer lijken op de concurrentie: zowel in design van de smartphone, als in het toevoegen van grote nieuwe opties. Nu zie je dat ze dat ook qua interface doen.
Het is te hopen dat OnePlus snel weer wat meer eigen wordt, zoals ze zichzelf altijd hebben neergezet. Ondertussen proberen we te wennen aan OxygenOS 11, terwijl we reikhalzend uitkijken naar OxygenOS 12.
Verder lezen over Smartphone
Mobile21.11.2024
OPPO Find X8 Pro aangekondigd met 4 camera’s aan de achterkant
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Tech in Asia03.10.2024