De organisatie van de Tour de France gaat met behulp van warmtecamera’s motortjes in fietsen opsporen. Dit bevestigde de Franse minister van Sport Thierry Braillard op een persconferentie in Parijs. In januari dit jaar stond de hele wielerwereld namelijk op z’n kop door een nieuw soort dopingschandaal: mechanische doping. Bij het WK veldrijden werd er een motortje in de fiets van de Belgische Femke van den Driessche.
Beschuldigingen over het gebruik van motortjes in fietsen zijn er al langer, maar begin dit jaar schorste de internationale wielrenunie UCI voor het eerst een renster die er gebruik van had gemaakt. Daarna stopte ze met fietsen en kreeg ze een schorsing van zes jaar en een boete.
De Tour de France vindt dit jaar plaats van 2 tot en met 24 juli. Fietsen zullen steeksproefsgewijs met de camera’s worden gecontroleerd. Door een fiets te filmen kan worden gezien of een renner gebruik maakt van een motortje in het frame. Een werkende motor geeft namelijk warmte af en dat kun je zien op een infraroodcamera.
De Franse regering levert de apparatuur aan. De camera’s zijn ter aanvulling op de apparatuur die de internationale wielrenunie UCI al gebruikt in de zoektocht naar mechanische doping. Afgelopen weekend werden de camera’s voor de eerste keer getest tijdens de Franse kampioenschappen in Vesoul. Het was een succesvolle test, want zelfs als een motor niet aanstond, kon de motor opgespoord worden.
De staatsecretaris Braillard kondigde ook een wetgeving aan die het gebruik van motortjes strafbaar moet maken in Frankrijk. Zo kunnen de renners die worden betrapt op technologische doping ook daadwerkelijk strafrechterlijk vervolgd worden.