Will Smith is de laatste tijd vooral bezig met rappen en acteren, maar hij heeft nog een belangrijke rol waar hijzelf eigenlijk ook weer geen rol in heeft. Will Smith moet spaghetti eten: voor AI.
Als er iets belangrijk is in de techwereld, dan zijn het benchmarks. Benchmarks zijn een soort meetlatten waarnaast we technologie kunnen leggen. Zo is er bijvoorbeeld een benchmark voor de batterijen van laptops, of voor hoe snel de processoren in bepaalde telefoons nou echt werken. Hierin worden bepaalde metingen gedaan en vervolgens leggen we die naast andere telefoons of laptops om meer inzicht te krijgen in welk apparaat beter presteert op welk gebied.
Maar op sommige gebieden in de tech is dat wat minder makkelijk te bewerkstelligen. Hoe ga je dat bijvoorbeeld doen als het om AI gaat? Je kunt het beste een bepaalde soort opdracht bedenken die je altijd probeert uit te voeren met alle verschillende kunstmatige intelligentie-tools. Je voelt hem vast al aankomen: dat is dus een video van Will Smith die spaghetti eet. Hoewel we als gebruikers doorgaans geen mogelijkheden krijgen om met AI iets te maken van bekende mensen, is dat wel iets wat intern in de industrie wordt gebruikt voor teams om te laten zien wat de software in huis heeft.
Inmiddels weet Will Smith wel van deze trend en heeft hij het ook op Instagram al eens aangestipt (natuurlijk op humoristische wijze, hij blijft de Fresh Prince):
Dit bericht op Instagram bekijken
Ook elders op social media maken mensen grappen over Will Smith die spaghetti eet. Juist omdat het grote publiek vaak geen toegang heeft tot het gebruik van beroemdheden in AI, krijg je allemaal net-niet-video’s met personen die totaal niet op Smith lijken, waarbij mensen elkaar dan een cijfer geven voor hoe slecht of goed het is. Bovendien is dit Will Smith eet spaghetti-voorbeeld niet het enige. Er zijn ook mensen die het spelen van Pictionary gebruiken om AI te testen.
Zijn er geen andere benchmarks, die wat officieel zijn? Natuurlijk wel, je kunt ook van AI een benchmark maken met bijvoorbeeld hoe snel het reageert of hoe accuraat het is. Echter zijn dat vaak veel cijfers en dat spreekt het grote publiek niet aan: het zegt niet zoveel. Bovendien wordt AI ook nooit vergeleken met de kunnen van een mens, waardoor het moeilijk te bevatten is wat het betekent. Als je weet dat Sora 3 seconden sneller is in het produceren van een video dan Google’s videotool, dan is dat wel interessante informatie, maar het helpt om het visueler te maken, juist bij zulke grafische tools. Zodoende dat Will Smith die spaghetti eet zo belangrijk is. Het zegt het grote publiek iets over hoe ver AI nu is.
Tegelijkertijd moeten we daar ook een grote kanttekening bij plaatsen: het gaat bij de pasta-etende acteur vooral om de buitenwereld: wat er allemaal intern gebeurt bij AI-bedrijven weten we niet. Wat voor het grote publiek is wat AI is, dat is wat Will Smith vooral bewijst: waarschijnlijk is er achter de schermen al veel meer mogelijk. Immers zal OpenAI met Sora niet voor niets langs de filmbonzen van Hollywood gaan om te laten zien wat de AI voor ze kan betekenen. Daarnaast zal Hollywood op zijn beurt niet voor niets maandenlang staken om de angst voor AI.
Maar toch, Will Smith die spaghetti eet blijft een leuke en goede manier om te zien hoe ver AI is: zoek maar wat van deze memes op op internet en je zal zien dat ze niet alleen grappig zijn, maar ook altijd discussies oproepen over hoe ver AI is, maar ook hoe ver we willen dat het gaat. Veel mensen zeggen dat AI er nu eenmaal is en dat we ermee aan de slag moeten gaan, terwijl er ook nog steeds veel mensen zijn die aarzelen, denken dat het slechts een bubbel is of simpelweg zo bang zijn om hun baan te verliezen, dat ze er niets van moeten hebben.
Uiteindelijk zou het goed zijn als er meer standaard-benchmarks zouden komen voor AI, want die heeft de industrie nog niet helemaal. Dat komt mogelijk ook omdat AI zo’n breed begrip is: hebben we het over video’s genereren, over een AI-chatbot voor informatie, of AI die teksten die je hebt geschreven nakijkt. Eerst wordt er nu nog gekeken waar het heengaat, daarna zal er op den duur ongetwijfeld een betere benchmark komen die wereldwijd kan worden gebruikt, en misschien ook een element heeft dat het nog helderder maakt voor leken om te begrijpen wat het verschil maakt tussen de verschillende tools, maar ook tussen wat wij kunnen als mensen. Tot die tijd zeggen we: eet smakelijk, Will!