Het ondernemende karakter, de liberale houding, tolerantie en diversiteit – kenmerken waar ons land al eeuwenland mee geassocieerd wordt. Kenmerken die goed bij Nederland passen, maar ook juist bij de booming Amsterdamse tech scene. Het aanbod aan technische bedrijven is enorm in onze hoofdstad, variërend van kleine startups tot wereldleiders zoals Booking.com met 17.500 medewerkers.
Startup Delta is een bedrijf dat het doel heeft om ons Nederlandse tech-ecosysteem te versnellen. Katja Berkhout is International Director, een organisatie dat zich tot doel heeft gesteld om het Nederlandse tech-ecosysteem te versnellen:
“In Amsterdam zijn zo’n 1700 startups en scale-ups gevestigd, in Nederland zijn er in totaal meer dan 250.000 banen in de techsector. Dat is bijna 13% van de Nederlandse economie. Door de behapbare grootte van Amsterdam is het gemakkelijk om mensen met elkaar te verbinden of een afspraak te plannen met iemand aan de andere kant van de stad. Iedere dat zijn er honderden evenementen waar je naar toe kunt gaan, van kleine meet-ups tot grotere conferenties. Daarnaast is de ligging van Amsterdam perfect, binnen 20 minuten ben je op de luchthaven of zit je op het spoor richting de rest van de wereld. Niet alleen de infrastructuur, maar ook de digitale infrastructuur is goed geregeld – wat handig is als je een bedrijf aan het opbouwen ben.”
De afgelopen 20 jaar is er nogal wat veranderd op technologisch gebied. Ontwikkelingen gaan razendsnel en Nederland gaat daarin goed mee volgens Katja. Veel grote bedrijven hebben in Amsterdam een Europees hoofdkantoor geopend. Nederlandse spelers zoals Elastic, Adyen, TomTom en Booking.com, maar ook wereldwijde multinationals zoals Tesla, Netflix en Uber. Die bedrijven zitten zowel midden in de stad maar ook op geschikt terrein buiten de ring, zoals B. Amsterdam, een 600.000 vierkante meter grote campus. “Er zijn veel verschillende innovatieplekken, het is echt ongelooflijk”, zegt Katja.
Boris Veldhuijzen Van Zanten, oprichter en CEO van The Next Web en bedenker van de TQ tech hub, is het hiermee eens. “Met TQ wilden we een ruimte creëren waar mensen zouden denken: dit is het centrum van de technologie in Amsterdam en als ik hier ben dan is de kans groot dat ik bijvoorbeeld mijn volgende zakenpartner tegen het lijf loop. De techscene is van hoge kwaliteit en goed verbonden, het gemakkelijk om elkaar te leren kennen. Mensen zijn echt maar één handdruk van elkaar verwijderd.”
De tech-ondernemers in Amsterdam vergelijkt Boris ook wel met het kweken van tulpen. Nederland en Amsterdam staan bekend om de tulp, maar eigenlijk zijn de omstandigheden helemaal niet zo goed om ze te verbouwen. We hebben namelijk een zanderige en natte bodem en is er niet voldoende zon. Toch keken we niet naar de beperkingen, maar overwonnen deze waardoor we de beste zijn geworden in het kweken van tulpen. Datzelfde geldt voor tech-ondernemers in Amsterdam. Zij moeten veel uitdagingen overwinnen, zo vertelt Boris in onderstaande video: “Mede daarom heeft de Amsterdamse techsector manieren gevonden om deze beperkingen te overwinnen en is het nu echt van hoge kwaliteit”.
Bij Booking.com zien ze ook duidelijk hoe het karakter van de stad invloed heeft op de bedrijfscultuur. In Nederland geven we nu eenmaal minder om hiërarchie en dat kan tot interessante gesprekken leiden, vertelt James Waters, SVP of Commercial Operations bij Booking.com. “Alles is hier open en als je naar de kantine gaat, is het heel goed mogelijk dat de CEO naast iemand zit die misschien wel zijn of haar eerste werkdag heeft. Dit betekent dat er voor iedereen mogelijkheden zijn om met iemand anders te praten en dat er een groot aantal ideeën en connecties uit dit soort situaties naar voren komen.”
De Amsterdamse techscene heeft over het algemeen een goede balans tussen werk en privé. Afstanden in Amsterdam zijn relatief klein en dat betekent ook minder reistijd. Voor Katja Berkhout betekent dit dat ze meer tijd op het strand door kan brengen. De kust is immers om de hoek en dat is ideaal voor een kitesurfer zoals Katja.
Waar veel expats aan moeten wennen is het fietsen door een drukke stad. We zijn nu eenmaal een echt fietsland en maar liefst 55% van de Amsterdammers gaat op de fiets naar het werk. Taco Carlier is medeoprichter van e-bike fabrikant VanMoof en licht toe: “Fietsen maakt van Amsterdam een groenere, gezondere stad, met een betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast. Als je vijf of zes afspraken in de stad hebt, is het heel gemakkelijk om met de fiets te gaan. Bovendien stimuleert fietsen de creativiteit.”
Wil jij meedenken aan de manier waarop mensen reizen, verken dan eens de mogelijkheden voor een volgende carrièrestap bij Booking.com.