Technology16.09.2024

Waarom een thuisbatterij niet overal een goede oplossing voor is


Heb je zonnepanelen, dan is het met het oog op het stoppen van de salderingsregeling slim om een thuisbatterij te kopen. Althans, dat is hoe het bij veel energieleveranciers klinkt. De netbeheerders denken daar anders over. Ook blijkt het moeilijk om de investering van een thuisbatterij terug te verdienen. 

Thuisbatterij als de oplossing

Het stroomnet raakt overbelast, hoe meer zonnepanelen erbij komen. Hoe goed deze duurzame energie ook is, het elektriciteitsnet in Nederland is er niet op ingericht. Hetzelfde geldt voor de thuisaccu’s. Zolang je de thuisaccu gebruikt waarvoor je hem aanschaft, namelijk het opslaan van energie zodat je die zelf ‘s avonds of op een ander moment kunt gebruiken, is er niets aan de hand: Dat is prima.

Het is alleen zo dat batterijen vaak op dezelfde momenten laden of ontladen en dat problemen geeft in transformatorhuisjes, die ineens heel veel moeten verwerken. Ze geven dan in een keer een heleboel stroom terug aan het netwerk, vaak op een moment dat de prijzen gunstig zijn, en daardoor komt het elektriciteitsnet in de problemen. Dit zou 10 tot 20 procent van de tijd het geval zijn, stelt David Peters van netbeheerder Stedin tegen de NOS. Hierop hebben verschillende netbeheerders afspraken gemaakt met de grootste makers van thuisbatterijen. 

Bovendien is het maar de vraag of zo’n thuisbatterij wel zo rendabel is. Lucas van Cappellen van CE Delft deed onderzoek naar de opbrengsten van de thuisaccu en kwam tot de conclusie dat de kans aanwezig is dat je het apparaat helemaal niet terugverdient. Je merkt daar misschien minder van omdat je het in één keer aanschaft en vervolgens profijt van hebt, maar weeg je de kosten tegen de baten af, dan kom je zeker niet altijd in een plus uit.

Thuisaccu terugverdienen

Accu’s worden wel volop verkocht, dus het is niet zo dat niemand erin gelooft: onder andere Zonneplan verkocht er dit jaar alleen al duizenden. Het stelt dat de batterij niet voor meer overbelasting van het stroomnet zorgt dan het helpt bij het oplossen ervan. Zonneplan is wel een test gestart met Liander waarbij mensen met een thuisbatterij geld ontvangen als ze het apparaat niet gebruiken bij overbelasting. 

Het duurt nog wel even voordat de salderingsregeling ophoudt: in 2027 pas, maar veel huishoudens zullen in de tussentijd voor zo’n batterij kiezen. Energiemaatschappijen blijven ze ook aanraden, mede omdat ze kosten rekenen voor het terugleveren van stroom en de thuisbatterij dan geld scheelt. Waar mensen geen rekening mee houden is dat de energiemarkt niet alleen uit particulieren bestaat: grote bedrijven die grotere batterijen kunnen inzetten staan ook klaar om de energiemarkt op zijn kop te zetten. Kortom, reden om nog eens goed de voors en tegens tegen elkaar af te weten voordat je kiest voor een thuisbatterij. 

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over zonnepanelen

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

De Consumentenbond presenteert een alternatief voor de salderingsregeling. Het gaat om een zonnestroomsubsidie.

Nieuws16.11.2024

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

Zonneplan komt met Powerplay dat tot 2000 gratis rijkilometers zou bieden

Als je standaard de laadkabel hebt ingeplugd, dan is je elektrische auto altijd stand-by om bij te springen wanneer het elektriciteitsnet overbelast raakt. Hierdoor laad je je accu regelmatig gratis bij.

Automotive15.07.2024

Zonneplan komt met Powerplay dat tot 2000 gratis rijkilometers zou bieden

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag