Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Met de huidige energieprijzen worden zonnepanelen steeds populairder. Een gemiddeld huishouden kan met het gebruik van zonne-energie de kosten voor elektriciteit met meerdere tientjes per maand omlaag krijgen. Om nog maar te zwijgen van de winst voor het milieu. Omdat wij nu eenmaal niet in een land leven waar de zon meer dan 300 dagen per jaar volop schijnt, leveren zonnepanelen niet altijd de elektriciteit die nodig is. Daarnaast wordt terugleveren aan het stroomnet, wanneer meer elektriciteit opgewekt wordt dan nodig is, door steeds meer netbeheerders min of meer ontmoedigd. Een thuisaccu, om de ‘overtollig’ opgewekte stroom op te slaan voor momenten dat het nodig is, lijkt een prima oplossing.
Zonnepanelen met subsidie
Tegenwoordig kun je vrijwel in heel Nederland, dankzij een soort van ‘subsidielening’, zonder eigen investering zonnepanelen op je dak laten leggen. Via de provincie krijg je een lening voor de aanschaf en het aansluiten van de zonnepanelen. De BTW van die investering kun je terugvragen en de rest betaal je over een periode van 10 jaar terug. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt (of op je huis past), kost je dat enkele tientjes per maand.
Als voorbeeld: op mijn huis zou ik met 11 zonnepanelen voldoende elektriciteit kunnen opwekken om onze stroomrekening met ca. 80 euro per maand te laten dalen. Dat kost mij dan 40 euro per maand. Best rendabel. Toch zou ik dan nog altijd, in de winter en bij langere ‘zonloze’ perioden, stroom van de energieleverancier moeten afnemen. Met een thuisaccu zouden wij in die periode ook nog steeds onze ‘eigen’ elektriciteit kunnen gebruiken. Maar, een thuisaccu is best prijzig. De kosten daarvoor lopen, afhankelijk van de capaciteit, uiteen van enkele duizenden, voor een kleine accu, tot ver boven de 10.000 euro.
Politici pleiten voor thuisaccu-subsidie
Twee politici van de VVD en ChristenUnie, Silvio Erkens en Pieter Grinwis, hebben een plan (pdf) gepresenteerd waarin zij een lans willen breken voor gesubsidieerde thuisaccu’s. In hun plan stellen zij dat het voor huishoudens aantrekkelijk maken om een thuisaccu aan te schaffen een logische volgende stap is op weg naar het volledig duurzaam opwekken van elektriciteit. Zij pleiten dan ook voor een subsidie van 30 procent op de aanschaf van een thuisaccu. Op een gemiddelde investering van 6.000 euro zou dat dus 2.000 euro ‘voordeel’ opleveren.
“Door huishoudens en energiecoöperaties financieel een duwtje in de rug te geven bij het aanschaffen van een thuis- of buurtbatterij maken we het veel aantrekkelijker dan nu om de zelf duurzaam opgewekte stroom op te slaan en ook zelf te gebruiken. Thuis- en buurtbatterijen zorgen er namelijk voor dat we ook ’s avonds kunnen genieten van de overdag opgewekte stroom. Ons doel is dat de komende drie jaar 100.000 huishoudens kiezen voor een thuis- en buurtbatterij. En dat alle meer dan 1 miljoen zonnepanelenbezitters voor 2030 een aanbod van hun energieleverancier krijgen voor een batterij”, aldus de twee politici.
Verder lezen over Duurzaam
Automotive20.11.2024
COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
DC Business14.11.2024
Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda
voor groei, innovatie en duurzaamheidAdvertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Technology04.11.2024
Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024