Technology19.11.2020

VR-headset kopen? Dit is alles wat je moet weten


We kunnen niet op vakantie, we kunnen beter niet naar een pretpark gaan en zelfs de bioscoop is voor sommige mensen net even te risicovol. Kortom, thuiszitten is het devies. Hoewel het feit dat het moet niet ideaal is, kan thuiszitten aanzienlijk comfortabeler worden gemaakt, bijvoorbeeld door virtual reality aan je leven toe te voegen. Met een VR-headset op kun je je in allerlei andere werelden storten, gewoon in je woonkamer. Dit is wat je moet weten over VR en waar je aan kunt denken wanneer je een VR-bril wil aanschaffen.

Virtual reality

Virtual reality betekent dat je niet naar een rechthoekig tv-scherm kijkt, maar dat je ogen geheel zijn omgeven door schermen. Om dit zo efficient mogelijk te maken komt virtual reality vaak in de vorm van een VR-bril, waarbij je schermen rondom de ogen hebt. Zo kun je jezelf in een wereld plaatsen en 360 graden om je heen kijken. Je ziet dus niet alleen voor je neus een hele virtuele wereld, maar ook achter je en aan de zijkant. Je staat er steeds middenin.

Je kunt met virtual reality bijvoorbeeld in een kooi onderwater gaan en met haaien zwemmen. Niet echt natuurlijk, maar als iemand ooit met een 360 camera is gaan duiken met haaien, dan kun je geheel meegaan in die wereld. Soms ervaar je het dus zoals de maker het heeft ervaren, maar soms heb je veel meer vrijheid om zelf te bewegen. Natuurlijk kun je als je een VR-bril op hebt geen meters gaan lopen -meestal-, maar soms kun je hiervoor controllers gebruiken.

VR-headset voor pc: er is veel meer mogelijk

Voor veel mensen lijkt virtual reality een soort verre toekomst, maar dat valt heel erg mee. Je hoeft ook echt niet een ultracomputernerd te zijn om ervan te genieten. Sterker nog, je hoeft niet eens een PC te hebben. Hoewel de meeste hoogwaardige VR-headsets wel met een computer werken, zijn er ook varianten die juist specifiek voor een gameconsole zijn (PSVR bijvoorbeeld, voor PlayStation).

Oculus Rift en Oculus Quest, Valve Index, HTC Vive en PlayStation VR zijn de meestgebruikte virtual realitybrillen. PlayStation VR is echt bedoeld voor PlayStation. Oculus Rift, HTC Vive en Valve Index zijn bedoeld voor PC en Oculus Quest is weer een headset die je op zichzelf gebruikt. Hoewel PlayStation VR een geweldige uitvinding is, is de algemene consensus wel dat virtual reality op de PC het beste is. Er zijn veel verschillende ervaringen beschikbaar, maar ze zijn ook wel wat duurder in prijs. Laat je echter niet wegjagen door het idee dat het ingewikkeld is op de PC. Je kunt ze gewoon gebruiken door ze in de USB-port in te pluggen en de HDMI-port. Je gebruikt vervolgens een app die je perfect kan helpen met de rest.

Er zijn ook Samsung Gear VR en Google Cardboard, maar dit zijn eigenlijk simpelweg houders waarin je je smartphone stopt die dan als scherm fungeert. Op zich kan dat leuk werken, maar het biedt lang niet zo’n meeslepende ervaring als de virtual reality-brillen die zelf zijn voorzien van schermen.

Misselijk van virtual reality

Juist omdat je allemaal schermen om je heen hebt, is virtual reality aanzienlijk heftiger voor je brein. Het vergt meer concentratie en je zal merken dat je bijvoorbeeld een game die je gewoon speelt, langer kunt volhouden zonder virtual reality. Je wordt er best moe van als je lange sessies houdt, maar dat is niet het enige. Je kunt er ook misselijk van worden. Zeker als je virtual reality-spellen doet waarbij je veel snelheid gebruikt of bijvoorbeeld onderzee bent, dan kan het zijn dat je misselijk wordt. Dat is niet zo gek: je evenwichtsorgaan raakt natuurlijk een beetje in de war: je ogen registreren beweging, maar het lichaam staat of zit stil.

Als je erg misselijk bent, maak je dan geen zorgen. Je kunt aan virtual reality wennen. Zet de bril elke dag even op, steeds iets langer. Of kies games en ervaringen die wat minder intens zijn. Zo kun je rustig aan wennen aan het idee, aan die andere realiteit, en word je hopelijk in het vervolg niet meer zo misselijk. Zorg ook dat je genoeg drinkt, er wordt wel eens gemeld dat mensen er hoofdpijn van krijgen. Stop in ieder geval altijd zodra je merkt dat je misselijk wordt of hoofdpijn krijgt: het is wel de bedoeling dat een virtual reality-ervaring leuk is natuurlijk. Even een pauze nemen is helemaal niet erg.

VR-headset met controllers

Hoewel er zeker VR-headsets zijn die je zonder controllers gebruikt, heb je net even wat meer bewegingsvrijheid en keuzevrijheid mét controllers. Er zijn ook VR-headsets die via camera’s kunnen kijken waar je ogen zich op richten, waarmee je door even te wachten dingen kunt selecteren in het menu. Handiger zijn echter controllers: ze zijn zelfs vrij essentieel als je ook wilt gamen op je virtual reality-headset. Elk merk heeft zo zijn eigen controllers, maar bijvoorbeeld ook zijn eigen bewegingsvrijheid. Sommige VR-headsets laten je een soort vierkant instellen waarbinnen je je kunt bewegen, dat met een soort raster wordt weergegeven als je te dichtbij de randen komt. De meeste VR-headsets hebben wel een draad, dus zorg dat je daar niet in verstrikt raakt in de hitte van de strijd.

VR-headset kopen

Nu de feestdagen eraan komen, is het helemaal niet zo’n slecht idee om een virtual reality-headset aan te schaffen. Toch kun je na het lezen van dit artikel en het zien van een filmpje beter niet al meteen gaan klikken en kopen. We raden je met klem aan het eens in het echt te proberen. VR-headsets zijn nog steeds vrij hoog in aanschafprijs (je bent er echt wel een paar honderd euro aan kwijt). Bovendien kun je, zelfs als je geen kennissen of vrienden hebt die een VR-bril hebben, bijvoorbeeld naar een VR-house gaan. Er zijn in elke grote stad wel aanbieders van VR-ervaringen waarin je niet alleen kunt zien hoe het is om simpelweg een aquarium te bekijken in virtual reality, maar ook een game kunt spelen. Sommige games zijn zelfs heel uitgebreid, waarbij je met andere mensen in een zaal staat.

Het is erg makkelijk om op die manier verliefd te worden op VR. Het is tegelijkertijd ook heel makkelijk om de eerste periode nadat je een VR-bril koopt veel te spelen en hem vervolgens links te laten liggen. Dat is jammer, want er is vanalles te beleven op een VR-headset. Juist nu we niet op vakantie kunnen, kun je er virtuele, verre bestemmingen mee bezoeken, film-ervaringen mee beleven en natuurlijk tientallen games spelen. Plus: je kunt anderen laten genieten van een virtual reality-ervaring en er is niets leukers dan dat. Zeker als iemand niet echt een gamer is, dan is het tof om de eerste reactie van iemand te zien die comfortabel bij jou thuis zijn eerste stappen in virtual reality zet. Veel plezier!

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Virtual Reality

De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

In Nederland is nu voor het eerst een voetbalwedstrijd te zien in virtual reality. Het gaat dus niet om een virtuele voetbalwedstrijd: het is een echte wedstrijd tussen twee topteams, namelijk AZ en PSV die ook in VR wor...

Technology03.04.2024

De eerste voetbalwedstrijd die je in VR kunt kijken: PSV – AZ

Apple Vision Pro: dit is de meest gehoorde kritiek

Apple Vision Pro is nu een week uit en het apparaat is enorm populair. Er worden toffe video’s over gemaakt, er worden ministers bijgehaald die iets moeten vinden van mensen die het dragen in de auto en natuurlijk is e...

Gadgets16.02.2024

Apple Vision Pro: dit is de meest gehoorde kritiek

​Immersive Tech: De toekomst van marketing is dichterbij dan je denkt

De lancering van de Apple Vision Pro, met de bijbehorende hype die we van Apple gewend zijn, heeft de discussie over immersive tech weer aangewakkerd. Is dit de toekomst van marketing, of is het nog te vroeg? De mythe v...

Technology08.02.2024

​Immersive Tech: De toekomst van marketing is dichterbij dan je denkt

In januari opent de vernieuwde VR Stripclub Escape Room: The Hangover

Als je niet te claustrofobisch bent ingesteld én wel houdt van een uitdaging in puzzelvorm, dan ben je vast wel eens in een escape room geweest. Met vrienden of familie, of als bedrijfsuitje. Al sinds 2019 (met even een...

Entertainment01.01.2024

In januari opent de vernieuwde VR Stripclub Escape Room: The Hangover

Apple Vision Pro komt eraan: alles wat je moet weten

De nieuwe, high end mixed reality-headset Apple Vision Pro komt er bijna aan. In februari verschijnt het apparaat, dat nu in productie is gegaan. Dat stelt Ming-Chi Kuo, een expert op het gebied van tech.

Gadgets26.12.2023

Apple Vision Pro komt eraan: alles wat je moet weten

​Inspiratie voor je verlanglijst: 10 luxe techgadgets

Misschien wil je het gewoon een keer voor jezelf kopen als je jezelf wil verwennen, of misschien zet je het op je verlanglijst in de hoop dat iemand die vaak wat luxere cadeautjes koopt er iets mee doet: we hebben tien l...

Gadgets19.10.2023

​Inspiratie voor je verlanglijst: 10 luxe techgadgets

‘Meta wil budget-variant van VR-bril Meta Quest 3 maken’

Meta’s nieuwe VR-bril Quest 3 is nu uit. Het apparaat is de opvolger van de populaire Quest 2 en kost 549 euro. Als je dat bedrag vergelijkt bij wat de Apple-VR-bril gaat kosten, dan is het een goed betaalbare VR-bril,...

Gadgets11.10.2023

‘Meta wil budget-variant van VR-bril Meta Quest 3 maken’

Geeft de controllers uit handen
​Meta toont meerdere VR-brillen en AI tijdens Meta Connect

We wisten al dat het kwam, maar nu ook officieel wanneer: Meta Quest 3. De VR-bril verschijnt op 10 oktober en kost 569 euro. Dat en meer aankondigingen die Meta tijdens zijn jaarlijkse presentatie deed.

Gadgets28.09.2023

​Meta toont meerdere VR-brillen en AI tijdens Meta Connect