Ik weet het, het klinkt als een iets te late 1 aprilgrap. Wetenschappelijk onderzoek trekt zich echter niets van datums aan en daarbij is het rapport waar ik het over heb van 20 februari dit jaar. Wat is er aan de hand? Wetenschappers in België (Gent, om precies te zijn) hebben een manier gevonden om gras te prepareren met bacteriën zodat het sneller omgezet zou kunnen worden in brandstof.
Normaal gesproken worden planten vanzelf brandstof, alleen duurt dat normaliter een paar miljoen jaar. Om het proces te bespoedigen hebben de wetenschappers bacteriën toegevoegd die lijken op wat wij in onze maag hebben (de goede soort).
Door een proces dat wel iets weg heeft van het brouwen van bier (dit verzin je niet) te gebruiken eindigt dat met zuren die omgezet konden worden in Decaan. Decaan, als je er net zoals ik voor vandaag nog nooit van gehoord had, is een belangrijk onderdeel van benzine en vliegtuigbrandstof.
Voor alle duidelijkheid: het is dus niet zo dat vliegtuigen straks gevuld gaan worden met gras en dan gaan vliegen, de plantaardige materie wordt dus gewoon bewerkt om een belangrijk onderdeel van de brandstof te maken. Niet onbelangrijk, want hoewel we met onze auto’s hopelijk steeds meer op elektriciteit zullen gaan rijden gaat die vlieger voor vliegtuigen niet op.
Dat betekent dat we ook nog even aan het vervuilen zijn met diezelfde vliegtuigen, maar dankzij deze vinding uit België (die tot nu toe pas een paar druppels Decaan heeft opgeleverd) kan het toch iets makkelijker. Het proces wordt nu verbeterd en omdat het al vrij efficiënt is is commerciële haalbaarheid wellicht niet ver weg. Dan kunnen we blijven vliegen zolang er nog gras in de tank zit.
[Afbeeldingen © assetseller / Mariusz Blach – Fotolia]