Technology08.05.2023

Vliegende waterstofboot van TU Delft


Afgelopen weekend heeft het TU Delft Hydro Motion Team een vliegende waterstofboot onthuld. Die boot vaart, of beter gezegd, vliegt over het water, aangedreven door waterstof. Ofwel, het is een zero-emission vaartuig waarbij geen schadelijke uitlaatgassen vrijkomen. Het enige dat een motor die op waterstof loopt uitstoot is water. Dus, als hij maar lang genoeg vaart, dan stijgt het waterpeil. Dat is een flauwe grap natuurlijk 😉

Aurora vaart op groene waterstof

De boot van het Hydro Motion Team, Aurora, maakt bovendien gebruik van groene waterstof. Dit betekent dat de waterstof geproduceerd is met duurzame energie en er dus geen broeikasgassen zijn uitgestoten gedurende het productieproces. Met de waterstofboot wil het studententeam laten zien wat de potentie van waterstof is in de maritieme industrie.

De boot werd tijdens de onthulling gedoopt. Dat werd gedaan door John Hij is Energietrainer en werkt samen met voetbalclubs om deze te verduurzamen. Hij zet zich, net als het TU Delft Hydro Motion Team, in om mensen samen te laten werken aan een duurzame toekomst.

De boot is vernoemd naar de Romeinse godin Aurora. Zij symboliseert een nieuw begin en nieuwe mogelijkheden net zoals wij met onze waterstofboot ook nieuwe mogelijkheden laten zien. Ook vliegt Aurora met haar vleugels net zoals onze boot draagvleugels heeft en over het water “vliegt”.

Energy Boat Challenge

Van 3 tot en met 8 juli zal het team met de ‘John Williams’ in Monaco meedoen aan de Energy Boat Challenge. Uiteraard met het doel om wereldkampioen te worden. Met de nieuwe, lichtere en efficiëntere boot, in vergelijking met het model van vorig jaar, is dat doel een stapje dichterbij gekomen.

Bij het ontwerpen van de nieuwe boot, waar al in augustus 2022 mee gestart werd, is onder andere gewerkt aan het optimaliseren van de rompvorm. Mede daardoor gaat de nieuwe boot ook nóg efficiënter om met de waterstof. Ofwel, hij kan langer en verder varen per kilo waterstof. Vooral voor langere afstanden is een waterstofboot veel geschikter dan bijvoorbeeld een boot op batterijen.

Daarnaast heeft de boot nu ook een zogenoemde chine. Die zorgt voor minder weerstand en helpt de boot om sneller uit het water te komen. De John Williams is dus een vliegende, draagvleugel, boot. Dat vliegen wordt ook wel ‘foilen’ genoemd. Belangrijk hiervoor zijn de hydrofoils onder de boot. Vanaf 25 km/h zal de boot opstijgen uit het water en zullen alleen de draagvleugels en de propeller onder water zitten. Doordat de boot als het ware boven het water vliegt, neemt de weerstand flink af waardoor de boot efficiënter vaart. Ook zijn er dit jaar winglets aan het uiteinde van de draagvleugels. Die zorgen voor nog minder weerstand en meer efficiëntie.

Het TU Delft Hydro Motion Team bestaat uit 23 ambitieuze studenten van negen verschillende studierichtingen van de TU Delft.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Duurzaam

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

De Verenigde Naties komt nu zelfs met een ‘call to action’, een soort actieplan nu het merkt dat arbeiders vaker in de problemen komen door extreme hitte.

Nieuws26.07.2024

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag