Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Nog lang niet iedereen is bekend met Zwift, tenzij je een wielerfanaat of profwielrenner van beroep bent. Voor de wielerprofs is Zwift zoiets als Max Verstappen die even wat rondjes aan het trainen is voor de komende GP met behulp van F1 2020. Zwift valt in de categorie e-gaming – of e-sport, er zijn heel veel (verkeerde) omschrijvingen voor. De generatie van Max is er groot mee geworden. Door de extreem hoge beeldkwaliteit van de games kunnen coureurs tegenwoordig een circuit bijna blind rijden.
Zwift: virtueel wielrennen
Bij Zwift gaat het allemaal nog een stapje verder. Hiermee is het mogelijk om interactieve indoortrainingen te doen. Daarvoor stap je op je eigen racefiets die is gekoppeld met een interactieve fietstrainer en je computer, smartphone of Apple TV. Verder dat doe je net als Max voor een televisiescherm (of laptop). Waar je bij F1 gaming wel de route kunt trainen blijft de echte lichaamsinspanning achter. Bij Zwift is dat precies andersom. Hier moet je letterlijk aan de bak, dat betekent fietsen: alleen, in een koers of met vrienden. Dat fietsen doe je in Watopia, een virtueel en zo realistisch mogelijk landschap met werkelijke stijgingspercentages. Wie de Mont Ventoux op wil fietsen zal getraind moeten zijn. Virtueel haal je echte alleen met een maximale inspanning de top.
Zwift is bijna eng realistisch, daarom trainen profwielrenners en wieleramateurs volop met deze nieuwe techniek. Er worden virtuele wedstrijden, tijdritten en complete koersen gereden. Met Zwift kun je echt je eigen Tour de France rijden. Met behulp van een elektronisch gekoppelde fietstrainer behoort het saaie fietsen op rollerbanken in de garage tot de verleden tijd. Wie eenmaal begint is in no-time verslaafd. Zwift maakt thuis trainen wat dat betrfet zo realistisch mogelijk.
Naast de virtuele wereld in Watopia zijn in de applicatie ook een aantal bekende wielerparcoursen gedigitaliseerd. Zo is het parcours van het WK Wielrennen in Richmond volledig opgenomen en is het ook mogelijk om Alpe d’Huez (Alpe du Zwift) te beklimmen. Andere bestaande parcoursen zijn: Londen, Innsbruck, Yorkshire en New York Central Park.
De wielerwereld haakt aan
Vorig jaar heeft Zwift serieuze stappen gezet in de wereld van e-sport en is een samenwerking aangegaan met de UCI voor de eerste ‘e-World Championships.. Dit jaar hebben door komst van COVID-19 een groot aantal professionele wielerploegen de applicatie gebruikt voor vooral trainingscompetities. De Nederlandse Jumbo-Visma wielerploeg heeft een ‘Zwift ride’ georganiseerd en ook de baanwielrenners van het Beat Cycling Team hebben soortgelijke acties opgezet.
Nieuwe wielerparcoursen
Zwift bestaat inmiddels alweer een aantal jaren. Buiten het trainen draait alles om de realistische fietservaring die ze je weten te bieden. En die realiteit merk je ook in je benen, want loopt de weg omhoog, dan voel je de weerstand toenemen, uiteraard in combinatie met een slimme fietstrainer. Nog leuker is dat je niet alleen hoeft te fietsen want je kunt ook fietsvrienden uitnodigen die je vanzelf leert kennen. Je bepaalt zelf hoe zwaar je het voor jezelf wilt maken net als het parcours en vooral bergop.
Aan de locaties voegt Zwift steeds meer wielerparcoursen en nieuwe trajecten toe. Deze week werd bekend dat er nieuwe kaarten van Parijs en Frankrijk zijn toegevoegd.
Belle France
Deze nieuwe kaarten van Frankrijk (de Belle France map) zijn onderdeel van de eerste ‘Virtual Tour de France’ welke is ontworpen volgens het scenario van de ‘echte’ Tour de France. Dat betekent genieten van het Franse landschap met natuurlijk populaire locaties die we allemaal wel gaan herkennen.
Zo kun je ochtendtraining in Parijs even afwerken maar ook fietsen langs Mont Saint-Michel in Normandië, routes door Bretagne (inclusief een ritje langs de 4.000 ‘Carnac Stones’), afsprinten in La Rochelle, misschien wel de mooiste kustplaats van Frankrijk en als (letterlijk) hoogtepunt de klim naar de Mont Ven-Top (de Zwift-interpretatie van de Mont Ventoux).
Mont Ven-Top (de Mont Ventoux)
Nieuw is de Mont Ven-Top, een meter-voor-meter, GPS-nauwkeurige weergave van de beruchte klim naar de top van de Mont Ventoux. Deze is met 19 km lengte en 1.480 meter hoogtemeters de langste klim in Zwift. De werkelijke top ligt op 1.912 meter.
Natuurlijk kom je op 2/3 van de klim langs het befaamde Chalet Reynard. Hier kun je even virtueel stoppen en op adem komen als je wilt (veel wielertoeristen doen dit in het echt ook), maar de werkelijke finishlijn is nog steeds ruim 6 kilometer verder. Tijdens de laatste klim kom je langs het Tom Simpson Memorial, een kilometer voor de top. Eenmaal boven bij de beroemde antennetoren is het een feestje in Zwift applicatie.
Zwift is niet gratis
Naast alle gear die je thuis nodig hebt om met Zwift aan de slag te gaan moet je ook een maandelijks abonnement nodig. Dat kost 15 euro per maand voor onbeperkt gebruik en is per maand opzegbaar. Fanatieke fietsers laten vaak dit abonnement niet doorlopen in de zomer. Tijdelijk stopzetten is geen probleem omdat al je data bewaard blijft. Wil je na de zomer weer starten met thuis te trainen, dan kun je gewoon je abonnement weer activeren.
De X-factor
De echte kick van Zwift is dat tijdens het trainen in de applicatie ook bekende profwielrenners tegen kunt komen, net als bekende schaatsers. Iedereen die traint en gebruik maakt van Zwift kan dus lekker koersen met deze topsporters. De harde werkelijkheid is wel dat als je in het wiel wil blijven, je wel degelijk het werkelijke vermogen moet trappen.
Verder lezen over esports
Gaming01.08.2024
Cooler Master en PSV Esports openen Gaming Hub in Eindhoven
Een State-of-the-Art Experience CenterGaming31.07.2024
Mario en Sonic gaan niet meer naar de Olympische Spelen
Gaming16.04.2024
Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24
Gaming07.12.2023
Esports: viering van videogametalent of de ‘formule 1 van ICT’?
Gaming25.10.2023
KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie
Gaming21.07.2023
Esports: leeft dat een beetje in Nederland?
Gaming20.07.2023
Video: Manuel Bachoore beste speler ter wereld na winst WK FIFA 23
Gaming14.07.2023
EA SPORTS en de Eredivisie verlengen hun samenwerking
Verder lezen over Sport
Entertainment13.11.2024
Jake Paul vs. Mike Tyson: Wat we kunnen verwachten van dit explosieve gevecht
Nieuws06.11.2024
Check de langste basejump ooit (met dank aan Red Bull F1-engineers)
Gaming31.10.2024
Infographic: 25 dagen EA Sports FC 25
Automotive30.10.2024
Lancia herpakt de rallygeest met Lancia Ypsilon Rally 4 HF
Events03.10.2024
Decathlon kijkt terug op succesvolle editie Premier Padel Rotterdam
Online10.09.2024
AI-tool personaliseert je workouts slimmer
Cybercrime16.08.2024
Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden
Events24.07.2024