Afgelopen jaar heeft Virtual Reality (VR) eindelijk het grote publiek bereikt: het enthousiasme dat al goed merkbaar was bij de uiterst succesvolle crowdfunding van de Oculus Rift in 2014 is inmiddels ook doorgedrongen in menig huiskamer. Ruimteplaatjes van de AH werden bekeken door duizenden kinderen in de virtuele ruimte en op verschillende plekken in Nederland kun je naar een VR-Arcade om je een middagje helemaal uit te leven in een gemodelleerde wereld. Hoe dat komt? Geavanceerde VR sets zijn steeds beter verkrijgbaar in ‘normale’ winkels én de laagdrempelige headsets (die een telefoon gebruikt als beeldscherm) zijn goedkoop en overal te verkrijgen. Die bredere beschikbaarheid van deze nieuwe technologie biedt een interessante kans voor het bedrijfsleven: hoe zet je deze technologie in op kantoor?
“Ja, waarom niet? De echte wereld is ook 3D, niet 2D. VR geeft je de kans om een ervaring meer authentiek, realistisch en betekenisvol te maken,” zegt Marlous van der Veen, Business Developer bij Enexis Groep. Collega Jeroen Gjaltema beaamt dit: “VR is een medium, geen gadget. Het is een fundamenteel andere manier om een boodschap over te brengen dan op papier of op een computerscherm.” Het tweetal heeft net een pilot afgerond over het vergaderen in virtual reality, iets wat zij zien als een volgende stap in Het ‘Nieuwe Werken’. De reden hiervoor is de forse CO2- én kostenbesparing die VR op kan leveren als medewerkers minder reizen doordat zij vanuit huis kwalitatief hoogwaardig kunnen vergaderen.
Een aantal bestaande apps, waaronder Facebook Spaces, Rumii en V-time, werden getest op bruikbaarheid in alledaagse kantoorsituaties: kun je bijvoorbeeld samen op een whiteboard brainstormen? Of een presentatie bewerken en geven? Gjaltema: “Natuurlijk kun je dit soort zaken doen via Skype, maar onze ervaring is dat mensen de mogelijkheden voor échte samenwerking daarin missen.” De belangrijkste conclusie van het tweetal is dat de huidige generatie van vergader-apps nog in de opstartfase zit. Bepaalde apps zijn heel geschikt voor verschillende onderdelen van vergaderen, zoals conferencing en presenteren (Rumii), overleggen en live-streamen (Facebook Spaces) en het maken van pitches (V-time), maar helaas bleek er nog geen app beschikbaar te zijn die alle alle aspecten van vergaderen goed onder de knie heeft. Deze uitkomst is echter geen teleurstelling voor de twee: “Juist door dit gewoon te doen, hebben we ontzettend veel geleerd over VR als bedrijfstoepassing, die kennis helpt ons om volgende stappen te zetten rondom digitalisering én nu begrijpen we wat er nodig is om vergaderen in VR realiteit te maken.”
Gjaltema en Van der Veen erkennen dus dat vergaderen in VR niet van vandaag op morgen de kantoortuin gaat veroveren, daarvoor is het nodig dat de bestaande apps verder ontwikkelen of er nieuwe spelers op de markt komen. Wel zien ze een aantal andere interessante toepassingen van virtual reality bij bedrijven, waarvoor de apps en techniek al wel voorhanden zijn:
Kortom, meer dan genoeg opties om aan de slag te gaan met VR op de werkplek. Wel is het belangrijk om je te realiseren dat je je bij een VR experience tijdelijk in een andere wereld begeeft. Van der Veen heeft daarom één belangrijke tip voor beginners: “Check even of je virtuele ruimte ook een klok heeft… Zeggen dat je in een andere wereld zat zonder tijd, komt niet heel geloofwaardig als reden om te laat te komen in je volgende meeting.”
[Afbeelding © Helena Olena – Adobe Stock]