07.02.2018
Technologie

Video: de SpaceX Falcon Heavy lancering en de Tesla in de ruimte

By: Patrick Smeets

BlogTechnologie

SpaceX had een belangrijke (zij het vertraagde) lancering vannacht met de Falcon Heavy raket. De grote raket (die eigenlijk uit één grote ‘core’ raket bestaat met twee ‘side boosters’ die een stuk kleiner zijn) is de ruimte ingeschoten om het systeem te testen. De lading? Een Tesla Roadster cabrio, inclusief nep-astronaut genaamd Starman die er in is gezet.

Het was de bedoeling dat die richting Mars zou gaan en ergens in een baan tussen de aarde en Mars zou blijven hangen, maar Starman heeft iets te hard gereden en komt nu ergens rond dwergplaneet Ceres uit. Dat is een kleine verandering, maar het feit dat er dus nu een elektrische auto in de ruimte zweeft is eigenlijk al te gaaf.

Core kwijt

De raket zelf is niet helemaal zo goed teruggekomen op aarde. Het mooie van de SpaceX-methode is namelijk dat ze raketten kunnen hergebruiken door ze na de lancering terug op aarde te landen. Je kunt in de video zien dat de twee Side Boosters prachtig op hun plek landen maar dat er wat onduidelijkheid is over de Core raket, die op een droneschip geland zou moeten zijn.

Elon Musk heeft aan die onduidelijkheid later vannacht nog een einde gemaakt: de Core is op zee geklapt en verloren gegaan. Er zou niet meer genoeg brandstof in hebben gezeten om het laatste stuk te kunnen remmen dus is de grote raket op honderd meter van het schip met een kilometer of 500 per uur in zee gecrasht. Zoals Musk zegt: “dat zouden mooie beelden moeten zijn, als de camera’s niet ook opgeblazen zijn”.

En nu verder

Dan zou je kunnen zeggen dat de lancering geen succes was, maar daar is niks van waar: de Falcon Heavy heeft haar belangrijkste doel bereikt, namelijk het wegsturen van de lading. Dat er dan één van de drie raketten die gebruikt werden niet goed is geland is jammer, maar dat is precies waar zo’n test voor is.

Daarnaast is het terugkrijgen van de booster-raketten voor SpaceX een bonus, geen vereiste. Het zal op termijn ruimtevaart een stuk goedkoper gaan maken, maar eerst moeten de belangrijke functies gaan werken. Het is wel nog maar de vraag of deze raket uiteindelijk ook voor bemande missies gebruikt gaat worden. Musk vertelde dat de plannen enigszins gewijzigd waren omdat de ontwikkeling aan het ruimteschip Core Dragon tijdelijk is stilgelegd.

Er wordt nu wel nog gewerkt aan een nog grotere raket die BFR heet en die zowel de reis naar Mars zou moeten kunnen maken maar die Musk ook wil gebruiken om rond de aarde te reizen. Zeg van ‘m wat je wil, maar plannen heeft ‘ie wel, die Musk.

[Afbeeldingen © SpaceX]

Share this post