Het is niet heel gebruikelijk voor Apple om aan het einde van het jaar nog een grote hardware-aankondiging te doen, maar blijkbaar wil het toch nog een staartje van de kerst meepakken om de verkopen wat op te drijven. Het populaire techbedrijf komt met AirPods Max. Klinkt als de bekende ‘elektrische tandenborstel’-in-ears van het bedrijf, maar niets is minder waar. AirPods Max is een koptelefoon. Een koptelefoon met een prijskaart.
Als Apple het afgelopen jaar iets heeft bewezen, dan is dat dat het alles kan verkopen, ongeacht de prijskaart. Weet je nog de ‘rasp’-achtige Apple PC voor mensen in creatieve beroepen? Mac Pro heet ie en hij kost voor alleen de computer 6000 dollar. Daar komt natuurlijk nog vanalles bij aan extra’s, zoals een scherm (5000 dollar) en een standaard (1000 dollar). Mensen kopen ze echter wel.
Waarschijnlijk is het daarom dat Apple er prima mee wegkomt om een hoofdtelefoon te introduceren van 549 dollar (450 euro). Hoewel… je zou denken dat dat in onze valuta dan 450 euro is, maar tel daar iets meer bij op. Apple Nederland verkoopt hem voor 629 euro (!). Hij is bijna twee keer zo duur als de high end Sony WH-1000XM4 en honderden euro’s meer dan Sennheiser PXC 550-II. Opmerkelijk, want naast het bijzondere Apple-design is er eigenlijk niet veel nieuws onder de zon met deze noise-cancelling koptelefoon.
De specs dan. AirPods Max komt in vijf kleuren: space gray, silver, sky blue, green en pink. De hoofdtelefoon heeft 44mm drivers en zouden niet alleen een diepe bas en accurate mid-ranges met hoge frequenties bieden, maar ook een soort op maat gemaakt akoestisch design. De batterijduur is niet enorm indrukwekkend: AirPods Max bieden 20 uur accu en je kunt ze helaas niet via USB-C opladen, maar via de bekende Lightningkabel van Apple. Dat gaat gelukkig wel snel: in vijf minuten kun je opladen om drie kwartier muziek te luisteren.
Er zit onder andere adaptieve EQ in, een transparante modus en de mogelijkheid om audio te delen. Dat zijn bekende opties van de AirPods, maar er komt ook iets van Apple Watch naar de hoofdtelefoon. Verder zullen er ongetwijfeld invloeden zijn vanuit de populaire hoofdtelefoons van Beats by Dre, een organisatie die jaren geleden door Apple is gekocht. Wat wel interessant kan zijn, dat is spatial audio. Hiermee krijg je een betere, meeslependere audio-ervaring als je bijvoorbeeld een film kijkt op je iPad.
Met de kroon (Digital Crown in het Engels) kun je je muziek harder en zachter zetten, stoppen, pauzeren of een nummer skippen. Ook gebruik je de kroon om telefoongesprekken aan te nemen en op te hangen of Siri te activeren. Kortom, exact hetzelfde als wat je op de Sony WH-1000XM4 kunt doen door de hoofdtelefoon aan te raken. Uiteraard kan schakelen tussen noise-cancelling en transparante modus ook, al komt daar een speciale knop voor volgens Apple.
Kortom, deze hoofdtelefoon moet het vooral hebben van het ontwerp en het feit dat het wederom een product is dat perfect in de Apple-ervaring past. Over dat design schrijft Apple: “De ademende kap van gebreid mesh, die de hoofdband overspant, is gemaakt om het gewicht te verdelen en de druk op het hoofd te verminderen. Het roestvrijstalen hoofdbandframe biedt sterkte, flexibiliteit en comfort voor een breed scala aan hoofdvormen en -maten. De telescopische armen van de hoofdband strekken zich soepel uit en blijven op hun plaats om de gewenste pasvorm te behouden.”
Apple AirPods Max verschijnt op 15 december. Je kunt hem echter nu al pre-orderen.