Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Vandaag is het World Backup Day, de dag om je eraan te herinneren hoe belangrijk back-uppen is. We weten dat dit voor velen niet echt dagelijkse kost is maar je computer zal maar crashen of erger. Wat doe je dan als je geen goede back-up bezit. Om die ellende te voorkomen is het beter om altijd ervoor te zorgen dat je wel een back-up maakt van al je data die je liever niet kwijt wil raken.
Hieronder vindt je een aantal tips waarmee je op een eenvoudige en efficiënte manier je belangrijkste data kunt back-uppen.
1. Kies het juiste back-upsysteem
Als je een back-up wilt maken m.b.v. een externe harde schijf het hangt de opslagcapaciteit af van hoeveel je erop kwijt wil en op wat voor computer je werkt:
- Capaciteit: externe harde schijven heb je van 1 TB tot 10 TB. Op een schijf van 1 TB kan je meer dan 30.000 foto’s van 3 MB opslaan.
- Compatibiliteit: niet elke externe harde schijf past op elke computer. Werk je op Mac of op Windows, of heeft je computer bijv. een USB 3.0 of een USB-C poort? Check dit vooraf.
- Snelheid: als je regelmatig een back-up wil maken van grote bestanden (zoals video’s) of werk je met een Mac, kies dan vooral voor een snellere schijf met Thunderbolt (snellere USB-C).
- Hub-functionaliteit: heeft je laptop weinig poorten? Kies dan voor een schijf met geïntegreerde usb-hub en/of kaartlezer om meteen ook een backup te maken van je mobiele toestellen of geheugenkaartjes.
2. Bewaar je bestanden op meerdere plaatsen
Op drie verschillende plaatsen, dat klinkt overdreven maar is het eigenlijk niet. Je foto’s enkel op je smartphone bijhouden is sowieso een slecht idee. Een kopie maken op je laptop is al een begin, maar ook die kan falen of gestolen worden. Dus maak je best nog een derde kopie, op een externe harde schijf of in de cloud. Voor die laatste zijn heel veel mogelijkheden. Denk bijv. aan Google Drive en Dropbox.
3. Plan je back-ups
Er zijn heel veel middelen waarmee je je back-ups kunt plannen. Zo leveren leveranciers van externe schijven vaak gratis software waarmee je je back-ups kan plannen en automatisch kan laten plaatsvinden. Macgebruikers kunnen kunnen met zowel Seagate als LaCie schijven ook gebruik maken van de TimeMachine software. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om altijd vanuit de cloud te werken. Wie alle data als voorbeeld in Google Drive heeft staan hoeft op dat punt niet echt meer na te denken.
4. Koppel je back-up los van je computer
Als je een back-up hebt gemaakt, koppel je externe harde schijf dan los van je computer. Stel dat je computer besmet raakt met een virus, dan ben je tenminste al zeker dat je gegevens op je schijf veilig zijn. En als er ingebroken wordt en ze nemen je laptop mee, dan heb je tenminste nog ergens een back-up liggen.
5. Start nu!
Last but not least: stel je back-up niet uit, start vandaag. Het is te eenvoudig en tegelijk te belangrijk om het niet te doen. En vergeet ook je bestanden op je smartphone niet! #HappyWorldBackupDay
Verder lezen over Data
Technology27.06.2024
Dit is de innovatieve Control Room van Team Visma | Lease a Bike
Cybercrime27.06.2024
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS-ransomware aanvallen
Online31.10.2023
Zoveel datacenters: wat zijn de voors en tegens?
Technology20.09.2023
Doek valt definitief voor een datacenter in Zeewolde
Online25.08.2023
Er komen beperkingen op de cloudopslag van Dropbox
Online11.07.2023
Europa en Amerika gaan datadelen weer toestaan
Komt Threads dan nu wel naar Europa?Cybercrime28.06.2023
Nieuw onderzoek: datalekken in de zorgsector nemen nog steeds toe
41% van de gezondheidszorgorganisaties sinds 2021 te maken heeft gehad met een datalekCybercrime26.05.2023