05.03.2021
Technology

Vandaag in 1979: Voyager 1 vliegt langs Jupiter

By: Floyd Aanen

BlogTechnology

Vandaag in 1979 vliegt de ruimtesonde Voyager 1 voor het eerst langs de planeet Jupiter. Net als Saturnus is Jupiter een gasreus, hij beschikt dus niet over een vast oppervlak net als onze planeet. We konden allemaal meegenieten van dit heugelijke moment want de Voyager 1 stuurde foto’s naar de aarde.

Voyager 1 en 2

In de zomer van 1977 werden Voyager 1 en Voyager 2 kort na elkaar gelanceerd. In 1979 hebben beide Voyagers veel foto’s en informatie over Jupiter en de manen opgeleverd, onder andere over vulkanisme op de maan Io.

Met een afstand tot de zon van 125 AE (18,7 miljard kilometer) heeft Voyager I in augustus 2013 de heliosfeer verlaten en, als eerste door mensen vervaardigd object, de interstellaire ruimte bereikt. Op 5 september 2017, precies 40 jaar na de lancering, bevond de Voyager 1 zich op een afstand van 20,88 miljard kilometer van de aarde.

Op de website van NASA is de reis nog steeds te volgen.
Op de website van NASA is de reis nog steeds te volgen.

Voyager 1 vliegt nog steeds door de ruimte

Het leuke is dat Voyager 1 nog steeds door de ruimte vliegt. Via de website van NASA kun je de ruimtesonde volgen.

Doordat de aarde om de zon draait loopt de afstand tot de Voyagers een deel van het jaar terug. De afstand tot de zon neemt wel continu toe. Op de website van de NASA kun je zien hoe ver de Voyagers 1 en 2 van de zon verwijderd zijn en hoelang het licht van de zon er over doet om de Voyagers te bereiken. In 2020 bedroeg de vertraging al 41,5 uur.

[foto: NASA on Unsplash]

Share this post