Technology21.06.2022

Tweede flyby van Mercurius voor BepiColombo


Over twee dagen, op 23 juni zal de BepiColombo ruimtesonde voor de tweede keer sinds het begin van haar missie dicht langs Mercurius vliegen, de planeet die het dichtst bij de zon staat. Doel van deze flyby is om de zwaartekracht van de planeet te gebruiken om het traject van BepiColombo te verfijnen.

Vaste baan om Mercurius

Uiteindelijk moet de ruimtesonde in een vaste baan om Mercurius belanden. Voor het zover is moeten in totaal negen planetaire flyby’s uitgevoerd worden, één op aarde, twee op Venus en zes op Mercurius. Deze week staat dus de tweede flyby van Mercurius op het programma. Naast de flyby’s, die fungeren als een soort van katapult om de sonde naar zijn eindbestemming te geleiden, is BepiColombo ook uitgerust met een elektrisch aangedreven en op zonne-energie draaiende ‘motor’.

Een flyby in ‘deep space’ is bepaald geen sinecure. Zij vereisen extreemn nauwkeurig navigatiewerk. Zo moet de sonde een planeet exact op de juiste afstand, vanuit de juiste hoek en met de juiste snelheid passeren om de juiste koers te kunnen aanhouden. Dit alles wordt jaren van tevoren berekend, maar moet op de dag zelf dan nog wel perfect uitgevoerd worden.

Slechts 200km van het oppervlak van de planeet

Voor deze tweede van zes van flyby’s moet BepiColombo Mercurius passeren op een afstand van slechts 200 km van het oppervlak, met een relatieve snelheid van 7,5 km/s. Daarbij wordt de snelheid van BepiColombo ten opzichte van de zon met 1,3 km/s vertraagd, waardoor deze dichter bij de beoogde baan rond Mercurius komt.

Tijdens de flyby’s kunnen geen high-res beelden gemaakt worden door de camera aan boord van de sonde. De drie bewakingscamera’s (MCAM’s) van BepiColombo zullen echter wel foto’s maken. Hopelijk dit keer zonder ‘vinger voor de lens‘. Omdat BepiColombo’s dichtste nadering aan de nachtzijde van de planeet zal plaatsvinden, zullen de eerste beelden waarin Mercurius zal worden verlicht naar verwachting ongeveer vijf minuten na het dichtstbijzijnde punt gemaakt kunnen worden, op een afstand van ongeveer 800 km van de planeet.

BepiColombo werd in oktober 2018 met een Ariane 5 vanuit de Europese ruimtehaven in Kourou gelanceerd.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Space

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Weet je nog de James Webb-ruimtetelescoop die tijdens kerst 2022 werd gelanceerd? Wat is er nu veranderd, want we horen niet zoveel meer over James Webb?

Technology07.11.2024

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III

Het is inmiddels al een tijdje wat stiller rondom de maanmissies Artemis, maar nu is het Prada-pak onthuld.

Technology21.10.2024

Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III

SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte

et ruimtebedrijf schoot om ongeveer half 3 vanmiddag (Nederlandse tijd) Starship met de Super Heavy de ruimte in, om de twee vervolgens uit elkaar te laten gaan, waarna Super Heavy met de twee armen werd opgevangen.

Technology13.10.2024

SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Een astronaut genaamd Matthew Dominick, die keek vanuit het raam van de Dragon Endeavour bekeek het Noorderlicht eens van de andere kant.

Technology10.10.2024

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Het is gedaan: de eerste ruimtewandeling door een privébedrijf en privépersoon is een feit. SpaceX kan over een succes spreken met Polaris Dawn.

Technology12.09.2024

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

SpaceX doet deze week een spannende missie waarvoor we allemaal onze adem inhouden. Nou ja, behalve de astronauten zelf: die moeten vooral doorademen tijdens hun ruimtewandeling.

Technology26.08.2024

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

SpaceX gaat het doen: de Starliner-astronauten thuisbrengen. Suni Williams en Butch Wilmore kunnen op die manier veilig naar huis keren.

Technology24.08.2024

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis