Niks zo irritant als langzaam Wifi. Naarmate het aantal draadloze apparaten toeneemt wordt de pijplijn steeds verder belast en terwijl veel bedrijven en onderzoekers bezig zijn om allerlei nieuwe methodes te bedenken om ons sneller kattenvideo’s te laten downloaden heeft de Technische Universiteit in Eindhoven een nieuwe methode bedacht en experimenteel getest: Wifi met infraroodlicht dat snelheden van meer dan 40 Gbit per seconde kan halen. Ter vergelijking: het gemiddelde in Nederland is 17 Mbit per seconden, zo’n 2000 keer langzamer.
Het systeem werkt met zogenaamde lichtantennes, die je aan het plafond kunt ophangen. Die kunnen een lichtstraal die via glasvezel er in komt heel nauwkeurig richten. Dat kan zonder bewegende delen en dat betekent dat het onderhoudsvrij en zonder stroomverbruik kan. Er zitten namelijk roosters in die lichtstralen van verschillende (veilige) golflengtes onder verschillende hoeken uitstralen. Door de frequentie van het licht aan te passen verandert de golflengte en zo kan het licht onder elke hoek gestraald worden.
Door dat systeem kan die lichtstraal op je apparaat gericht worden en zo de data doorgeven. Ben je aan het bewegen, dan ziet het netwerk dat omdat het radiosignaal dat je smartphone of tablet uitstuurt opgevangen wordt en zo kan het systeem je plaats bepalen. De lichtstraal beweegt dus met je mee. Omdat verschillende apparaten allemaal een andere golflengte toegewezen krijgen zitten ze elkaar niet in de weg qua snelheid.
Fantastisch dus, maar het duurt nog even voordat we dit in de winkels gaan vinden. Hoogleraar Ton Koonen, die het project leidt, verwacht dat we dit op zijn vroegst over een jaar of vijf zullen kunnen kopen in de winkel, zo vroeg in de ontwikkeling is het nog. Het idee van infraroodstralen die data versturen wordt niet alleen in Eindhoven onderzocht, maar de toevoeging van die speciale roosters om het licht te breken lijken het verschil te maken.
[Afbeelding © sdecoret – Fotolia]