16.04.2025
Technologie

TU/e verbreekt snelheidsrecord met onzichtbare dataverbinding boven Eindhoven

By: Jeroen de Hooge

BlogTechnologie

Stel je voor: een onzichtbare lichtbundel die met de snelheid van glasvezel data verstuurt van de ene kant van de stad naar de andere, zonder kabels, zonder vertraging, en zonder storingen. Wat klinkt als sciencefiction, is realiteit geworden op 4,6 kilometer hoogte boven Eindhoven. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben daar namelijk een wereldrecord gevestigd: een draadloze dataverbinding met een snelheid van 5,7 terabit per seconde, op basis van infraroodlicht.

Dat is – om het tastbaar te maken – genoeg om 1,9 miljoen Netflix-series tegelijk in HD te streamen. En dat volledig draadloos, zonder tussenkomst van glasvezel of radiogolven. Welkom in de toekomst van draadloze communicatie.

Onzichtbaar maar ongekend snel

De verbinding werd opgezet tussen het Flux-gebouw op de TU/e-campus en een gebouw op de High Tech Campus, aan de zuidkant van Eindhoven. De afstand van 4,6 kilometer werd overbrugd via een onzichtbare straal van infraroodlicht. Geen glasvezels, geen 5G-signalen – puur licht. Het gaat om een technologie die bekend staat als free-space optical communication (FSO).

FSO gebruikt licht – in dit geval infrarood – om data door de lucht te versturen. Het is vergelijkbaar met hoe glasvezels werken, maar dan zonder kabels. En het is razendsnel, storingsvrij én extreem schaalbaar.

TU/e en Aircision: hightech samenwerking

De test is uitgevoerd in samenwerking met Aircision, een spin-off van TNO, gespecialiseerd in optische draadloze systemen. De gebruikte technologie is ontwikkeld om bestaande netwerken – zoals 5G- of glasvezelinfrastructuur – uit te breiden met draadloze verbindingen van zeer hoge capaciteit.

“Draadloze communicatie op basis van infraroodlicht combineert de snelheid van glasvezel met de flexibiliteit van draadloze netwerken,” aldus Vincent van Vliet, promovendus aan de TU/e en één van de onderzoekers.

De verbinding maakt gebruik van een testinstallatie die de TU/e ‘Reid Photonloop’ noemt. Hiermee kan op stedelijke schaal worden geëxperimenteerd met hogesnelheidscommunicatie over lichtbundels.

Hoe werkt het precies?

Wi-Fi, 4G en 5G maken gebruik van radiogolven, een deel van het elektromagnetische spectrum met relatief lage frequenties. Infraroodlicht daarentegen heeft veel kortere golflengtes, wat resulteert in hogere frequenties en – cruciaal – meer bandbreedte.

Om het beeldend te maken:

  • Radiogolven = snelweg met 3 rijstroken
  • Infraroodlicht = snelweg met 300 rijstroken

Op die ‘infrarood-snelweg’ kun je dus veel meer dataverkeer kwijt, zonder opstoppingen. Bovendien is er op het infraroodspectrum nauwelijks ‘verkeer’, waardoor storingen vrijwel niet voorkomen. Deze techniek kan tot wel 500 keer meer data verwerken dan traditionele radiogolfgebaseerde netwerken.

Close-up van de optische antenne op het dak van Flux, gemonteerd op zijn steunframe. De eigenlijke antenne is de grijze doos. Daaruit steekt de apertuur waardoor het infrarode licht wordt verzonden en ontvangen.
Close-up van de optische antenne op het dak van Flux, gemonteerd op zijn steunframe. De eigenlijke antenne is de grijze doos. Daaruit steekt de apertuur waardoor het infrarode licht wordt verzonden en ontvangen.

De potentie voor 5G, 6G en smart cities

De toepassing van deze technologie biedt een alternatief voor glasvezel – met name op plekken waar graven lastig of duur is. Denk aan binnensteden, tijdelijke festivals, afgelegen gebieden of rampenlocaties.

Volgens Luis Oliveira, medeoprichter van Aircision: “We zijn bezig de manier waarop data via de lucht wordt verzonden, opnieuw uit te vinden. Deze recordprestatie bewijst dat onze technologie klaar is om supersnel internet toegankelijker te maken dan ooit.

Deze manier van communiceren kan bijvoorbeeld dienen voor het backhaulen van 5G- of 6G-antennes. Daarbij worden zendmasten draadloos verbonden met de core van het netwerk. Het biedt dus een praktische, schaalbare oplossing voor providers die hun netwerkcapaciteit snel willen uitbreiden.

Toepassingen: van smart cities tot noodcommunicatie

De vraag naar razendsnelle en betrouwbare verbindingen groeit explosief, aangewakkerd door:

  • Smart cities die real-time data uitwisselen
  • Autonome voertuigen die constant met elkaar en infrastructuur communiceren
  • Internet of Things-netwerken met duizenden verbonden apparaten
  • Nood- en rampensituaties, waar communicatie cruciaal is maar netwerken uitvallen

Deze vorm van optische draadloze communicatie zou een sleuteltechnologie kunnen worden binnen deze toekomstscenario’s.

De Reid Photonloop: een unieke proeftuin

De ‘Reid Photonloop’ – vernoemd naar medeoprichter John Reid van Aircision – is een permanente testopstelling die bestaat uit twee optische antennes: één op het dak van het Flux-gebouw (waar onder meer Electrical Engineering is gehuisvest), en één op gebouw 37 op de High Tech Campus.

De TU/e gebruikt deze opstelling om technologie voor FSO-communicatie verder te optimaliseren. Zo wordt gekeken naar:

  • Betrouwbaarheid onder verschillende weersomstandigheden
  • Stabiliteit over langere afstanden
  • Kostenefficiëntie voor commerciële uitrol

Professor Chigo Okonkwo, hoofd van het High-Capacity Optical Transmission Lab, ziet dit als een cruciale stap richting grootschalige toepassing.

De toekomst is draadloos én lichtsnel

Deze recordbrekende test zet Nederland – en specifiek Eindhoven – op de kaart als innovatief centrum voor communicatie-infrastructuur van de toekomst. De combinatie van academisch onderzoek, hightech industrie (zoals Aircision) en praktische toepassingen maakt dit tot een blauwdruk voor hoe supersnelle netwerken eruit kunnen zien.

In een wereld waar connectiviteit alles is, is snelheid niet langer genoeg. Het gaat om flexibiliteit, schaalbaarheid en bereikbaarheid. En precies daarin blinkt de technologie van infraroodlicht uit.

Zicht vanaf Flux door een verrekijker. De rode pijl geeft de positie aan van de andere optische antenne op het dak van gebouw 37 van de High Tech Campus.
Zicht vanaf Flux door een verrekijker. De rode pijl geeft de positie aan van de andere optische antenne op het dak van gebouw 37 van de High Tech Campus.

Fotocredits: Vincent van Vliet / TU/e

Share this post