Het Delft Hyperloop Team van de TU in die stad onthulde 3 juni hun nieuwe hyperloopcapsule, de Atlas 02. Dit is geen showmodel, want met dit voertuig gaat het team op 21 juli deelnemen aan de SpaceX Hyperloop Pod Competition in Los Angeles. Zoals ieder jaar zijn de ambities groot: het doel van het team is om de winst binnen te slepen én het huidige wereldrecord van 467 km/u te verbreken op een track van 1 kilometer. Vorig jaar deed het team ook al een gooi naar de eerste plaats, maar greep toen naast de hoofdprijs.
40 studenten van de TU Delft hebben in een jaar tijd een volledig werkend prototype gebouwd om deel te nemen aan de race. Er is maar één doel: zo snel mogelijk gaan en het snelheidsrecord verbreken. Wereldwijd zijn er 22 teams geselecteerd en uiteindelijk mogen slechts 3 teams de buis betreden en meedoen aan de wedstrijd. Om daarop aanspraak te maken worden er 122 veiligheidstesten gedaan. Het remsysteem moet goed werken, de pod moet de vacuüm in de buis goed aan kunnen en de software moet helemaal in orde zijn. Om de testen te doorstaan is het studententeam nu zelf druk bezig met het uitvoeren van vergelijkbare tests. Ze gaan alles op alles zetten om 21 juli aan de start te staan en te ontdekken hoe hard de Atlas 02 kan gaan in de hyperloop.
De competitie van SpaceX is natuurlijk een prachtige kans voor het team uit Delft, maar ze kijken ook naar de toekomst. Een onderzoeksafdeling houdt zich bezig met de implementatie van een hyperloop systeem in de maatschappij. In de presentatie liet het team dan ook zien op welke manier we ons over 20 jaar kunnen verplaatsen door middel van een hyperloop. Het is nog lang niet zover, want er zijn nog behoorlijk wat hobbels te nemen. We hebben nog geen infrastructuur voor een hyperloopsysteem en er is een testbaan nodig om verdere ontwikkeling mogelijk te maken.
Voor de competitie van SpaceX moet het voertuig verplaatst worden naar Californië. Tot het zover is, krijgt het team de kans om de pod te testen op een test track van 380 meter lang in Hilversum. Deze testbaan is gerealiseerd in samenwerking met Voestalpine RailPro, ProRail en Strukton. Project Manager Arjan Buijserd: “Met de kennis die het team zal vergaren tijdens deze tests zullen we ontzettend goed voorbereid zijn op de testweek in Los Angeles. Op deze manier achten we de kans groot om de finale te halen en te mogen racen in de buis.“