Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Technische Universiteit Delft heeft succesvol zijn mini-satelliet gelanceerd in de ruimte. Daar had het wel een beetje hulp bij, namelijk van SpaceX. De Nederlandse satelliet DelfiPQ werd samen met 104 andere kleine satellieten aan boord van een Falcon 9-raket richting de ruimte gestuurd.
DelfiPQ
De lancering vond op 13 januari plaats vanuit Cape Canaveral. Het waren Alessandra Menicucci, Stefano Speretta en Sevket Uludag die de DelfiPQ zelf bouwden. Ze moeten enorm opgelucht zijn geweest toen ze vandaag om ongeveer half twaalf ‘s middags contact konden krijgen met hun eigen kleine satellietje.
Met kleine satelliet bedoelen we écht klein. Misschien is mini zelfs te groot en moeten we hem micro noemen: DelfiPQ is met zijn 5x5x18 centimeter één van de kleinste satellieten in het universum (voor zover wij weten, natuurlijk). Die schaal is belangrijk, want het experiment draait onder andere om bewijzen dat satellieten niet per se heel groot hoeven te zijn om goed te kunnen functioneren. Maar daar hangt meer vanaf dan alleen het materiaal: we moeten ook op aarde ontdekken of we het kleine ding wel blijven zien en niet denken dat het ruimtepuin is.
Echt Delfts
De mensen van TU Delft hebben het apparaat helemaal zelf gemaakt, wat ook wel nodig was omdat het allemaal geen standaard satellietmaten heeft. DelfiPQ moet daarnaast ook echt aan het werk: samen met andere mini-satellieten moet hij een zwerm vormen die kan helpen om ontdekkingen te doen over klimaatverandering of misschien zelfs een goede draadloze breedverbanding kan opzetten.
TU Delft schrijft: “De TU Delft is koploper op het gebied van miniaturisatie in de ruimtevaart. Kleine satellieten kosten veel minder, waardoor je er tientallen of zelfs honderden kunt lanceren. Ze kunnen vanaf meerdere locaties waarnemingen doen en gezamenlijk data verzamelen en verwerken.” Iets wat enorm waardevol is, zeker wanneer je bedenkt dat er misschien ook wel eens eentje uitvalt. Het is te hopen dat dat niet gaat gebeuren met DelfiPQ, maar tot nu toe lijkt het hem goed af te gaan.
Hollands glorie in het heelal
Er hangt meer technologie van de TU Delft in de ruimte. In 2008 kwam DelfiC3 in de ruimte, in 2013 DelfiN3xt en nu dus in 2022 DelfiPQ. Met alle satellieten is contact (al was dat met DelfiN3xt tijdelijk niet mogelijk). Het zijn allemaal mini-satellieten, maar DelfiPQ is wel echt de kleinste van de drie. Die zal zich net als Calimero waarschijnlijk nog harder moeten bewijzen dan zijn twee grote broers, maar tot nu toe presteert ie dus erg goed.
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Verder lezen over Technology
Technology05.11.2024
Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024