De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Men zegt wel eens dat kinderen en dronken mensen de enigen zijn die de waarheid vertellen, maar vraag iemand die aan het drinken is of ze er eentje te veel op hebben, luister wat ze zeggen en negeer het dan. Niemand is minder betrouwbaar over hun alcoholgebruik dan alcoholgebruikers. Meten is nog steeds weten, maar alcoholtesten blijken niet altijd helemaal betrouwbaar, zeker niet de zo-goed-al-gratis blaastesten die je bijvoorbeeld in Frankrijk verplicht bij je moet hebben.
Soms wil je precies weten hoeveel alcohol er in je bloed zit, zonder het eerst aan de politie te moeten vragen als je al in de fuik zit. Onderzoekers van de universiteit van Californië hebben een oplossing: een tijdelijke tattoo die met een kleine sensor binnen het kwartier kan zeggen hoeveel alcohol er in je bloed zit.
Bio-sensoren
Volgens de onderzoekers is die tijdelijke tattoo eigenlijk een bio-sensor met een aantal flexibele draadloze componenten erin. Eén daarvan stimuleert de perspiratie op het plekje, terwijl een andere de veranderingen in de stroom die je lichaam genereert in het zweet meet en zo het alcoholniveau kan meten. Op zich geen nieuwe techniek, maar de snelheid (als alles meezit weet je binnen 8 minuten of je nog mag rijden, bijvoorbeeld) is wel beduidend beter ten opzichte van eerdere methodes. Die deden er twee tot drie uur over om hetzelfde te meten.
Testfase
Dat het experiment nog niet ten einde is gekomen zou duidelijk moeten zijn als je de foto’s van de constructie ziet. Het belangrijke onderdeel (de sensor die op je arm wordt geplakt) is prima, maar de electronica er om heen die de gegevens uitleest en doorstuurt is verre van af. De onderzoekers gaan nu verder om te kijken of ze een apparaatje kunnen maken dat je alcoholniveau 24 uur lang kan meten. Als dat lukt en ze het uiterlijk van het ding een beetje kunnen opleuken zijn de commerciële mogelijkheden legio. Wellicht dat de auto-industrie er iets mee kan, hebben ze meteen een goede reden om de zelfrijdende auto te activeren.
[Afbeelding © University of California San Diego]
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024