28.07.2017
Technologie

The Hub van Amazon: nooit meer een pakje hoeven missen thuis

By: Patrick Smeets

BlogTechnologie

Post. Denk je nog aan brieven als je dat woord ziet staan? Of aan pakjes? We laten met zijn allen honderdduizenden pakjes per dag bezorgen en die worden niet altijd aangenomen als ze bezorgd worden. Heb je vriendelijke buren, dan valt de schade nog mee. Maar wat als je in een flat woont? Of in een ander gebouw met veel bewoners en maar één hal? Precies voor die situatie heeft Amazon deze week een nieuwe oplossing bedacht met The Hub, een soort automatisch loket voor pakjes met verschillende maten opslag die apart geopend en afgesloten kunnen worden.

Het is niet alleen maar bedoeld voor Amazon-bestellingen, dus als een gebouw zo’n grote kast heeft geplaatst heeft kunnen alle pakjes van alle afzenders daarin gedropt worden door bezorgers. Daarna kunnen de bewoners simpel hun pakjes ophalen: iedereen krijgt een pincode en alleen daarmee (en als het systeem weet dat er pakjes zijn) kunnen ze hun pakketje uit de Hub halen. Geen sleutels, geen verwarring en vooral geen gedoe om je pakje aan te nemen. The Hub kan ook buiten geplaatst worden, als er binnen geen plek is voor zo’n grote kast.

Modulair

Het systeem is modulair en kon zowel binnen als buiten gebruikt worden. Nu is Amazon niet de enige die zo’n systeem aanbiedt, maar met de overmacht die het bedrijf (zeker in de VS) heeft kan het zich deze markt eigen maken. Ideaal natuurlijk, want door deze dingen goedkoop te verkopen aan eigenaars van gebouwen met meerdere bewoners sparen ze zich aan de andere kant geld uit: elk pakje dat niet wordt aangenomen brengt extra kosten met zich mee, dus The Hub verdient zichzelf uiteindelijk terug, zelfs als Amazon het met verlies in de markt zet.

Wat die kosten zijn is nog niet bekend, maar voor ons als de ontvangers van al die pakketjes is dit natuurlijk een ideaal systeem. Er zijn wel nog wat vragen: hoe makkelijk is het om een pincode te gokken, af te kijken of te skimmen en ben je dan je post kwijt? Hoe hufterproof is dat systeem? Hoe hou je de verschillende bezorgers uit elkaars vaarwater? Hoe dan ook, het idee is prima, zeker als het aantal pakketten dat verstuurd gaat worden alleen maar zal toenemen. En als we iets zeker weten, dan is het dat wel.

[Afbeeldingen © Amazon]

Share this post