18.02.2021
Technology

Technologie Kieswijzer: wat kies jij als het gaat om online privacy of fake news?

By: Redactie Dutchcowboys

BlogTechnology

Een maand voor de Tweede Kamerverkiezingen, heeft Nederland er een online stemhulp bij. De Technologie Kieswijzer. Weet jij hoe jij kiest als het gaat om online privacy, fake news of digitale discriminatie? Hoe gaan politieke partijen eigenlijk om met de impact van technologie op onze economie, het onderwijs of de zorg? Technologie beïnvloedt ons allemaal. Vul de kieswijzer in en kom erachter welke politieke partij het beste voor jouw belangen opkomt.

Waarom een Technologie Kieswijzer?

Technologie heeft steeds meer invloed op de manier waarop we leven, wonen en werken. Toch wordt er tijdens verkiezingscampagnes nauwelijks aandacht besteed aan deze onderwerpen. De Technologie Kieswijzer helpt kiezers om zich te oriënteren op de technologie-onderwerpen in de Tweede Kamerverkiezingen. Opvallend genoeg zijn dat veel meer onderwerpen dan kiezers zich vaak realiseren. Een voorbeeld: bij nepnieuws wordt opzettelijk misleidende informatie verspreid om mensen te manipuleren. Hoe vind jij dat de negatieve impact ervan het best bestreden kan worden?

In de kieswijzer beantwoord je zeventien vragen over de rol van technologie in de samenleving. Een traditionele stemhulp werkt vaak met stellingen, waarmee je het wel of niet eens bent. De Technologie Kieswijzer doet dat niet. Per vraag kies je uit vijf mogelijke oplossingen voor een probleem. Zo krijg je een genuanceerder beeld van jouw politieke voorkeur. En heb je beter inzicht in hoe jij op 17 maart a.s. wilt stemmen.

Technologie toegankelijker maken

De Technologie Kieswijzer is zo toegankelijk mogelijk gemaakt voor alle kiezers. Zo is er extra uitleg per vraag. Voor wie dat wil, zijn er linkjes naar achtergrondinformatie. En verder heeft de kieswijzer een voorleesfunctie, zodat de kieswijzer ook toegankelijk is voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen en schrijven.

De Technologie Kieswijzer wordt mogelijk gemaakt door Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) in samenwerking met Het Nieuwe Kiezen.

[Fotocredits – ZinetroN © Adobe Stock]

Share this post