Technology11.11.2014

Technologie die straks in je lichaam zit


9 voorbeelden

Denk je dat we het toppunt van de technologische vooruitgang bereikt hebben nu we allemaal met een krachtige computer in onze broekzak en met een smartwatch om onze pols lopen? Vergeet het maar, draagbare technologie is maar een tussenstap. Op termijn zullen we allerlei apparaten gewoon in ons lichaam laten implanteren. Yahoo heeft 9 implanteerbare technologieën op een rijtje gezet waar nu al mee geëxperimenteerd wordt.


1. Implanteerbare smartphone

Vorig jaar ontwierp artiest Anthony Antonellis een RFID-chip die hij in z’n arm liet implanteren om zo kunstwerken van en naar z’n smartphone te kunnen transfereren. Ondertussen werken onderzoekers aan een technologie die het mogelijk moet maken geluiden direct naar ons oor te projecteren door beenmerg als speaker te gebruiken. En ook de technologie om via oogimplantaten onze ogen als digitale camera (en beeldscherm) te gebruiken wordt naar gekeken. Je draagt misschien nog een telefoontoestel maar dat zal je zelden of nooit meer tevoorschijn hoeven halen, ons lichaam zelf wordt de interface.

Anthony Antonellis
Anthony Antonellis

2. Genezende computerchips

Momenteel wordt er al veel gebruik gemaakt van medische implantaten die verbinding kunnen maken met een smartphone om zo het lichaam te kunnen monitoren en de gegevens door te kunnen sturen naar de patiënt.

In Londen wordt nu ook gewerkt aan ‘eetbare’ elektronische capsules die het vetgehalte in het bloed van patiënten monitoren en die genetisch materiaal kunnen uitsturen om het hongergevoel van deze patiënten te stoppen zodra het vetgehalte te hoog dreigt te worden. En zo zitten er nog tal van hoogtechnologische medische implantaten in de pijplijn.

Via nworeport.me
Via nworeport.me

3. Cyberpillen die in verbinding staan met je dokter

Van implantaten die verbinding kunnen maken met je smartphone naar pillen die je dokter kunnen sms-en is maar een kleine stap. Voor ‘Project Proteus’ werken Britse onderzoekers aan dit soort cyberpillen met een ingebouwde microprocessor. Zo kan je arts ‘in real time’ volgen of je je medicatie wel op tijd genomen hebt en of ze goed werkt.

© Doruk Sikman - Fotolia.com
© Doruk Sikman - Fotolia.com

4. Het elektronische anticonceptie-implantaat van Bill Gates

Anticonceptie-implantaten bestaan al langer natuurlijk. Ze zijn een goede oplossing voor vrouwen die het moeilijk vinden om elke dag de pil te nemen of die bepaalde hormonen niet goed verdragen. Maar dankzij Bill & Melinda Gates Foundation komt er binnenkort een elektronische variant van deze anticonceptie op de markt. Het voordeel? Er zijn slechts minieme dosissen hormonen nodig waardoor één implantaat tot 16 jaar lang kan werken én je kunt het op afstand uitschakelen mocht je toch zwanger willen worden.

chip-gates-foundation
chip-gates-foundation

5. Slimme tatoeages

Tatoeages hebben, behalve bij straatbendes of in de gevangenis dan, enkel een esthetische functie. Maar wat als we ze ook zouden kunnen gebruiken om een elektronisch slot te openen, onszelf te identificeren of in de supermarkt te betalen? Binnenkort allemaal mogelijk dankzij het bedrijf Dangerous Things dat via tatoeage-technieken een NFC-chip in je vinger kan laten implanteren.

Een Texaans onderzoeksteam heeft ook een soort tatoeage-inkt ontwikkeld die bestaat uit micropartikels die informatie over je gezondheidstoestand kunnen verzamelen en doorsturen.

tato
tato

6. Een interface tussen je hersens en je laptop

Het was al te zien in een aantal sciencefiction films en boeken maar nu zit het er ook echt aan te komen: onze hersens zullen rechtstreeks met een computer verbonden kunnen worden. Zo kunnen computers informatie die onze hersenen bereikt helpen verwerken of opslaan. Maar we zullen ook apparaten kunnen aansturen met ons brein zodat we bijvoorbeeld op internet kunnen surfen door aan de naam van een website te denken. Chipmaker Intel denkt dat dit soort apparaten tegen 2020 al praktisch bruikbaar zullen zijn.

© lassedesignen - Fotolia.com
© lassedesignen - Fotolia.com

7. Smeltbare bio-batterijen

Het grote probleem met het inbouwen van technologie in het menselijk lichaam is momenteel nog de energievoorziening. Je kan er wel batterijen bij inbouwen maar hoe wil je deze ooit vervangen of zelfs maar opladen? Er zijn gelukkig oplossingen in de maak. Ons lichaam is een kleine energiefabriek, waarom zou een deel van de glucose in ons bloed niet voor energie voor al die implantaten kunnen zorgen? Draper Laboratory uit Massachusetts werkt aan biologisch afbreekbare batterijen die hun stroom vanuit het lichaam draadloos doorsturen naar het implantaat en die zodra ze leeg zijn vanzelf wegsmelten.

8. ‘Slim stof’

Een erg opwindend project is dat rond het zogenaamde smart dust. Een hele verzameling microscopisch kleine nano-computers die zichzelf in het lichaam kunnen omvormen tot een netwerk met voldoende kracht om allerlei complexe taken uit te voeren. Zo zou je je een zwerm van dit soort nano-computers kunnen voorstellen die kanker in een erg vroeg stadium kunnen opsporen en bestrijden of die erg lokaal de pijn van een blessure kunnen doen verdwijnen.

© nobeastsofierce - Fotolia.com
© nobeastsofierce - Fotolia.com

9. Het elektronische id-implantaat

De elektronische identiteitskaart kennen we al langer: al onze persoonlijke gegevens passen daarin op één minuscule chip. Maar wat als we van die chip een implantaat maken dat draadloos kan communiceren? Sommigen denken dat we dan in een Orwelliaanse ‘Big Brother’-nachtmerrie terecht zullen komen waarin politiediensten ons vanop afstand kunnen controleren. Anderen wijzen op het voordeel dat identiteitsfraude zo goed als onmogelijk wordt en dat beveiliging veel eenvoudiger zal zijn.

id-implantaat
id-implantaat
Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

...

Verder lezen over Innovatie

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden