Technology23.12.2023

Tech-voorspellingen voor 2024 en daarna: van Werner Vogels


In de hele geschiedenis hebben mensen innovaties ontwikkeld om hun vaardigheden te vergroten: van de drukpers tot de lopende band. In 2023 kwam zo’n baanbrekende innovatie in een stroomversnelling, dankzij toegankelijke cloud-technologieën en generatieve AI.

Deze technologieën beïnvloeden inmiddels vrijwel elk aspect van ons leven: van het genereren van e-mails en softwareontwikkeling tot de vroegtijdige detectie van kanker. Ook de komende jaren staan in het teken van innovatie, gericht op het democratiseren van de toegang tot tech. Generatieve AI is hiervan het startpunt. Dr. Werner Vogels, CTO van Amazon geeft in dit artikel zijn tech-voorspellingen voor 2024 en daarna.

Generatieve AI wordt cultuurbewuster

Large Language Models (LLM’s) die zijn getraind op cultureel diverse data zullen een genuanceerder begrip krijgen van menselijke ervaringen en complexe maatschappelijke uitdagingen. Deze culturele inbedding zal generatieve AI toegankelijker maken voor gebruikers over de hele wereld.

Cultuur beïnvloedt alle aspecten in ons dagelijks leven – van hoe we eten tot hoe we ons kleden – en vormt de basis van ons bestaan in een bepaalde gemeenschap. Culturele verschillen kunnen echter leiden tot verwarring. En net zoals mensen zich aanpassen aan verschillende culturen, moeten technologieën dat óók doen. Zo is het vooral bij Large Language Models cruciaal dat zij beter een ‘culturele taal’ gaan spreken. Helaas missen de meeste LLM’s culturele nuances, wat resulteert in ongeschikte responses door bias in trainingsgegevens.

Opkomende niet-westerse LLM’s, zoals Jais en Yi-34B, duiden op een toekomst met modellen die beter recht doen aan de culturele diversiteit in onderwijs- en medische domeinen. In deze culturele uitwisseling spelen twee onderzoeksgebieden een belangrijke rol. Zo laat Reinforcement learning from AI feedback (RLAIF) modellen interacteren en begrip van culturele concepten op basis van feedback bijwerken. Multi-agent debat betrekt verschillende modellen bij het genereren van antwoorden, waarbij deze uitwisseling uiteindelijk leidt tot één eenduidig antwoord. Beide onderzoeksgebieden laten modellen van elkaar leren, waardoor ze een genuanceerder begrip krijgen van maatschappelijke uitdagingen, doordat ze door een culturele bril naar zaken leren kijken. Deze vooruitgang zal leiden tot meer robuuste en technisch meer accurate responses op tal van thema’s leiden.

<i>FemTech</i>
FemTech

FemTech komt eindelijk van de grond

Een betere gezondheidszorg voor vrouwen komt steeds meer binnen handbereik nu investeringen in FemTech toenemen, de zorg meer hybride wordt en een schat aan data betere diagnoses mogelijk maakt. De opkomst van FemTech zal niet alleen vrouwen ten goede komen, maar het gehele zorgstelsel een positieve impuls geven.

De gezondheidszorg voor vrouwen is van cruciaal belang. Zeker als je bedenkt dat vrouwen elk jaar ruim 500 miljard dollar uitgeven en acht op de tien beslissingen op het gebied van gezondheid nemen. Desondanks is de moderne geneeskunde van oudsher vooral op mannen gericht. In de afgelopen tijd nemen investeringen in FemTech echter substantieel toe en zijn deze met maar liefst 197 procent gestegen. Een ontwikkeling die wordt aangejaagd door cloud-technologie en een verbeterde ontsluiting van relevante data. Bedrijven als Tia, Elvie en Embr Labs benutten data en voorspellende analyses om gepersonaliseerde zorg te bieden, terwijl hybride zorgmodellen, goedkope diagnostische apparaten en online platforms de toegang tot zorg vergroten. Deze evolutie zal de gezondheidszorg democratiseren en dat geldt in het bijzonder voor vrouwen in landelijke gebieden.

Technologische innovaties, zoals slimme menstruatiehulpmiddelen en wearables, zullen vrouwen in staat stellen persoonlijke gezondheidsprofielen op te stellen en gegevens te delen met zorgverleners. Een betere voorlichting, een ruime beschikbaarheid van gegevens en niet-invasieve oplossingen zullen daarnaast leiden tot een drastische verbetering van de behandeling van problemen die zich tijden de menopauze kunnen voordoen. Ook in de sport – waar vrouwen eveneens van oudsher trainen op basis van mannelijke modellen – bieden zulke unieke gezondheidsgegevens de mogelijkheid om onnodige blessures te voorkomen en de gezondheid van vrouwelijke atleten te verbeteren.

AI-assistenten herdefiniëren productiviteit ontwikkelaars

AI-assistenten zullen zich ontwikkelen van eenvoudige codegeneratoren tot educatieve tools die ondersteuning bieden tijdens de gehele levenscyclus van softwareontwikkeling. Ze leggen complexe systemen uit in eenvoudige taal, stellen gerichte verbeteringen voor en nemen repetitieve taken over. Zodat ontwikkelaars zich kunnen concentreren op de onderdelen van hun werk die het meeste impact hebben.

In 2021 voorspelde ik de opkomst van generatieve AI in softwareontwikkeling. Dat begint nu steeds meer werkelijkheid te worden. Tools genereren volledige codeblokken op basis van natuurlijke taalinstructies. In de Stack Overflow Developer Survey van 2023 geeft 70 procent van de respondenten aan zulke AI-tools te gebruiken of van plan te zijn deze in te zetten. Toekomstige AI-assistenten zullen niet alleen code schrijven, maar ook in staat zijn concepten te doorgronden en deze op een heldere manier uit te leggen. Ze bieden een contextueel begrip van systemen, personaliseren adviezen voor individuen, teams of bedrijven en zijn educatieve tools voor junior ontwikkelaars en waardevolle assets voor senior engineers. Deze assistenten verminderen nu al veel complexe aspecten van softwareontwikkeling, zoals het schrijven van tests en boilerplate codes. Bovendien zijn ze in staat volledige applicaties opnieuw in te richten en te migreren, waardoor ontwikkelaars hun creativiteit ten volle kunnen inzetten en zich kunnen concentreren op innovatie. In de komende jaren zullen engineeringteams hierdoor productiever worden, systemen van hogere kwaliteit ontwikkelen en de levenscyclus van softwarereleases verkorten.

Onderwijs ontwikkelt zich om snelheid innovaties in tech te evenaren

Het hoger onderwijs alleen kan de snelheid van technologische verandering niet bijhouden. Onder leiding van het bedrijfsleven zullen op skills gebaseerde opleidingsprogramma’s ontstaan. Deze verschuiving naar een leven lang leren komt zowel individuen als bedrijven ten goede.

Vroeger duurde softwareontwikkeling jaren; dankzij cloud computing, voortdurende innovaties en een ‘minimum viable product’-benadering zijn deze cycli nu veel korter. Het hoger onderwijs staat hierbij nog op achterstand en er is sprake van een groeiende kloof tussen onderwijs en werkveld. In het technisch onderwijs lijkt echter sprake te zijn van een kanteling die vergelijkbaar is met de evolutie in softwareontwikkeling. Bedrijven investeren steeds vaker en op grote schaal in op skills gebaseerd onderwijs.

Een goed voorbeeld zijn Amazon’s trainingen van 21 miljoen leerlingen wereldwijd die vertrouwd worden gemaakt met nieuwe technologische vaardigheden. Dit model – gebaseerd op leren tijdens het werk – biedt tal van nieuwe mogelijkheden. Dit betekent niet dat het traditionele curriculum het veld zal ruimen, maar dat een nieuw tijdperk aanbreekt waarin bedrijven meer invloed krijgen op het onderwijs. Hierbij kunnen tech-sectoren profiteren van deze nieuwe vorm van onderwijs, terwijl traditionele wetenschappelijke leermethodes relevant blijven in specifieke technische gebieden.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Amazon

Amazon komt met zijn eigen Temu-killer

Nu komt er al veel uit China wat je op Amazon ziet, maar hierbij gaat het echt om spotgoedkope dingen zoals je die ook kent van Temu en Shein.

Online14.11.2024

Amazon komt met zijn eigen Temu-killer

Amazon maakt een tv-serie van Mass Effect

Amazon had op Prime Video dit jaar een groot succes met de serie van Fallout en die van Yakuza, en nu durft het wat groters aan: Mass Effect.

Gaming08.11.2024

Amazon maakt een tv-serie van Mass Effect

Amazon vertelt wat er in je serie gebeurde nadat je in slaap viel

Amazon voegt nieuwe kunstmatige intelligentie toe aan zijn streamingdienst waarmee het samenvattingen kan geven over de serie die je kijkt.

Artificial Intelligence05.11.2024

Amazon vertelt wat er in je serie gebeurde nadat je in slaap viel

Waarom het een goed idee is dat Amazon een Shark Tank maakt

Amazon wil nu een zelfde soort programma gaan maken als Shark Tank en dat zien wij helemaal zitten. Dit is waarom.

Startups30.09.2024

Waarom het een goed idee is dat Amazon een Shark Tank maakt

Dit is de trailer van de Italiaanse spionageserie Citadel: Diana

Prime Video onthult vandaag de officiële trailer van de aankomende serie Citadel: Diana. Alle 6 afleveringen van de Italiaanse spionageserie, geproduceerd door het Cattleya-onderdeel van ITV Studios en Amazon MGM Studios, zijn vanaf donderdag 10 oktober exclusief te zien op Prime Video wereldwijd. Onderdeel van de Italiaanse cast is de Nederlandse actrice Thekla Reuten.

Entertainment11.09.2024

Dit is de trailer van de Italiaanse spionageserie Citadel: Diana

vanaf donderdag 10 oktober exclusief op Prime Video
Amazon Alexa is nu beschikbaar in het Nederlands

Amazon Alexa heeft het lang getest: sinds januari vroeg het diverse Nederlanders om te helpen bij het praten met Alexa in onze moerstaal. Nu is het voor iedereen beschikbaar.

Online26.08.2024

Amazon Alexa is nu beschikbaar in het Nederlands

Bekijk nu de trailer van The Rings of Power seizoen 2

Amazon Prime Video vond dit een goed moment om het publiek op een nieuwe trailer van het tweede seizoen The Rings of Power te trakteren.

Entertainment26.07.2024

Bekijk nu de trailer van The Rings of Power seizoen 2

Amazon Prime Video wil je meer laten kopen op de streamingdienst

Amazon Prime Video gaat er iets anders uitzien. De nieuwe structuur laat je via AI allerlei aanbevelingen doen.

Entertainment26.07.2024

Amazon Prime Video wil je meer laten kopen op de streamingdienst

Verder lezen over Innovatie

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go