Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Thuisbatterijen werden vorig jaar nog volop ingezet en gezien als een goede oplossing tegen het netcongestie-probleem, maar inmiddels horen we steeds meer negatieve klanken over de accu’s voor thuis. Ook van bijvoorbeeld Milieu Centraal, een stichting die mensen helpt duurzamere keuzes te maken.
Thuisbatterij
Recent schreven we al een artikel over waarom een thuisbatterij niet overal een goede oplossing voor is en nu zien we dat bijvoorbeeld een organisatie als Milieu Centraal het niet de beste keuze lijkt te vinden. Dat is opvallend, want het imago van de thuisbatterij is juist dat het een heel duurzame oplossing is. Immers gaat er een stroomoverschot in die batterij en kun je dat later zelf nog gaan gebruiken. Klinkt goed, maar toch is er negativiteit: hoe zit dat?
Er is in ieder geval meer belangstelling voor de thuisbatterij. Eerder konden huishoudens met zonnepanelen nog leunen op de salderingsregeling, maar als die in 2027 wordt gestopt, hebben zij behoefte aan een alternatief voor hun teveel aan opgewekte stroom. In Nederland zijn er al tienduizenden batterijen geïnstalleerd en het blijft een populaire keuze. Hoewel Milieu Centraal er niet op tegen is, adviseert het de consument vooral kritisch te blijven.
Niet goedkoop en niet duurzaam?
Besef goed dat een thuisbatterij geen goedkope aanschaf is. Een vrij standaard type thuisbatterij kost wel 5000 euro. Voordat je dat hebt terugverdiend ben je dus wel even bezig. Natuurlijk is zo’n batterij ook wel een investering voor je huis: mocht je het verkopen, dan staat die accu er mooi op. Maar puur voor jezelf is het een lastige kwestie. En natuurlijk zijn er ook andere typen thuisbatterijen, zoals varianten die inspelen op de stroomprijzen die telkens wisselen. Milieu Centraal ziet het dan alsnog als een risicovolle investering, omdat de energiemarkt volatiel is. Wat er vroeger goed leek te werken, kan morgen ineens heel anders zijn, aldus de organisatie.
Uiteindelijk komt dit niet alleen op een geldkwestie neer: het is juist ook een duurzaamheidskwestie. De productie van de populaire LFP-batterij voor thuis is bepaald niet duurzaam. Het gaat gepaard met veel energie en grondstoffen die schaars zijn. Elke keer dat een huishouden voor zo’n batterij kiest, is dat weer een flinke aantasting van het milieu. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de gemiddelde thuisbatterij niet alles kan opslaan wat je opwekt. Heb je tien zonnepanelen, dan wordt er jaarlijks 3.500 kWh opgewekt aan energie, terwijl een thuisbatterij maar 6 kWh kan opslaan (gemiddeld). Op een zonnige dag alleen al wordt er soms wel 15 kWh gehaald, dus er gaat dan uiteindelijk veel energie verloren. Energie waar je in de winter juist wat meer van kunt gebruiken, maar dat kan ook niet met zo’n relatief ‘kleine’ batterij.
Het lijkt dus wel zo’n duurzame optie, maar onderaan de streep is dat niet gezegd. Zou daar nog een enorme winst inzitten qua kostenbesparing, dan had het nog een interessante afweging kunnen zijn, maar het lijkt erop dat ook dat moeilijk te bewerkstelligen is met de meeste gangbare thuisbatterijen. Er zijn zeker wel positieve zaken aan de thuisbatterij, maar zeker op korte termijn is het vooral een investering, en kun je je afvragen of die investering niet ten koste gaat van iets anders. Aan de andere kant: de energiewereld verandert snel, dus wie weet is ook dit advies over een tijdje weer heel anders.
Verder lezen over Duurzaam
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Nieuws08.10.2024
Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Nieuws24.09.2024