Technology02.08.2023

Steeds meer monumenten en bezienswaardigheden krijgen zonnepanelen


Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Zeker na de energiecrisis die ontvlamde in de maanden nadat Rusland de Oekraïne binnengevallen was, waren de fotovoltaïsche panelen niet meer aan te slepen. Steeds meer daken van woonhuizen en bedrijven wekken zonne-energie op.

Om nog maar te zwijgen over de velden, taluds en boerenakkers waar honderden, soms duizenden, zonnepanelen geïnstalleerd zijn en worden. Maar, zo heeft een aanbieder van zonnepanelen onderzocht, het blijft niet bij woonhuizen en bedrijfspanden. Inmiddels zijn ook heel wat monumenten en bezienswaardigheden van zonnepanelen voorzien.

Van de Hermitage in Amsterdam…

Voor (oude) openbare gebouwen die nog volop in gebruik zijn, zoals het stationsgebouw van Rotterdam dat met 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen bedekt is, is dat op zich geen verrassing. Maar er zijn ook een aantal bijzondere plekken waar de zonnepanelen al ‘bezit van genomen hebben’.

In Nederland is onder andere het Hermitage Museum al voorzien van zonnepanelen, maar ook op het Paleis Symbolica van de Efteling wordt al zonne-energie opgewekt.

… tot en met de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad

Dat zijn op zich, samen met de Universiteit van Utrecht (Uithof) en het Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam bijzondere plekken voor zonnepanelen, maar lang niet zo bijzonder als, bijvoorbeeld, de Eifeltoren in Parijs, de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad of Schloss Schönbrunn in Wenen. Ja, ook op en om die gebouwen hebben de fotovoltaïsche panelen al een plekje gevonden. Net als het Opera House van Oslo en Balmoral Castle in Schotland.

De Opera van Oslo is een van de beroemde gebouwen met zonnepanelen.
De Opera van Oslo is een van de beroemde gebouwen met zonnepanelen.

Ambitieuze doelstellingen

De EU streeft ernaar dat in 2030 ruim 40 procent van de opgewekte energie duurzaam is. Dat is best een ambitieus doel. Er zullen, onder andere, nog heel wat plekken voor zonnepanelen (naast windmolens en andere duurzame energiebronnen) gevonden moeten worden. Steeds meer daken van gebouwen zullen ‘eraan moeten geloven’. En dat geldt dus ook voor openbare gebouwen, monumenten en bezienswaardigheden.

De Nederlandse overheid wil dat alle gebouwen groter dan 250 vierkante meter vanaf 2025 zonnepanelen hebben. Vanaf 2030 moet 80 procent van alle overheidsgebouwen van zonnepanelen voorzien zijn.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Duurzaam

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Het imago van de thuisbatterij is juist dat het een heel duurzame oplossing is, maar toch is er negativiteit: hoe zit dat?

Technology04.11.2024

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

Refurbished iPhones winnen snel aan populariteit door hun duurzaamheid en lagere prijs. Voor consumenten die op zoek zijn naar een betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor nieuwe modellen, bieden refurbished iPhones zoals de iPhone 14 en iPhone 14 Pro uitstekende prestaties tegen een gereduceerde prijs.

Lifestyle31.10.2024

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

De zomer is nu wel echt op zijn einde aan het lopen en dat betekent dat er bladeren naar beneden komen, vaker een spatje valt en het ook weer kouder wordt. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je naar binnen moet gaan en je tuin weer moet laten overnemen door de natuur. Op deze 3 manieren kun je ook in de herfst genieten van een buitenhuiskamer in je tuin.

Lifestyle23.10.2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Studententeam TU/ecomotive presenteert vanmiddag Phoenix, en hoopt hiermee autofabrikanten te inspireren nu nieuwe wetgeving vanuit Brussel in aantocht is.

Automotive11.10.2024

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

De onvoorspelbaarheid zit hem in de extremen die extremer worden en korter op elkaar plaatsvinden. Hoe kunnen we erop anticiperen?

Nieuws10.10.2024

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden