Technology16.04.2023

Starship van SpaceX beleeft morgen zijn eerste ruimtevlucht


Als de sterren goed staan...

UPDATE – Helaas, wegens een bevroren onderdeel is het SpaceX niet gelukt om binnen het tijdskader van 2,5 uur tot lancering over te gaan. Wanneer de nieuwe poging plaatsvindt, dat is nog onduidelijk. Musk heeft het over ‘a few days’. We houden het in de gaten.

ORIGINEEL ARTIKEL – SpaceX heeft toestemming om zijn Starship voor het eerst de ruimte in te lanceren. Dat gaat al snel gebeuren: morgen staat de lancering op het programma. Starship is de grootste raket die we ooit de ruimte in hebben gelanceerd. Het is een raket van maar liefst 120 meter hoog en 9 meter in diameter. Dit is de raket die uiteindelijk mensen naar Mars moet gaan brengen.

Vlucht SpaceX
Vlucht SpaceX

Lancering Starship

SpaceX heeft vele jaren in het ontwikkelen van deze superraket gestoken. Dit is de raket die geschiedenis moet gaan schrijven: mensen weer naar de Maan brengen, maar ook naar de rode planeet, Mars. Niet morgen, maar morgen staat wel de eerste testvlucht gepland, waarbij we kunnen zien of de knappe koppen van SpaceX echt geen enkel detail zijn vergeten en het gevaarte veilig en wel kan opstijgen (en terugkeren).

De lat ligt niet heel hoog: als de raket weet te vertrekken zonder te ontploffen, dan is men bij SpaceX al tevreden. Het gaat in deze eerste test vooral om data verzamelen: heel veel data verzamelen. Aan de andere kant zou dat wel het hele idee van Starship teniet doen: het is juist een raket die is gemaakt om opnieuw te worden gebruikt. Dat is aanzienlijk duurzamer dan alles een stille dood te laten sterven ergens in een oceaan (of, erger nog, ergens in de ruimte). Dat is heel wat anders dan het Space Launch System dat er afgelopen november voor zorgde dat de eerste Artemis-missie lukte. Het meeste van het SLS is niet meer na die ene lancering.

Ruimtetoerisme

Starship moet een van de belangrijke vehikels voor de ruimtevaart worden die we ooit hebben gekend. Niet alleen vanwege het schrijven van geschiedenis door astronauten naar hun erg verre locaties te brengen, maar ook door satellieten te lanceren. Het wordt een vrachtschip en een ruimtevaartuig om mensen te vervoeren: heel divers dus. Het is ook de bedoeling dat de bekende DearMoon-missie met ruimtetoeristen met dit gevaarte wordt gelanceerd, maar het wordt nog gekker. Het is ook de bedoeling dat dit apparaat een voorbeeld wordt voor de luchtvaart op aarde: er wordt een passagiersvliegtuig-variant gemaakt van Starship, zodat je in 40 minuutjes van New York naar Tokio vliegt.

Kortom, grootse plannen voor deze kolos, maar dan moet ie eerst zijn billen van de grond zien te krijgen. De eerste testvlucht start vanaf de Starbase van SpaceX in Texas. De Super Heavy (het onderste deel), zal in de golf van Mexico landen, terwijl Starship zichzelf verder een weg baant naar de baan rond de aarde en uiteindelijk 235 kilometer hoog gaat om vervolgens na slechts anderhalf uur bij Kauai (Hawaii) in zee te duiken.

SpaceX Starbase

Hoe laat moet je morgen klaarzitten voor de lancering? We hebben de livestream alvast klaargezet bovenin dit artikel. Daar zal morgen om 14:00 uur Nederlandse tijd de lancering te zien zijn, als de weergoden SpaceX goedgezind zijn. Het lanceervenster is 2,5 uur: dat is de tijd die SpaceX heeft om het gevaarte te lanceren. Lukt het allemaal niet, dan is de lancering niet veel later: waarschijnlijk 18 of 19 april al. Immers staat deze raket, die net zo hoog is als de Erasmus MC in Rotterdam, al in de startblokken.

Hoewel dit echt een SpaceX-ding is, zullen andere ruimtevaartbedrijven zeker weten meekijken naar deze lancering. Niet alleen om van te leren, maar ook om te duimen: NASA wil immers Starship gebruiken om in 2025 de eerste vrouw en eerste zwarte mens op de maan te zetten. Wat SpaceX betreft doet het alsof de druk niet heel hoog ligt, maar reken maar dat er zeker wel veel afhangt van deze lancering. Morgen kunnen we het zien.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Onderzoek

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

De zoektocht naar leven elders in het universum wordt met enige regelmaat beschreven in populair wetenschappelijke artikelen. Concreet wetenschappelijk onderzoek hiernaar vindt hoofdzakelijk plaats op grond van ruimtemissies, ruimtetelescopen en op aarde gestationeerde grote telescopen.

Online05.08.2024

Mijmeren over de ontstaansvoorwaarden van leven

vanuit een gewijzigde metafysische uitgangspositie
Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Verder lezen over Space

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

SpaceX doet deze week een spannende missie waarvoor we allemaal onze adem inhouden. Nou ja, behalve de astronauten zelf: die moeten vooral doorademen tijdens hun ruimtewandeling.

Technology26.08.2024

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

SpaceX gaat het doen: de Starliner-astronauten thuisbrengen. Suni Williams en Butch Wilmore kunnen op die manier veilig naar huis keren.

Technology24.08.2024

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Het klinkt heel tof om hooggeplaatst te zijn bij NASA, maar we zouden momenteel niet willen ruilen met de mensen die die positie bekleden. Er is nogal een heet hangijzer dat moet worden aangepakt.

Technology13.08.2024

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Mars is onbewoonbaar, dat weten we allemaal uit de films. Maar zal de planeet altijd zo onbewoonbaar blijven? Niet als het aan deze wetenschappers ligt.

Technology09.08.2024

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Is de planeet dan bewoonbaar?
Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

Wetenschappers willen dat er binnenkort buisjes met het DNA van dieren naar de maan gaan. Daar kunnen ze veilig worden gesteld om de biodiversiteit van de aarde te kunnen redden.

Technology06.08.2024

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

SpaceX wil zijn Starship-raket in Australië laten landen

SpaceX wil zijn Starship-raket graag laten landen bij Australië in plaats van het gebruikelijke Amerika. Dat is niet eenvoudig.

Technology30.07.2024

SpaceX wil zijn Starship-raket in Australië laten landen