Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Je hebt ze misschien wel eens zien passeren aan de nachtelijke hemel, de Starlink satelliet-treintjes. Een technisch hoogstandje, internet vanuit de ruimte. Toch is niet iedereen daar blij mee. En dan met name vanwege het feit dat de reflecterende satellieten voor nogal wat storingen zorgen bij astronomen.
Licht verstoort beeld van sterrenkijkers
De spiegelingen van de satellieten hebben invloed op de beeldkwaliteit van sterrenkijkers. Apparatuur die uitgerust is met zeer lichtgevoelige componenten die dus ook heel gevoelig zijn voor reflecterend licht van andere objecten in de ruimte. Het is alsof je met een zaklamp in een nachtkijker schijnt. Zoveel extra licht verstoort elke waarneming.
Starlinks eigenaar, SpaceX, heeft inmiddels bekend gemaakt dat ze de problemen met de spiegelingen gaan aanpakken. De volgende generatie van de Starlink satellieten krijgen een betere coating en zonnekleppen. Het is niet de eerste keer dat Starlink dit probeert, maar tot nu toe hebben de updates nog geen, of te weinig, effect gehad. Bovendien hadden de ‘zonnekleppen’ ook negatieve gevolgen voor de laserverbindingen tussen de grond en de satellieten.
SpaceX heeft nu een nieuwe oplossing bedacht. De satellieten worden voorzien van een coating die ervoor zorgt dat het licht dat op de satelliet valt verstrooid wordt. Dat moet volgens Starlink tot tien keer minder reflectie gaan leiden.
Vele tienduizenden satellieten
Sinds de lancering van de eerste satellieten voor de bouw van een wereldwijd internet acces point in de ruimte zijn meer dan 2500 ‘satelliet-zendmasten’ door SpaceX in een baan rond de aarde gebracht. Uiteindelijk moeten dat er zo’n 4400 worden, maar Elon Musk heeft al plannen om het satelliet internetnetwerk uit te breiden tot meer dan 40.000 satellieten.
En dan moet je ook nog bedenken dat Starlink niet de enige is die internet toegang vanuit de ruimte wil realiseren. Kortom, het zou zomaar eens kunnen dat over een aantal jaren vele tienduizenden kleine satellieten rond de aarde zweven. Bovenop al het andere ruimtetuig, en -puin, dat daar al rondzweeft.
Verder lezen over Internet
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Online30.10.2024
Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024