Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Het is een van de meest iconische scenes in Star Wars, en dan bedoel ik wel de originele films, de zonsondergang op Tatooine. De planeet waar Luke Skywalker opgroeide. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een wallpaper van die zonsondergang ook heel wat jaren als bureaublad achtergrond gebruikt heb. Welnu, astronomen hebben onlangs een ‘echte Tatooine’ ontdekt. Precies, een planeet die om twee zonnen draait.
BEBOP-1c draait om twee zonnen
In hun publicatie, in het blad Nature Astronomy, beschrijven ze de ontdekking van BEBOP-1c – tsja, coole namen verzinnen is vaak net het sterkste punt van wetenschappers. BEBOP-1c is een planeet die in het TOI-1338 stelsel, met twee zonnen dus, ronddraait. Deze planeet werd min of meer bij toeval ontdekt toen astronomen op zoek waren naar meer data van BEBOP-1b, een planeet in hetzelfde stelsel die drie jaar geleden al ontdekt werd.
Inmiddels zijn zonnestelsels met twee zonnen nog wel erg zeldzaam, maar in de afelopen decennia hebben astronomen er al meer dan tien ontdekt. Wat de nieuwe ontdekking wel bijzonder maakt, is het feit dat dit pas het tweede ontdekte ‘duo-zonnenstelsel’ is waar twee planeten om beide zonnen cirkelen.
Een jaar duurt ongeveer 215 dagen
BEBOP-1c, een gasplaneet, doet overigens 215 dagen (plus of min 3 dagen) over een trip rond beide zonnen. Veel korter dan onze Aarde nodig heeft om een omwenteling rond onze zon te maken. Daarnaast is de planneet ook fors zwaarder en groter die van ons. Hij weegt naar schatting zo’n 65 keer meer dan de aarde plus of minus 11 keer.
De ontdekking werd gedaan door de TESS ruimtetelescoop. De vraag is nu of deze toch wel bijzondere vondst voldoende is om het duo-zonnenstelsel nader te onderzoeken, wellicht met de James Webb ruimtetelescoop. Die kan mogelijk nog veel meer informatie en geheimen van de ‘Tatooine-achtige’ planeet boven water toveren.
Afbeeldingen: Wallpapercave
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024