Het is altijd weer een cadeautje, de New Music Friday op Spotify. Alsof je een doos bonbons opentrekt en van elk chocolaatje een hapje kunt nemen om deze vervolgens weer terug te stoppen in de doos als je hem niet lekker vindt. Spotify zoekt echter steeds vaker naar nieuwe manieren om muziek aan de man te brengen. Het nieuwste experiment? Je muzieksmaak naast die van je favoriete artiest leggen.
Hoewel veel artiesten op Spotify actief zijn om hun muziek te promoten en te updaten of playlists aan te maken voor de fans, zijn er ook artiesten die Spotify gebruiken om zelf muziek te luisteren die ze tof vinden. Dat kan weer interessant zijn voor fans. Die muziek kan immers zomaar inspiratie zijn voor een nieuw album of een complete wisseling in sound betekenen. Plus, je kunt er zelf weer coole muziek door ontdekken.
Je hoeft niet eens Spotify Premium te hebben om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheid. Ook gratis Spotify-gebruikers kunnen ‘Listen Alike’ gebruiken. Je zit het trouwens niet in de app, maar op deze speciale pagina. Je kiest zelf een celeb waarmee je je muzieksmaak wil vergelijken en vervolgens doet Spotify het rekenwerk. Je krijgt uiteindelijk een score waarmee je kunt zien in hoeverre jij en artiest X naar hetzelfde luisteren.
Het is niet beschikbaar voor alle artiesten die op Spotify staan: je kunt bijvoorbeeld kijken naar wat H.E.R. luistert, of Conan O’Brien, John Legend, Addison Rae, Anne-Marie en veel meer. Zo komt de schrijfster van dit stuk 73 procent overeen qua muzieksmaak met H.E.R., waarna je vervolgens kunt doorklikken op wat er dan zo overeenkomt. Je ziet dan de albums waar je allebei naar luistert. Daarna krijg je de mogelijkheid om dat ook te delen met de wereld.
Wat ik daarbij wel mis, dat is de mogelijkheid om te zien waar ze dan nog meer naar luistert wat ik dus niet luister. Blijkbaar hebben we een nogal overeenkomstige muzieksmaak, dus zij zal vast naar nog meer pareltjes luisteren die ik kan waarderen. Het is bijna vreemd dat Spotify dat normaal zo van het aanraden van muziek is, nu juist dat gedeelte weglaat. Wie weet volgt dit in de toekomst nog, want dat zou deze functie pas echt interessant maken.