SpaceX was al een tijdje aan het teasen dat ze private klanten hebben die naar de maan wilden in de Big Falcon Rocket (BFR) die SpaceX aan het ontwikkelen is om uiteindelijk mee naar Mars te kunnen vliegen. Gisteravond is eindelijk duidelijk geworden wie de eerste gelukkige wordt: Japanse miljardair Yusaku Maezawa, die hier niemand kent maar die in eigen land bekend staat als oprichter van Zozo, een van de grootste online retailers in Japan.
Dat betekent dat hij als het zover is de reis, die ongeveer een week duurt, richting de maan gaat maken. De BFR gaat daarbij tot 200 kilometer van het maanoppervlak komen voordat de raket verder gaat in de baan terug naar de aarde. Maar wanneer is het dan zover? Daar heeft niemand een precies antwoord op. Elon Musk zegt zelf dat hij niet durft te voorspellen wanneer de lancering plaats zou kunnen vinden, al zegt hij wel dat als echt alles goed gaat – en die kans is klein – de missie rond 2023 zou kunnen starten. En als Musk geen datum durft te geven? Dan gaat het nog wel even duren.
Dat geeft Maezawa vijf jaar de tijd om zijn crew bij elkaar te zoeken, want de miljardair heeft alle beschikbare plekken voor de eerste vlucht gekocht. Dat betekent dat hij acht mensen kan gaan meenemen en hij heeft besloten om alle slots te gaan vullen met kunstenaars. Hij wil graag een fotograaf, een muzikant, een filmmaker, een schilder, een beeldhouwer, een schrijver, een architect en een danser meenemen om ze te inspireren. Dat zou zomaar het duurste kunstproject ooit kunnen worden dan, want hoewel niemand zegt hoeveel Maezawa heeft moeten betalen voor dit privilege kun je je wel voorstellen dat het geen wisselgeld is. De totale kosten van de ontwikkeling voor de BFR zijn geschat op 5 miljard, om maar een idee te geven.
Het zou echter ook het meest tragische kunnen worden, want zoals Musk ook al zegt is een ruimtereis loodzwaar. Er kan van alles misgaan, waarbij het doemscenario natuurlijk is dat de raket ontploft, strandt op of bij de maan of anderszins niet meer terug komt. Dan kun je hopen op een Apollo 13-momentje, maar de kans is dan groot dat de passagiers en de astronauten die ze brengen allemaal niet meer terugkomen.
De BFR moet er dus wel echt klaar voor zijn, wat ook meteen verklaart waarom zelfs Musk geen datum wil plakken op de lancering. “We doen er alles aan om het zo snel mogelijk en vooral zo veilig mogelijk te doen, maar als straks blijkt dat het niet verantwoord is gaat het niet door” zegt hij daarover. De raket wordt aangepast ten opzichte van het originele design en dat zal niet de laatste keer zijn, zo zeggen experts. Het grootste gedeelte van de SpaceX-medewerkers gaan tegen het einde van volgend jaar voornamelijk aan de raket werken, zodat de deadline van 2023 hopelijk gehaald wordt.