Het kan een historische nacht worden, maar dan moet het wél lukken. De lancering van een Falcon 9-raket die al een keer de ruimte in is geweest en met succes is geland is uniek. Het zou de allereerste keer zijn dat een gedeelte van een raket (de eerste stage, het grote gedeelte met de grote motoren die zorgen dat het gevaarte van de grond komt) opnieuw gebruikt wordt. SpaceX, Elon Musk’s ruimtevaartbedrijf zou daarmee de primeur hebben.
Gaat er echter iets mis met de lancering, dan is het sprookje beduidend minder mooi. Niet alleen zal de satelliet die de ruimte in gaat verloren gaan (met boze klanten tot gevolg), het vertrouwen in het systeem van hergebruikte raketten zal danig afnemen en dat maakt het lastig voor SpaceX om in de toekomst business te krijgen.
Niemand wil zijn satelliet met een bouwtijd van twee, drie jaar (of erger nog: crew) in rook zien opgaan omdat de raket ontploft, dus je hebt als organisatie al ballen nodig om mee te gaan in dit experiment. De satelliet die op dit moment in de raket geladen is of wordt is er eentje van Europese satelliet-operator SES. Die hebben volgens geruchten een flinke korting gekregen omdat een gedeelte van de raket hergebruikt wordt. Hoe veel dat precies is weten we natuurlijk niet, maar het zal wel wat schelen.
Elon Musk zit ook in spanning, maar zegt ook dat dit slechts het begin is van de weg die bewandeld moet worden om ruimtevaart echt betaalbaar te maken. Een volledige raket kost op dit moment nog zo’n 60 miljoen dollar en het kunnen recyclen van stage 1 zou een korting van 30% kunnen opleveren.
Uiteindelijk moeten ook de andere gedeeltes van de raket terugkeren om nogmaals gebruikt te worden, maar zover zijn we nog lang niet. Het blijft een beetje raar om te zien dat het gewoon commerciële partijen zijn die de ruimtevaart opnieuw aan het uitvinden zijn, maar met de ondersteuning voor ruimteprogramma’s vanuit regeringen niet meer wat het geweest was zit er niks anders op. Als de lancering lukt zal het wel een boost geven aan de ruimtevaart in zijn geheel, want dan wordt die voor iedereen goedkoper.
Maar dan moet het wel lukken. Succes, SpaceX!
[Afbeeldingen © SpaceX]