Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
SpaceX wil in december de eerste keer gaan vliegen met zijn nieuwe Starship-raket. Het is de grootste raket ooit. Starship moet een grote rol gaan spelen bij de Artemis-missies van NASA.
Starship
Starship is gigantisch: het bovenste deel alleen al meet 50 meter. De onderkant is de Super Heavy, een lanceerdeel dat 69 meter hoog is. Bij elkaar is dat 119 meter en dat is groter dan het ook al zo gigantische Space Launch System dat NASA nu gebruikt om zijn ruimtemissies uit te voeren. Reuters schrijft dat het gaat om een testlancering. Misschien vraag je je af waarom NASA dan toch SpaceX inschakelt: dat heeft niet zozeer te maken met het lanceerstuk, maar met de raket zelf. De Orion die wordt gebruikt voor de eerste Artemis-missies, die is niet in staat om op de maan te landen. Dat kan Starship wel.
Waarom is NASA dan toch zelf aan het testen met de Orion? Omdat deze wel in de baan rond de maan kan zweven. Het is de bedoeling dat SpaceX in 2025 astronauten naar de maan brengt. Naast astronauten wordt er ook vracht verwacht die richting de kraterrijke bol in de ruimte moet worden gebracht. Die test is dus erg belangrijk voor NASA. Niet dat het helemaal nieuw is voor SpaceX, want dat heeft al diverse experimenten uitgevoerd met Starship en de Super Heavy. Alleen nog nooit samen.
Alles is groter in Texas
Het plan is nu om dat begin december dus wel uit te voeren, al moet Elon Musks ruimtebedrijf daarvoor wel toestemming hebben van de lokale autoriteiten. Dat wordt nog spannend, want in een test kwam al naar voren dat er een probleem was met de motoren. Kan SpaceX onvoldoende aantonen dat die problemen nu niet ontstaan? Alleen dan krijgt het toestemming om deze letterlijk en figuurlijk grootste test te kunnen uitvoeren.
Maar ja, waar gaat het dan naartoe? Het plan is om te lanceren vanaf Texas, waar SpaceX een eigen lanceerplatform heeft. Het gevaarte wordt de ruimte ingeschoten en keert vervolgens vrij snel terug naar aarde, om hier weer veilig en wel te landen. Het bijzondere aan de apparatuur van SpaceX is namelijk de herbruikbaarheid. Miljarden kostende vaartuigen kunnen op die manier steeds maar weer opnieuw worden ingezet.
SpaceX en de maan
Denk je maar in dat de astronauten straks met Starship op de maan arriveren: hoe gaan ze daar weer vertrekken? Het zijn allemaal zaken waar NASA en SpaceX samen mee bezig zijn. En vooral: hoe landen ze weer veilig op aarde? En: kunnen voertuigen wel tegen de atmosfeer op de maan? We hebben het natuurlijk in de jaren ‘60 van de vorige eeuw al gedaan, maar om nu echt die volgende stap te zetten in onze menselijke ontdekkingen op de maan, moet het materiaal van veel betere huize komen. Het is de bedoeling dat de astronauten namelijk wel een tijdje op de maan verblijven.
De lancering van SpaceX is niet de eerstvolgende mijlpaal voor maanmissie Artemis, want dat is hopelijk op maandag 14 november. Dan probeert NASA -voor de zoveelste keer- om Artemis I de lucht in te krijgen. Iets dat al een paar keer niet is gelukt door lekkage van gevaarlijke brandstof en het overrazen van de vernietigende storm Ian. Hopelijk gaat het die maandag wel lukken en komen we een stapje dichterbij de rest van de Artemis-missies, waarvoor SpaceX dus ook een flinke verantwoordelijkheid draagt.
Verder lezen over NASA
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Technology18.07.2024
NASA stopt met rover om water op de maan te vinden: ding half af
Technology01.07.2024
NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024
Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024