Technology27.11.2015

Slimmer omgaan met energie


Onlangs was het in het nieuws: niet eerder wisselden zoveel consumenten van energieleverancier. Dat constateerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het was maar liefst één op de zeven huishoudens die de overstap maakte, allemaal om te besparen op de energiekosten. Nú overstappen naar de goedkoopste leverancier bespaart volgens ACM ruim vierhonderd euro per jaar.

Voor prijsbewuste en kritische consumenten heb je die euro’s snel in de pocket. Maar volgens mij kun je meer kosten besparen op je energielasten dan door overstappen alleen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden van besparen op energie, tegenwoordig net zo eenvoudig als het veranderen van leverancier.

<em>Photocredits: nikkytok\/ Fotolia<\/em>
Photocredits: nikkytok/ Fotolia

Slim besparen

Energiebesparende maatregelen kun je enerzijds nemen om je huis aan te pakken. Isolatie van daken en dubbele beglazing leveren een goede besparing op. Je bent al helemaal op het goede pad als je zonnepanelen installeert. Alleen vragen deze maatregelen om een investering die zich enkel op termijn zal terug betalen en daarvoor moet je ruimte hebben in je budget.

Anderzijds kun je goedkopere en snellere oplossingen vinden door slimmer om te gaan met energie. Ongeacht hoe je huis er nu uit ziet, welke isolatie je hebt aangebracht. Wat mij betreft, ben je in drie stappen dichterbij een nóg goedkopere rekening:

  1. Verwarming alleen aan als je thuis bent; het is niet nieuw, maar nog steeds laten veel mensen de verwarming aanstaan omdat ze ‘toch zo terug zijn’. Als ze onverhoopt toch blijven hangen bij de voetbalclub of nog de stad in gaan, staat de verwarming zonder enig nut te loeien.
  2. Apparaten uit het stopcontact of van standby; we leerden dit misschien al van onze ouders, maar het blijft waar. Apparaten die je in het stopcontact laat zitten of op standby zet, blijven stroom gebruiken. Dus zet je computerbeeldscherm en televisie helemaal uit.
  3. Koop energiezuinige producten; als je toch een nieuwe koelkast of wasmachine wilt, zoek dan uit welke minder energie vreet. Misschien zijn ze nu wat duurder, maar uiteindelijk ben je veel goedkoper uit.

Maar hoeveel ben je er nou daadwerkelijk goedkoper mee uit? Welk bedrag kan er in de huishoudpot? Met de Smappee-app kun je eenvoudig energieverbruik per apparaat meten en sluimergebruik in kaart brengen. Onze klanten geven aan hierdoor een besparing tot dertig procent te kunnen realiseren. Voor een gemiddeld gezinshuishouden met twee kinderen komt dat neer op zo’n tweehonderd euro per jaar. En dat komt dan mooi bovenop die eerdergenoemde vierhonderd euro die je al bespaart als je overstapt naar een goedkopere energieleverancier. Fijne gedachte toch met de koude wintermaanden in het vooruitzicht?

De Vlaamse Stefan Grosjean is oprichter en CEO van Smappee

Photocredits header: fotohansel/ Fotolia

...