Technology14.03.2018

​Slimme innovaties in megasteden


De urbanisatie dendert in hoog tempo voort. Steden moeten steeds slimmer worden, om al die mensen te kunnen blijven herbergen. Maar hoe houd je zo’n miljoenenstad duurzaam? Want al die mensen hebben natuurlijk niet alleen ruimte nodig om te wonen. Ze moeten ook eten en zich kunnen verplaatsen tussen die woonruimte en hun werk. Om maar een paar dingen te noemen.

Top 5 megasteden

Door die urbanisatie komen er steeds meer “megasteden” op de wereld: steden met ten minste 10 miljoen inwoners. Ter vergelijking: Amsterdam telt er “slechts” 825.000. De grootste steden van dit moment zijn:

  • Tokyo (Japan): 37,8 miljoen inwoners
  • Jakarta (Indonesië): 30,5 miljoen inwoners
  • Delhi (India): 24,9 miljoen inwoners
  • Manila (Filippijnen): 24,1 miljoen inwoners
  • Seoel (Zuid Korea): 23,5 miljoen inwoners

En dat worden er alleen maar steeds meer. De verwachting is dat rond 2030 zo’n 60% van de wereldbevolking in megasteden woont.

Slimmere steden

Dat vraagt om steden die een stuk slimmer met de beschikbare ruimte omgaan. In mijn stuk over de uitdagingen voor de stad van de toekomst besprak ik al een aantal manieren waar hierop ingespeeld kan worden:

  • Slimme, kleine vervoersmiddelen voor de binnenstad
  • Het virtueel maken van bergingen
  • Verticale bossen om ook in de stad natuur de ruimte te geven
  • Slimmere woningen

Om het wat tastbaarder te maken, wil ik in dit artikel ingaan op een paar concrete voorbeelden vanuit steden die al voldoen aan het label “mega stad”.

De luchtzuiveringsinstallatie van Bejing

Aantal inwoners: 21 miljoen

Deze innovatie heeft een Nederlandse tintje, want hij is ontwikkeld door “onze” Daan Roosegaarde. Roosegaarde is kunstenaar, en wilde eens iets anders dan sensoren en data verzamelingen om de vervuilingen in de lucht te meten. Hij werkt liever met zaken als lichtgevend plankton. En dus een metershoge, luchtzuiverende toren. Zijn project werd al getest in Rotterdam, maar staat met de lucht van Bejing voor een veel grotere uitdaging.

De naam “Smog free tower”, is dan weer niet erg kunstzinnig, maar het dekt wel aardig de lading.

Landbouwstad Shanghai

Aantal inwoners: 23 miljoen

De bevolking in China neemt met grote snelheid toe. Tegelijkertijd verdwijnt veel landbouwgrond aan verstedelijking. De oplossing: breng de landbouwgrond de stad in. Sunqaoi Shanghai is een gebied van ruim 100 hectare met onder andere algenkwekerijen, verticale zaadbanken, kassen, publieke pleinen en parken, maar ook huizen, winkels en restaurants. Want ook gezonde voeding is natuurlijk van levensbelang in de megastad van de toekomst. Zo kunnen de inwoners van Shanghai ook in de toekomst nog van hun zelf geteelde appeltje voor de dorst blijven genieten.

Hoe gaat de stad van de toekomst er uit zien?

Het blijft natuurlijk giswerk om te bedenken hoe de steden waar we in wonen er in de toekomst uit gaan zien. Leg tien science fiction films of series naast elkaar, en je krijgt evenveel verschillende beelden van de toekomst. Eén ding is zeker: steden zullen alleen maar steeds drukker en efficiënter worden. De Washington Post weet dan ook zeker dat de toekomst van innovatie ligt bij de megasteden: niet alleen hebben zij economisch de machtigste positie, noodzaak is vaak ook de meester van beweging.

Zinkt de moed jou bij het horen van die gigantische bevolkingsaantallen al in de schoenen? Gelukkig zijn er ook innovaties die juist als perfect alternatief voor de grote stad kunnen dienen. Je kunt dus altijd nog je biezen pakken en in een hutje op de hei gaan wonen. Mij lijkt het heerlijk.

Tim Lommerse

Tim schrijft freelance verhalen en non-fictie teksten onder zijn eigen naam en werkt parttime als content manager voor meerdere partijen. Hij volgde een Bachelor Nederlands en een Research Master Literatuur en combineert nu zijn liefde voor tekst in een poging om door te breken als auteur, en zijn klanten en werkgevers helpen om het verhaal achter hun product te vertellen.

...

Verder lezen over Consument

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

De Nederlandse consument geeft steeds meer geld uit online, maar ook steeds meer waarde aan duurzaamheid. Er is alleen wel werk aan de winkel voor webwinkels. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org  blijkt namelijk dat consumenten niet voldoende zijn geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen. Daarnaast wordt de impact van het gedrag van consumenten ook nog vaak onderschat.

Online04.09.2024

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv

Op welk moment is de opbrengst van je zonnepanelen het hoogst? Hoeveel energie leveren al onze windmolens vandaag? Wanneer kan je het beste thuis een wasje draaien? Hoe kan jouw groene stroom zo optimaal mogelijk worden...

Media06.03.2024

RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

​Onderzoek: veel consumenten bezorgd over het geven van persoonlijke gegevens aan retailers

De detailhandel bevindt zich op een kritiek punt waar consumenten een kloof ervaren tussen hun winkelverwachtingen en de werkelijkheid in winkels. Terwijl de retailsector blijft evolueren, staat de industrie voor uitdagi...

Marketing01.02.2024

​Onderzoek: veel consumenten bezorgd over het geven van persoonlijke gegevens aan retailers

Lexus is volgens de consumentenbond het meest betrouwbare merk

Lexus mag zich een jaar lang het meest betrouwbare automerk van Nederland noemen. Uit groot onderzoek van de Consumentenbond onder eigenaars komt Lexus als meest betrouwbare automerk naar voren met een ongekend hoge scor...

Automotive24.01.2024

Lexus is volgens de consumentenbond het meest betrouwbare merk

scoort gemiddeld een 9,6 in betrouwbaarheidsonderzoek
​Massaclaim: Je krijgt mogelijk geld als je een tv hebt gekocht

Je krijgt misschien geld terug als je een televisie hebt gekocht tussen 2013 en 2018. De Consumentenorganisaties zijn al een tijdje bezig met een juridische procedure tegen Samsung, dat prijsafspraken maakte met webwinke...

Gadgets22.12.2023

​Massaclaim: Je krijgt mogelijk geld als je een tv hebt gekocht

Met vriendelijke groet, Samsung?
​ACM en Apple komen er maar niet uit met datingapps

Apple wil veel geld verdienen, de ACM wil vooral dat consumenten een eerlijke prijs betalen. Het strijd dan ook al jaren voor een wereld waarin je niet die enorm hoge commissies hoeft te betalen die dating-apps moeten be...

Mobile01.11.2023

​ACM en Apple komen er maar niet uit met datingapps

Amazon moet naar de rechter voor schending privacy Nederlandse consumenten

Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) start een rechtszaak tegen Amazon om de tech-gigant ter verantwoording te roepen vanwege een grootschalige schending van de privacy van Nederlandse consumenten. De dagvaarding...

Nieuws19.10.2023

Amazon moet naar de rechter voor schending privacy Nederlandse consumenten

Verder lezen over Smarthome

Hoe VELUX dakramen jouw binnenklimaat verbeteren met slimme ventilatie

Een goed binnenklimaat is belangrijk voor je gezondheid en comfort. Voldoende frisse lucht en natuurlijke ventilatie zijn erg belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor dat je huis goed geventileerd blijft zonder te veel energie te verspillen? VELUX biedt een slimme oplossing met hun dakramen die niet alleen licht binnenlaten, maar ook zorgen voor optimale ventilatie.

Lifestyle29.10.2024

Hoe VELUX dakramen jouw binnenklimaat verbeteren met slimme ventilatie

Deze normaal uitziende robotstofzuiger kan over drempels

Robotstofzuigers zijn handig, maar één van de meest irritante stofzuigkarweitjes kan er geeneen: de trap. Deze kan het een beetje.

Gadgets08.09.2024

Deze normaal uitziende robotstofzuiger kan over drempels

Een nieuwe versie van de Philips Hue Play HDMI-sync box

Signify maakt vandaag bekend een nieuwe versie van de Philips Hue Play HDMI sync box te lanceren. De Philips Hue Play HDMI sync box 8k is ontworpen om je Philips Hue lampen te synchroniseren met de nieuwste HDMI 2.1-videostandaard die wordt gebruikt door populaire spelconsoles zoals de PS5 en Xbox One, met resoluties tot 8K en verversingssnelheden tot 120Hz.

Gadgets05.09.2024

Een nieuwe versie van de Philips Hue Play HDMI-sync box

Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer

De zomer is volop bezig, en dat is natuurlijk ook het perfecte moment om jezelf en/of je geliefden te verwennen met de nieuwste gadgets. Van draagbare luidsprekers voor strandfeesten tot slimme zonnebrillen en waterdichte drones voor avontuurlijke opnames, of leuke nieuwe gadgets voor in en om huis, er is voor ieder wat wils.

Gadgets15.08.2024

Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer

Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger

Schone lucht in huis, het is iets waar we niet vaak bij stilstaan. Toch is het wel degelijk belangrijk. Met al die regen van het afgelopen jaar is de luchtvochtigheid in huis vaak niet op orde. Iets dat je zelf niet in de gaten hebt maar pas zult merken als je een luchtreiniger in huis hebt.

Gadgets15.08.2024

Dit is de innovatieve Shark NeverChange luchtreiniger

Probleem Philips Hue-lampen: branden ongewenst op volle kracht

Philips Hue-lampen kampen op dit moment alleen met een probleem, waardoor ze zichzelf nogal op de voorgrond zetten. Ze branden op 100 procent.

Gadgets10.07.2024

Probleem Philips Hue-lampen: branden ongewenst op volle kracht

De smarthomemarkt in Nederland blijft groeien

De smarthomemarkt is inmiddels een serieuze industrie aan het worden. In slechts een jaar tijd steeg de marktwaarde van €5,8 miljard naar €6,3 miljard.

Gadgets09.07.2024

De smarthomemarkt in Nederland blijft groeien

Nieuwe film Afraid doet je twee keer nadenken over een Ring-deurbel

De nieuwe Blumhouse-film doet aan Paranormal Activity denken door de smarthomeapparaten: Afraid gooit echter ook nog wat AI in de mix.

Entertainment05.07.2024

Nieuwe film Afraid doet je twee keer nadenken over een Ring-deurbel

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go