Een handige tool om in samen te werken, dat is natuurlijk…. Het antwoord op die vraag hangt van veel factoren af. Zo is de kans groot dat je Microsoft Teams zegt, omdat dat een enorme toevlucht heeft genomen sinds de pandemie. De mensen achter die andere populaire samenwerkingstool, Slack, vragen zich af of die populariteit wel zo natuurlijk totstand kwam. Het is door dit gevoel van oneerlijke concurrentie zelfs naar de Europese Commissie gestapt, zo schrijft Techcrunch.
Microsoft is al tientallen jaren de ongeslagen koning als het gaat om bedrijfssoftware. Of het nu gaat om het besturingssysteem Windows of Office-programma’s zoals Word en PowerPoint: Microsoft is aanwezig binnen bedrijven én huishoudens. Teams is nog een vrij jonge telg in de MS-familie, maar heeft zich inmiddels weten te vechten tot een samenwerkingstool die dagelijks door zo’n 75 miljoen mensen actief wordt gebruikt.
Of dat echter helemaal eerlijk gaat, dat wordt in twijfel getrokken. Concurrent Slack meent namelijk dat Microsoft zijn machtspositie misbruikt. Het zou de Teams-installatie opleggen, zonder dat deze kan worden gestopt en de kosten voor deze extra toevoeging aan het Office-pakket worden ‘verstopt’. Dat is tenminste wat Slack heeft aangegeven bij de Europese Commissie. Het verzoek aan de EC is nu om Microsoft te dwingen Teams als apart softwareprogramma aan te bieden met dus ook een aparte prijs.
Microsoft heeft zeker sinds de pandemie een enorme stijging gezien in het gebruik van Teams, dat voor zowel samenwerkingsmogelijkheden in de vorm van chatten en projectmanagement zorgt, als videoconferenties. Zeker dat laatste is iets waarmee Teams een streepje voor heeft op Slack, mede omdat je heel gemakkelijk in je Microsoft Outlook Calendar een videomeeting kunt plannen en dat nu eenmaal een platform is dat door veel bedrijven wordt gebruikt. Bedrijven waarvan de medewerkers dankzij de pandemie nu in groten getale thuiswerken.
Slack zegt er zelf niet per se op uit te zijn om Microsoft Teams te bestrijden, het wil vooral dat de concurrentiestrijd eerlijk is en dat de discussie meer gaat over de twee filosofieën die zo uiteenlopen, wat zo zijn invloed kan hebben op de toekomst van tech.
Toch lijken de pijlen wel degelijk gericht op Microsoft. De techreus zou er illegale praktijken op nahouden en zijn marktdominantie misbruiken. Slack noemt Teams bovendien een copycat die ook nog zwak is. De frustratie lijkt hoog te zitten, wat mogelijk mede gevoed wordt door het feit dat de Europese Commissie hier geen dagen over gaat doen om een uitspraak te doen. We kunnen erop rekenen dat dit maanden en potentieel zelfs jaren in beslag neemt.
Fotocredit: athree23