De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Ze waren vroeger mateloos populair bij kinderen: de stemmingsring, of ‘mood ring’ zoals ze in Amerika genoemd werden. Je kunt ze nog steeds kopen, al zijn het niet veel meer dan draagbare thermometers die zich aanpassen aan de temperatuur van je vinger. Niet vreselijk betrouwbaar dus. Daar zou echter snel verandering in kunnen komen, als we de wetenschappers moeten geloven die bezig zijn met de ontwikkeling van de Sence. Het zal geen verrassing heten dat ook de SenceBand in eerste instantie via Kickstarter de wereld in gaat, want hoe kom je als product anders nog aan gratis marketing?
Het idee achter Sence is dat we ons als mensen vaak niet heel goed bewust zijn van onze eigen emoties, of zoals ze het zelf zeggen: “de verborgen details van je emotionele balans.” Met de wearable aan je pols verandert dat allemaal en weet je precies waar je aan toe bent, zelfs als je het zelf niet goed in de gaten hebt. Het zou er voor moeten zorgen dat je als gebruiker een beter inzicht krijgt in welke dingen je echt door de dag heen helpen en waar je gestresst van wordt.
Geest én lichaam
Niet alleen wordt je emotionele staat gemonitord, Sence doet volgens de makers ook alles dat de ‘gewone’ fitnesstrackers doen zoals het bijhouden van je fysieke activiteit en hartslag. Dat zou er voor moeten zorgen dat de Sence na een tijdje ook kan inschatten wanneer je te porren bent voor positieve activiteiten en wanneer je er echt de kracht niet voor hebt. Nadat de Sence een paar dagen aan je heeft kunnen wennen, geeft het apparaat elk kwartier een update en natuurlijk kun je die via een app bekijken en er vervolgens allerlei analyses op loslaten.
Hoe dan?
Origineel wilde de startup, met daarin verschillende medische professionals, niet eens zelf een wearable maken, maar alleen het algoritme dat de stemmingen kon afleiden uit iemand’s hartritme. Al snel bleek echter dat de sensoren die hun potentiële klanten zoals Fitbit en Apple gebruikten in hun wearables niet goed genoeg waren om dit met enige accuraatheid te doen. Dat hebben ze toen zelf opgelost door over te stappen naar elektrocardiografie (ECG), een al bestaande methode die in een sensor is gestopt die de Sence zijn kracht geeft. De drie sensoren aan de onderkant van de wearable doe het werk en meten zo de elektrische spanning die het hart genereert op een manier die oneffenheden en foutjes kan wegstrijken.
All the feels
Dat meten is één ding, maar wat de Sence zijn ‘saus’ geeft is de data die het team inmiddels heeft verzameld en die hen naar eigen zeggen meer dan 40 emoties laat meten, zelfs als ze gecombineerd zijn. Als je dus grotendeels tevreden maar wel een beetje onder spanning staat zou de Sence dat moeten kunnen meten. Klinkt allemaal prachtig, maar zeker bij dit soort wearables is het voornamelijk zaak om af te wachten of het ding ook enigszins doet wat het belooft. En dan hebben de belangrijkste vraag eigenlijk nog niet gesteld: hoe veel zal het bijdragen aan je reële gezondheid om precies verteld te krijgen hoe je je voelt? Als je het toch wilt weten kun je de Sence gaan backen, dan hoor je straks wel welk gevoel het oplevert.
[Afbeeldingen © Planextra]
Verder lezen over Kickstarter
Gadgets31.10.2024
Maak van jezelf een soort Iron Man met dit hardlooplampje
Gadgets26.09.2024
Maak van je smartphone een camera met SNAPPY
Gadgets13.09.2024
Deze schattige AI-gadget maakt je domme huiskamer slim
Gaming29.08.2024
Dating-apps de deur uit: ga op date in je favo game
Gadgets21.08.2024
De grappige Kickstarter-robot StepBot rent over je bureau
Startups17.04.2024
Je kunt nu ongelimiteerd geld binnenharken op Kickstarter
Gadgets14.11.2022
Je kunt nu twee keer zo snel lopen dankzij robotschoenen
Online02.08.2022