De afgelopen paar jaar zijn er twee technologieën beschikbaar gekomen die 3D scannen en printen bereikbaar maken voor een groter publiek. De eerste is de Kinect sensor van Microsoft. Het bijzondere hieraan is dat deze naast een camera ook een diepte sensor is en door het meten van afstanden in staat is om een 3D beeld te maken. De tweede technologie zijn de 3D printers zoals de Ultimaker of Makerbot waarmee door middel van ‘additive’ printing, laagje voor laagje een 3D model kan worden geprint.
Net zoals een tekstverwerker je geen schrijver maakt, maakt een 3D scanner en 3D printer je geen kunstenaar. Tenzij je bekwaam bent in het gebruik van 3D modelleringsprogramma’s is het maken van een 3D model best een uitdaging.
Een 3D printing service als het (van oorsprong) Nederlandse bedrijf Shapeways investeert ook in applicaties waarmee iedereen 3D producten kan maken, of beter gezegd aanpassen of ‘customizen’. Hiermee wordt de stap om als niet ontwerper een 3D product te maken een stuk kleiner en kan in principe iedereen dat.
Een bedrijf dat dat ook heel goed heeft begrepen is 3DUniversum. Dit bedrijf is een spin-off van de Universiteit van Amsterdam en de oprichters doen al jaren onderzoek naar Image Processing, Computer Vision, Machine Learning and Artificial Intelligence.
Door dit onderzoek zijn ze in staat geweest om software te ontwikkelen waarmee iedereen een 3D model van zichzelf kan maken en uitprinten. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een PC (op dit moment wordt alleen Windows 7 ondersteund) en een dieptescanner zoals de Kinect Sensor (V1) of Asus Xtion.
Het werkt heel eenvoudig. Je downloadt het programma van de site van 3DUniversum, installeert het en sluit de camera aan. Met de camera scan je het object en als je klaar bent maakt de software er een model van. In de gratis versie van de software wordt het model online opgeslagen en kan je (binnenkort) dit laten uitprinten bij een 3D print service zoals Shapeways. De betaalde versie van € 99 (excl. BTW) stelt je in staat om deze lokaal op te slaan en als je een 3D printer hebt ook uit te printen.
Een belangrijke vraag is natuurlijk, wat kan je ermee? 3Duniversum ziet onder andere mogelijkheden in de makelaardij. Je zou dan een 3D model van de kamers van een huis kunnen maken om te zien of bijvoorbeeld de meubels erin passen. Ook de grote leveranciers van meubelen kunnen de software gebruiken om zo een 3D model te maken van hun boekenkast of bank.
Ook in de wereld van kleding zijn er toepassingen. Met jouw 3D model kan je kijken of bepaalde kledingstukken passen. Je kan dan in een winkel een 3D model laten maken en als je online aan het shoppen bent de kleding virtueel passen.
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de software om ook het hele proces, inclusief het afdrukken bij een 3D printing service te ondersteunen. Daarnaast wordt ook gewerkt aan ondersteuning van nieuwere Windows versies, OS X en de nieuwe Kinect Sensor voor Windows (V2).
Voor wie het een keer live wil zien, 3D universum is aanwezig op Emerce-eDay op 6 november aanstaande.