11.08.2023
Technologie

Russen op weg naar de maan

By: Ron Smeets

BlogTechnologie

De maan is weer razend populair. Nadat, in 1969, de Amerikanen als eerste een mens over ons zuster hemellichaam lieten lopen, nam de interesse voor maanmissies midden jaren 70 af. Nu, bijna 50 jaar later is de maan weer ‘hot’. NASA werkt hard aan Artemis, het project waarmee ergens in het midden van die decennium weer mensen naar de maan gestuurd moeten worden. Intussen is al een onbemande Artemis missie uitgevoerd die een paar rondjes om de maan gedraaid heeft. Maar, Amerika is niet meer alleen in de nieuwe spacerace naar de maan. India, China en ook Rusland doen volop mee.

Eerste Russische maanmissie in 47 jaar

Wat dat laatste land betreft, zij hebben afgelopen nacht hun eerste maanmissie in 47 jaar op pad gestuurd. Bijzonder, want de afgelopen anderhalf jaar heeft Rusland honderden raketten gelanceerd, allemaal met de ‘bestemming’ Oekraïne. Maar goed, over die oorlog zullen we het hier verder niet hebben.

De Loena-25 maansonde die vannacht gelanceerd is, moet over ruim vijf dagen op de maan arriveren. De bedoeling is dat hij ergens in de buurt van de zuidpool van de maan landt. Daar zal de maansonde een jaar lang, of zoveel langer als hij op zijn accu’s kan blijven functioneren, bodemmonsters verzamelen en onderzoek doen. Doel van de missie is om te bepalen of de zuidpool van de maan geschikt is om er ooit een (permanent) bewoonde maanbasis te bouwen.

Zuidpool van de maan wordt ‘the place to be’

Zoals gezegd, er zijn meer landen geinteresseerd in de maan. Ongeveer gelijktijdig met de Russische maansonde arriveert ook een sonde van Indiase afkomst. Die werd enkele dagen geleden gelanceerd en zal ook in het zuidpoolgebied van de maan zijn werk gaan uitvoeren.

De zuidpool van de maan wordt de komende jaren ‘the place to be’, want ook de Amerikanen willen daar met hun Artemis III missie naar toe. Dat wordt, naar alle waarschijnlijkheid, de eerste bemande maanmissie in meer dan 55 jaar. Tenzij de Russen ineens een inhaalslag gaan maken, zoals de Amerikanen dat in de jaren 60, met heel veel geld en beleving, deden. Tot en met de eerste man in de ruimte (Joeri Gagarin), lagen de Russen, toen nog als Sovjet-Unie, mijlenver voor in de spacerace. De kans dat de Russen dat kunstje dit decennium flikken lijkt echter klein met alle sancties waar het land mee kampt sinds het Oekraïne binnenviel, en de budgetten die daarmee gemoeid zijn.

Maar, Amerika heeft nog twee concurrenten die volop meedoen in de race naar de maan: India en China. Maar of die landen binnen nu en een jaar of drie a vier zover zijn dat ze een bemande vlucht naar de maan kunnen sturen, is nog maar zeer de vraag. Tuurlijk, de Chinezen, en ook Indiërs, hebben genoeg resources en technologie, maar of ze net zo gedreven zijn? De tijd zal het leren.

Share this post