Technology12.09.2024

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling


SpaceX heeft de eerste commerciële ruimtewandeling ooit volbracht. Miljardair Jared Isaacman stapte vanmiddag uit ruimtevaartuig Crew Dragon en wandelde zo’n 10 minuten rond. Na twaalf minuten was het aan Sarah Gillis, een SpaceX engineer, om 10 minuten te wandelen in de ruimte. 

Eerste private ruimtewandeling ooit

Het is ergens jammer dat het niet een vrouw was die de eerste ruimtewandeling volbracht, maar wie betaalt, bepaalt. En in dit geval: wie betaalt, schrijft geschiedenis, want is Jared Isaacman die deze missie bekostigde. Hij was dus niet alleen: Gillis vergezelde hem, terwijl Scott Poteet en Anna Menon achterbleven aan boord om de boel in de gaten te houden. De missie vertrok afgelopen dinsdag en blijft vijf dagen in de ruimte. 

Het was nog even spannend met de ruimtewandeling, want er was een paar uur uitstel. Gelukkig is het nu alsnog goedgekomen en is de eerste private ruimtewandeling een feit: gefeliciteerd SpaceX. Eerder werden deze alleen gedaan door astronauten van overheidsbedrijven zoals NASA. Helemaal een wandeling zoals wellicht je verbeelding ervan maakt was het overigens niet.

Ze zweefden niet rond: het was meer even een arm en een half lijf eruit steken. Misschien een klein beetje een teleurstelling voor wie een soort marathon verwachtte, maar desondanks is het toch heel bijzonder: deze mensen waren in het donkere niks dat de ruimte heet, zonder de bescherming van een capsule die de juiste druk heeft. Overigens is dit normaal voor een ruimtewandeling: zodra je uit het apparaat bent, ben je een ruimtewandeling aan het doen.

Het was een goede test voor de ruimtepakken, die helemaal nieuw zijn. Bovendien moet het ook voor de zittende astronauten een hele ervaring zijn geweest: er is geen air lock, dus de hele capsule is op dat moment ‘in de ruimte’ wanneer de deur opent. Allemaal tegelijk in het vacuüm dus. Verder is dit een missie die wel meer dingen doet die geschiedenis schrijven: ze vlogen de hoogste ruimtehoogte die mensen ooit hebben behaald sinds de laatste Apollo-maanmissie in 1972. Ze kwamen op 1400 kilometer hoogte. De ruimtewandeling vond plaats op 700 kilometer hoogte, ongeveer tussen Australië en Antarctica.

Een volmaakte wereld

Isaacman had wel een mooie quote voor de wereld: “Ik weet dat thuis veel werk moeten doen, maar vanaf hier ziet de aarde eruit als een volmaakte wereld.”

En dan moeten we toch toegeven dat we wel een pietsie jaloers zijn op zijn prestatie, ook al stak hij eigenlijk alleen zijn lijf uit een ruimtecapsule. Het moet een overweldigend gevoel zijn: iets dat maar een handjevol mensen ooit echt zal ervaren. 

 

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Space

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

SpaceX doet deze week een spannende missie waarvoor we allemaal onze adem inhouden. Nou ja, behalve de astronauten zelf: die moeten vooral doorademen tijdens hun ruimtewandeling.

Technology26.08.2024

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

SpaceX gaat het doen: de Starliner-astronauten thuisbrengen. Suni Williams en Butch Wilmore kunnen op die manier veilig naar huis keren.

Technology24.08.2024

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Het klinkt heel tof om hooggeplaatst te zijn bij NASA, maar we zouden momenteel niet willen ruilen met de mensen die die positie bekleden. Er is nogal een heet hangijzer dat moet worden aangepakt.

Technology13.08.2024

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Mars is onbewoonbaar, dat weten we allemaal uit de films. Maar zal de planeet altijd zo onbewoonbaar blijven? Niet als het aan deze wetenschappers ligt.

Technology09.08.2024

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Is de planeet dan bewoonbaar?
Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

Wetenschappers willen dat er binnenkort buisjes met het DNA van dieren naar de maan gaan. Daar kunnen ze veilig worden gesteld om de biodiversiteit van de aarde te kunnen redden.

Technology06.08.2024

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

SpaceX wil zijn Starship-raket in Australië laten landen

SpaceX wil zijn Starship-raket graag laten landen bij Australië in plaats van het gebruikelijke Amerika. Dat is niet eenvoudig.

Technology30.07.2024

SpaceX wil zijn Starship-raket in Australië laten landen