Technology03.05.2022

Rocket Lab recyclet raketten door ze op te vangen


Ruimtereizen is wel duur, niet duurzaam. Om te zorgen dat er nog iets overblijft van het geld om weer de ruimte in te gaan, én om te zorgen dat er nog iets van onze natuur overblijft, wil Rocket Lab raketten uit de ruimte opvangen. Met een.. helikopter.

Rocket Lab

Het is geen grap: Rocket Lab heeft serieus getest om met een helikopter een raket vanuit de ruimte op te vangen. Nu komen ze dan uiteraard niet in volle vaart zoals op de bovenstaande afbeelding, maar deinen ze met een parachute naar beneden. Dat geeft de helikopter tijd om goed te mikken en het gevaarte te vangen. Het klinkt heel omslachtig, maar als je er langer over nadenkt, dan is het waarschijnlijk één van de weinige manieren om dit zo schadevrij mogelijk aan te pakken.

Het klinkt gek, het klinkt veelbelovend, maar helaas: hoewel de chopper het wel voor elkaar bokste om de booster-raket succesvol te vangen, is het experiment uiteindelijk toch mislukt. De heli liet de raket namelijk toch vallen. Rocket Lab-ceo Peter Beck zegt: “Een raket uit de ruimte halen en met een helikopter vangen is een soort supersonisch ballet.”

“Een enorm aantal factoren moet op elkaar aansluiten en veel systemen moeten feilloos samenwerken, dus ik ben ongelooflijk trots op de geweldige inspanningen van ons Recovery Team en al onze ingenieurs die deze missie en onze eerste vangst tot een succes hebben gemaakt. Nu beoordelen we het stadium en bepalen we welke wijzigingen we willen aanbrengen in het systeem en de procedures voor de volgende helikoptervangst en eventuele hervlucht.”

Raket vangen

Het is duidelijk, Rocket Lab is bloedserieus en wil er ook graag werk van maken. Hoewel de There and Back Again-missie niet helemaal verliep zoals het bedrijf hoopte, is er dus hoop voor het opvangen-van-raketten-met-een-helikopter-verhaal. De raket werd overigens niet alleen maar voor de grap gelanceerd en opgevangen, hij heeft er ook voor gezorgd dat er 34 kleine commerciële satellieten de ruimte in werden gestuurd.

Nadat de raket zijn belangrijke taak had verricht, kwam hij in volle vaart terug naar de aarde, waar een Silorsky S-92-helikopter hem nabij Nieuw-Zeeland opwachtte. Er werd specifiek van dit type heli gebruikgemaakt omdat deze twee motoren heeft en dat geeft meer kracht en snelheid dan een gewone helikopter.

Alsnog gered

Deze apparaten worden dan ook ingezet op olieboorplatforms en reddingsmissies van mensen, naast deze bijzondere reddingsmissie van een raket. Op 13 kilometer hoogte kwam de parachute van de booster eruit, met op 6 kilometer nog een parachute en zo kon het gevaarte van 8.000 kilometer per uur worden teruggebracht naar slechts 36 kilometer per uur.

Dat is uiteraard een stuk beter behapbaar qua snelheid en hierdoor kon de helikopter de raket succesvol opvangen door middel van een haak. Hoewel op de livestream te zien was dat de raket werd gevangen, werd het daarna even stil. De helikopter had de raket laten vallen en deze was met een flinke plons in de oceaan terecht gekomen, om vervolgens alsnog door een reddingsschip te worden opgeduikeld. Hoewel de heli de raket uit zijn handen liet glippen, blijft het een bijzonder schouwspel om te zien hoe een piloot met een haak een object vangt dat minuten ervoor nog met een noodgang op de aarde afkwam. Je kunt er veel over zeggen, maar je moet het vooral zien (vooral vanaf 52 minuten wordt het interessant):

Naar de maan

Rocket Lab is niet alleen bezig met dit soort bizarre experimenten: het heeft ook plannen om naar de maan te gaan. Het zou in eerste instantie eind 2021 met zijn Capstone-missie richting die aangelichte bol gaan, maar inmiddels is de missie uitgesteld naar deze maand. Of het ook echt gaat gebeuren, dat is even afwachten, immers was het Nieuw-Zeelandse bedrijf eerst bezig met zijn bijzondere ‘visserstruuk’.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Innovatie

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

De nieuwe stap van Neuralink gaat verder: Blindsight is gemaakt om mensen die blind zijn te laten zien. Zelfs als ze blind geboren zijn.

Technology18.09.2024

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

Verder lezen over Space

Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III

Het is inmiddels al een tijdje wat stiller rondom de maanmissies Artemis, maar nu is het Prada-pak onthuld.

Technology21.10.2024

Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III

SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte

et ruimtebedrijf schoot om ongeveer half 3 vanmiddag (Nederlandse tijd) Starship met de Super Heavy de ruimte in, om de twee vervolgens uit elkaar te laten gaan, waarna Super Heavy met de twee armen werd opgevangen.

Technology13.10.2024

SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Een astronaut genaamd Matthew Dominick, die keek vanuit het raam van de Dragon Endeavour bekeek het Noorderlicht eens van de andere kant.

Technology10.10.2024

NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Het is gedaan: de eerste ruimtewandeling door een privébedrijf en privépersoon is een feit. SpaceX kan over een succes spreken met Polaris Dawn.

Technology12.09.2024

Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

SpaceX doet deze week een spannende missie waarvoor we allemaal onze adem inhouden. Nou ja, behalve de astronauten zelf: die moeten vooral doorademen tijdens hun ruimtewandeling.

Technology26.08.2024

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

SpaceX gaat het doen: de Starliner-astronauten thuisbrengen. Suni Williams en Butch Wilmore kunnen op die manier veilig naar huis keren.

Technology24.08.2024

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden