Technology23.11.2022

Robots die zichzelf bouwen


Wetenschappers van MIT zijn er volop mee bezig, en niet zonder succes

Wetenschappers van MIT werken al een tijd aan onderzoek dat moet leiden tot het creëren van robots die zelfstandig in staat zijn andere, grotere, machines en robots te bouwen. Bij het MIT’s Center for Bits and Atoms (CBA) van de technische universiteit van Massachusetts hebben ze de afgelopen periode op dit gebied grote stappen voorwaarts gezet, zo meldt MIT.

Robots die zelfstandig samenwerken om machines te bouwen

Met deze ontwikkeling bouwen de wetenschapers van MIT’s Center for Bits and Atoms (CBA), bouwt voort op jarenlang onderzoek, waaronder recente studies die aantonen dat objecten zoals een vervormbare vliegtuigvleugel en een functionele raceauto kunnen worden samengesteld uit kleine identieke lichtgewicht stukjes. Daarnaast toonden zij aan dat het mogelijk is om robots te bouwen die een deel van deze montagewerkzaamheden uit kunnen voeren.

Het grote nieuws, en de volgende stap in deze ontwikkeling, is dat het team nu heeft aangetoond dat zowel de assembler-bots als de componenten van de constructie die worden gebouwd, allemaal uit dezelfde sub-eenheden kunnen worden gemaakt. Het is bovendien mogelijk dat die robots onafhankelijk in grote aantallen kunnen opereren om snel grootschalige assemblages uit te voeren. Robots die zelfstandig werken om andere machines, waaronder ook robots dus, te bouwen.

Nog jaren nodig voordat het zover is

De wetenschappers benadrukken wel dat het nog wel wat jaren duurt voordat een volledig autonoom zelfreplicerend robotassemblagesysteem, dat dat in staat is om zowel grotere constructies, inclusief grotere robots, te assembleren, werkelijkheid wordt.

Het nieuwe systeem waar de wetenschappers nu aan werken, omvat grote, bruikbare structuren die zijn opgebouwd uit een reeks kleine identieke subeenheden die voxels worden genoemd (het volumetrische equivalent van een 2D-pixel). Tot nu toe zijn de reeds ontwikkelde voxels nog puur mechanische delen. Het MIT-team heeft nu complexe voxels ontwikkeld waardoor het mogelijk wordt die niet alleen lasten kunnen dragen, maar ook werkzaamheden kunnen uitvoeren. Denk aan hijsen en het verplaatsen van materialen, inclusief de voxels zelf.

De robots zelf bestaan dan uit een reeks van verschillende voxels die end-to-end zijn verbonden. Deze kunnen een andere voxel grijpen met behulp van bevestigingspunten aan het ene uiteinde, en dan naar de gewenste positie verplaatsen, waar de voxel aan de groeiende structuur kan worden bevestigd en daar kan worden losgelaten. Klinkt als een behoorlijk stukje abacadabra, maar het komt er op neer dat de MIT-wetenschappers een modulaire bruikbaar materiaal (de voxel) hebben ontwikkeld dat met de juiste technologie dor robots als bouwsteen gebruikt kan worden voor het assembleren van machines.

De crux van de ontwikkeling is dat het nieuwe systeem volledig zelfstandig werkt en dat de robots die de assemblage uitvoeren ook zichzelf kunnen repliceren, indien nodig zelfs ook in een grotere variant.

Een van de wetenschappers legt dat als volgt uit. “Onze vorige robots die van het ‘oude’ systeem gebruik maakten waren ook in staat grotere machines in elkaar te zetten. Echter, wanneer de grootte van die structuren een bepaald punt bereikte in verhouding tot de grootte van de assembler-robot, dan werd het proces steeds inefficiënter. De robots moesten dan simpelweg te veel afstand overbruggen om de bouw te voltooien. Op dat moment kunnen de robots die met het nieuwe systeem ontwikkeld worden, dan besluiten om een grotere versie van zichzelf te bouwen.”

Header afbeelding uit MIT video.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Robot

Deze robot valt niet meer over draden

Spot, de robothond van Boston Dynamics, valt niet meer over elektriciteitsdraden. Je zou niet verwachten dat de robot het kan zien, maar het is toch echt zo: hij valt niet meer.

Technology14.11.2024

Deze robot valt niet meer over draden

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Een journalist van de Wall Street Journal nam de proef op de som en trok 24 uur de bossen in om te ontdekken of Gemini van Google, Meta AI van Meta, OpenAI van ChatGPT en Copilot van Microsoft een beetje behulpzaam waren.

Online13.11.2024

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Vernieuwing van de magazijncultuur: Kan automatisering zorgen voor een verbeterde werkomgeving?

In de snel veranderende magazijn sector, waar efficiëntie en doorvoer centraal staan, krijgt werkcultuur vaak niet de hoogste prioriteit. Jongere generaties, met name Gen Z, beschouwen banen in de industrie, zoals magazijnwerk, vaak als stijf en missen de flexibiliteit die ze belangrijk vinden in hun carrière. Nu fysiek en emotioneel welzijn steeds belangrijker worden in het arbeidsproces, voelen magazijnen de druk om niet alleen de werkomstandigheden te verbeteren, maar ook aantrekkelijker te worden als werkplek.

Technology31.10.2024

Vernieuwing van de magazijncultuur: Kan automatisering zorgen voor een verbeterde werkomgeving?

Was alles op Tesla’s We, Robot-event nep?

Als je een presentatie houdt in een Hollywood-studio, dan weet je dat de kans groot is dat je met veel neppigheid te maken krijgt. Of niet, Tesla?

Events22.10.2024

Was alles op Tesla’s We, Robot-event nep?

Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt

Nu kunnen speelgoedmakers dat natuurlijk ook al heel lang maken, maar de Buzz Lightyear ‘robot’ die nu is gemaakt, die is wel heel realistisch.

Gadgets20.10.2024

Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt

Deze knuffelmarmot is stiekem een robot

Casio, bekend van de horloges, heeft een heel andere gadget in petto: een knuffelhamster. Maar er komt wel tech bij kijken: het is een robot.

Gadgets12.10.2024

Deze knuffelmarmot is stiekem een robot

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robots hebben vaak handen die gewoon aan hun arm zitten: handig met alle elektriciteitsdraden natuurlijk. Een nieuwe robot doet het helemaal anders: hallo Thing!

Technology30.09.2024

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robot met losse handjes
Robottaxi’s blijken lang niet zulke brokkenpiloten als mensen

Robottaxi's blijken vrij capabel: robottaxi’s zouden 73 procent minder ongelukken veroorzaken dan auto’s met menselijke chauffeur.

Automotive11.09.2024

Robottaxi’s blijken lang niet zulke brokkenpiloten als mensen