Technology28.08.2020

Robotjournalistiek bij Brandpunt+, artificiële intelligentie en slimme algoritmes


Is dit de toekomst van journalistiek

Brandpunt (KRO), is een van de oudste tv-programma’s op de Nederlandse televisie. Het programma werd van 1959 tot 1996 als actualiteitenrubriek uitgezonden. Door een herindeling van de actualiteiten- en achtergrondprogramma’s keerde het opnieuw met de titel Brandpunt terug. Dit duurde tot 2018, toen de stekker opnieuw uit het programma ging.

Maar het programma verdween nooit echt en leeft inmiddels al een paar jaar verder als Brandpunt+. De redactie bestaat uit een groep jonge makers die journalistieke verhalen vertellen. Verhalen over mensen die de wereld veranderen. Verhalen die je hopelijk vertellen wat jij eraan kunt doen om ervoor te zorgen dat die verandering de goede kant op gaat. Verhalen over dingen die onszelf inspireren.

Brandpunt +Eddie en armoede

Inmiddels beschikt de redactie over een uiterst slimme medewerker genaamd +Eddie, de robotredacteur. Deze virtuele medewerker ontsluit met behulp van machine-learning, artificiële intelligentie en slimme algoritmes het archief van Brandpunt rond het thema armoede. Omdat Brandpunt bijna zestig jaar op televisie is geweest beschikt de redactie over een enorme hoeveelheid reportages. Deze reportages wil +Eddie ontsluiten voor een jongere generatie.

De uiterst slimme robotredacteur kan alle audio doorzoeken, leest alle typgrafie in bewegend beeld, en probeert ook te begrijpen hoe armoede er uitziet. Als +Eddie uitgemergelde kinderen ziet in Amsterdam-Zuid dan weet zij dat het om anorexia gaat en niet om armoede. Met deze machine-learning skills doorzoekt onze journalistieke robotredacteur 442 uitzendingen tussen 1985 t/m 1995.

Als +Eddie op trefwoord zoekt vindt ze slechts 14 reportages die over armoede gaan, maar zoekt zij met haar slimme algoritmes dan vindt zij 57 uitzendingen.

+Eddie is nog steeds aan het leren

De redactie volgt nauwlettend de gevonden resultaten. Duidelijk is dat de AI van +Eddie zich nog verder moet ontwikkelen. Zo denkt +Eddie bijvoorbeeld dat een uitzending over baarmoederhalskanker over armoede gaat. Dat bij een reportage over schijnhuwelijken een man in gebrekkig Nederlands zegt…el ‘k armoede waarbij hij bedoelt ‘elkaar ontmoeten’. Daarbij weet +Eddie niet dat geestelijke armoede bij de jeugd in Rusland iets anders is dan materiële armoede. Ook het herkennen van armoede in beeld gaat nog niet vlekkeloos. Zo vindt +Eddie de verslaggever van Brandpunt armoediger dan een zwervertje op de vuilnisbelt.

Mark Rutte is onvindbaar
Mark Rutte is onvindbaar

Marc Rutte(n) is onvindbaar

De redactie van Brandpunt+ was ook nieuwsgierig of +Eddie iets van Mark Rutte tegenkomt in deze tijd. +Eddie wist maar liefst 14 repo’s terugkrijgen in de resultaten. Helaas was het niet onze premier maar de cameraman van Brandpunt die ook Mark Rutte heet. Mark Rutte zelf is onvindbaar, want… Marc Rutten. Jawel, de jonge onbekende Mark Rutte staat met een verkeerde spelling in het archief. Thanks to +Eddie

Wie is +Eddie

+Eddie heeft deze machine-learning skills geleerd met behulp van NPO Innovatie in samenwerking met Beeld & Geluid, Limecraft en Mobius. +Eddie heeft haar fantastische looks van This person does not exist. Uitzendingen van +Eddie kun je wekelijks vinden op YouTube en Facebook.

Foto credits en rechten : KRO/Brandpunt

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

...

Verder lezen over Robot

Vernieuwing van de magazijncultuur: Kan automatisering zorgen voor een verbeterde werkomgeving?

In de snel veranderende magazijn sector, waar efficiëntie en doorvoer centraal staan, krijgt werkcultuur vaak niet de hoogste prioriteit. Jongere generaties, met name Gen Z, beschouwen banen in de industrie, zoals magazijnwerk, vaak als stijf en missen de flexibiliteit die ze belangrijk vinden in hun carrière. Nu fysiek en emotioneel welzijn steeds belangrijker worden in het arbeidsproces, voelen magazijnen de druk om niet alleen de werkomstandigheden te verbeteren, maar ook aantrekkelijker te worden als werkplek.

Technology31.10.2024

Vernieuwing van de magazijncultuur: Kan automatisering zorgen voor een verbeterde werkomgeving?

Was alles op Tesla’s We, Robot-event nep?

Als je een presentatie houdt in een Hollywood-studio, dan weet je dat de kans groot is dat je met veel neppigheid te maken krijgt. Of niet, Tesla?

Events22.10.2024

Was alles op Tesla’s We, Robot-event nep?

Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt

Nu kunnen speelgoedmakers dat natuurlijk ook al heel lang maken, maar de Buzz Lightyear ‘robot’ die nu is gemaakt, die is wel heel realistisch.

Gadgets20.10.2024

Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt

Deze knuffelmarmot is stiekem een robot

Casio, bekend van de horloges, heeft een heel andere gadget in petto: een knuffelhamster. Maar er komt wel tech bij kijken: het is een robot.

Gadgets12.10.2024

Deze knuffelmarmot is stiekem een robot

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robots hebben vaak handen die gewoon aan hun arm zitten: handig met alle elektriciteitsdraden natuurlijk. Een nieuwe robot doet het helemaal anders: hallo Thing!

Technology30.09.2024

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robot met losse handjes
Robottaxi’s blijken lang niet zulke brokkenpiloten als mensen

Robottaxi's blijken vrij capabel: robottaxi’s zouden 73 procent minder ongelukken veroorzaken dan auto’s met menselijke chauffeur.

Automotive11.09.2024

Robottaxi’s blijken lang niet zulke brokkenpiloten als mensen

Mens-achtige robot Atlas is beter dan jij: kan push-ups

Boston Dynamics is nog goed aan het onderzoeken wat zijn nieuwe elektrische robot allemaal kan: elektrische Atlas verrast nu met push-ups.

Technology23.08.2024

Mens-achtige robot Atlas is beter dan jij: kan push-ups

Sigaretten op het strand? Deze robot ruimt ze op

Sigaretten op het strand: het is heel goor. Gelukkig zijn er mensen die ze op een juiste manier deponeren, en gelukkig zijn er robots om het vuile werk op te knappen.

Technology22.07.2024

Sigaretten op het strand? Deze robot ruimt ze op