Egbert-Jan van Hasselt, de landelijke projectleider infrastructuur Nationale Politie maakte zich op Radio 1 hard voor een manier om het automobilisten onmogelijk te maken om hun smartphone te gebruiken in de auto. De maat is namelijk vol. Het asociale gedrag achter het stuur is niet alleen vervelend, de risico’s zijn groot en het aantal ongelukken die aan niets anders dan onoplettendheid te wijten zijn nemen toe. Niet alleen dat, er mag ook meteen een ademslot en snelheidsbegrenzer in alle auto’s worden gezet. Radicaal. Inderdaad.
Weet je wat het ook is? Compleet onhaalbaar. Nog even los van de regels die gebogen of gebroken moeten worden om deze technieken verplicht te maken voor alle automobilisten is het onbetaalbaar voor alle partijen. Landelijk verkeersofficier Achilles Damen vindt het plan interessant: “mits er juridisch geen haken of ogen aan zitten ben ik voorstander.” Er zitten alleen maar haken en ogen aan dit plan! Fijn, zo’n proefballonnetje, maar hier heeft niemand wat aan.
Als je alleen kijkt naar het onmogelijk maken van gebruik van de smartphone in de auto weet je al dat dit niet werkt. Er is geen methode precies genoeg om in elke auto alleen de bestuurder het gebruik van de smartphone te ontzeggen zonder eventuele passagiers te pesten, dus dat kan al niet. Dan zou je nog een soort app verplicht kunnen stellen die het pas mogelijk maakt om de auto te starten als je telefoon uit staat of die bij een bepaalde snelheid de verbinding afknijpt, maar dan moet iedereen die wel installeren. Dat is niet te handhaven. Je kunt ook geen blocker in nieuwe auto’s laten inbouwen, want dan ga je langs 99% van de autovloot in Nederland die dat niet kan of die je zou moeten verplichten om een stuk hardware in te laten bouwen, met alle kosten van dien. Onhaalbaar.
Het is ook op de verkeerde manier kijken naar de ontwikkelingen in de technologie. Tegen de tijd dat een plan als dit realistisch gezien uitgevoerd zou kunnen worden beginnen de auto’s al goeddeels als autonoom rijdend verkocht te worden. Ook daar zullen we in eerste instantie in moeten opletten, maar dat zijn auto’s die met onze huidige technologie in het achterhoofd gemaakt zijn. Oude auto’s nog fysiek gaan aanpassen is geen reeële optie, dus als het veiliger moet zit er maar één ding op: goede campagne voeren en assholes op de weg er uit pikken en flink beboeten.
De realisatie dat je iets stoms aan het doen bent flitst vermoedelijk elke keer door je heen als je tijdens het rijden toch even kijkt wat er in dat berichtje staat, maar je laat het niet. Zo lang we die mentale slag als automobilisten zelf niet kunnen winnen, helpen regels niet. Dus, politie: zet het blauw maar letterlijk op straat, totdat we dit vervelende station gepasseerd zijn. Elk slachtoffer is er één te veel, voor de goede orde, maar een structurele verschuiving in de maatschappij kun je niet oplossen met kastjes in de auto. In ieder geval niet die kastjes.
[Afbeelding © AntonioDiaz – Fotolia]