Technology20.03.2017

Pew pew pew: Lockheed-Martin levert eerste serieuze laserwapen


We zijn er al een jaar of 70 op aan het wachten, maar Lockheed-Martin staat op het punt om een heel serieus laserwapen bij een klant af te leveren. Drie keer raden wie de klant is. Inderdaad, het Amerikaanse leger. Het nieuwe wapen (dat gek genoeg geen stoere codenaam heeft gekregen) heeft een kracht van 60 kilowatt. Ter vergelijking: Boeing had in 2014 een wapen van 10 kilowatt dat mortieren uit de lucht kon schieten.

Focused burst

De laser werkt als een soort miniatuur Death Star: verschillende lasers worden bij elkaar gefocust tot één straal die dan schiet. Ondanks de rode lijntjes die je in de illustraties ziet zal de laser trouwens niet in het zichtbare spectrum zitten. Hij blijft dus onzichtbaar, wat wel zo handig is als je je positie niet wil weggeven. Ziet er wel beduidend minder cool uit, natuurlijk.

Batterij

De grote verandering is dat Lockheed’s leger-laser klein genoeg is om op een relatief kleine vrachtwagen gezet te kunnen worden. Een vergelijkbaar wapen met de helft van de kracht moest op een slagschip worden geplaatst vanwege de vreselijk grote batterij. Die is inmiddels niet meer nodig, ondanks de grotere kracht die de laser heeft.

De reden dat het leger geïnteresseerd is in lasers (behalve de reden dat we allemaal geïnteresseerd zijn in lasers) is omdat het een kosten-efficiënte manier is om dingen als vliegtuigen, raketten en grote drones neer te halen. Nu dat steeds meer vijanden gebruik maken dat dat soort materiaal is er een betere manier nodig dan het neerhalen van een drone van 3.200 dollar met een raket van drie miljoen. Lasers zijn die manier en zo te zien is de technologie op een punt dat we ze steeds meer zullen gaan zien. Of ja, de dingen zien vallen die ze raken in ieder geval.

[Afbeelding © Lockheed-Martin]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer