Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
We zijn er al een jaar of 70 op aan het wachten, maar Lockheed-Martin staat op het punt om een heel serieus laserwapen bij een klant af te leveren. Drie keer raden wie de klant is. Inderdaad, het Amerikaanse leger. Het nieuwe wapen (dat gek genoeg geen stoere codenaam heeft gekregen) heeft een kracht van 60 kilowatt. Ter vergelijking: Boeing had in 2014 een wapen van 10 kilowatt dat mortieren uit de lucht kon schieten.
Focused burst
De laser werkt als een soort miniatuur Death Star: verschillende lasers worden bij elkaar gefocust tot één straal die dan schiet. Ondanks de rode lijntjes die je in de illustraties ziet zal de laser trouwens niet in het zichtbare spectrum zitten. Hij blijft dus onzichtbaar, wat wel zo handig is als je je positie niet wil weggeven. Ziet er wel beduidend minder cool uit, natuurlijk.
Batterij
De grote verandering is dat Lockheed’s leger-laser klein genoeg is om op een relatief kleine vrachtwagen gezet te kunnen worden. Een vergelijkbaar wapen met de helft van de kracht moest op een slagschip worden geplaatst vanwege de vreselijk grote batterij. Die is inmiddels niet meer nodig, ondanks de grotere kracht die de laser heeft.
De reden dat het leger geïnteresseerd is in lasers (behalve de reden dat we allemaal geïnteresseerd zijn in lasers) is omdat het een kosten-efficiënte manier is om dingen als vliegtuigen, raketten en grote drones neer te halen. Nu dat steeds meer vijanden gebruik maken dat dat soort materiaal is er een betere manier nodig dan het neerhalen van een drone van 3.200 dollar met een raket van drie miljoen. Lasers zijn die manier en zo te zien is de technologie op een punt dat we ze steeds meer zullen gaan zien. Of ja, de dingen zien vallen die ze raken in ieder geval.
[Afbeelding © Lockheed-Martin]
Verder lezen over Technology
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Technology07.05.2024