Technology14.12.2023

Perseverance viert werkjubileum: 1000 dagen aan de slag op Mars


Deze week bereikte de ‘oude’ marsrover Perseverance een nieuwe mijlpaal: zijn 1000e werkdag, of sol, op Mars. De rover rijdt sinds 18 februari 2021 rond op de rode planeet en heeft in de voormalige rivierdelta bij de Jezero krater, waar hij op die dag landde, al heel wat nieuwe data over zijn werkgebied op Mars verzameld. De door het team van NASA gekozen landingsplek bleek een schot in de roos. Die locatie werd niet zomaar gekozen, want uit onderzoek via beelden die gemaakt waren door sondes die eerder al om de planeet cirkelden, bleek dat zich in de Jezero krater ooit een meer bevond. Water dus, en het mogelijke bewijs dat er ooit leven op Mars was.

1000 dagen op Mars, 1025 op aarde

Snelle rekenaars hebben natuurlijk al gezien dat tussen de landing en de 1000e sol hier op Aarde meer dan 1000 dagen zitten. Dat heeft alles te maken met het feit dat een dag – sol genoemd – op Mars langer duurt, bijna 40 minuten, dan hier op Aarde. Over de hele periode tussen de aankomst van Perseverance en zijn 1000e Mars werkdag scheelt dat zo’n 25 dagen.

De marsrover postte op zijn eigen X-account een feestelijk bericht over het bereiken van de bijzondere mijlpaal en liet daarbij ook meteen aantekenen dat zijn werk er nog lang niet op zit. Kortom, hij gaat nog niet met pensioen, zolang de robot blijft rijden en zijn systemen functioneren, zal Perseverance ons de komende maanden en wellicht jaren ook blijven voorzien van nieuwe informatie over mogelijk leven op Mars, de bodemsamenstelling en atmosfeer van de Rode planeet.

Bodemmonsters komen uiteindelijk terug naar de aarde

In zijn eerste 1000 sols heeft Perseverance onder andere 23 bodemmonsters voor onderzoek verzameld. Het duurt nog even voordat die hier op aarde onderzocht kunnen worden, want de terugreis van die monsters staat pas op de kalender voor 2033, op z’n vroegst. NASA werkt momenteel nog hard aan de missie die daarvoor opgestart moet worden, hopelijk ergens in 2027. De bedoeling is om een kleine Marslander naar de plek te sturen waar de marsrover haar ‘basis’ op de Rode planeet heeft. Die moet vervolgens alle bodemmonsters inladen en terug naar de Aarde vliegen.

“De Sample Retrieval Lander zou dichtbij of in de Jezero-krater landen en een kleine raket meenemen waarop de door Perseverance verzamelde monsters zouden worden geladen. Twee Ingenuity-achtige helikopters zouden een secundaire mogelijkheid bieden om monsters op het oppervlak van Mars op te halen. Zodra de lading vanaf de Rode Planeet is gelanceerd, zou een ander ruimtevaartuig deze in een baan om Mars brengen en vervolgens begin 2030 veilig naar de aarde transporteren”, aldus NASA.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Mars

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Mars is onbewoonbaar, dat weten we allemaal uit de films. Maar zal de planeet altijd zo onbewoonbaar blijven? Niet als het aan deze wetenschappers ligt.

Technology09.08.2024

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Is de planeet dan bewoonbaar?
NASA zoekt mensen om een jaar lang in een Mars-pod te wonen

Het gaat in het volgende decennium echt wel gebeuren: reizen naar Mars. Of we er meteen een kolonie stichten, dat moeten we nog maar zien, maar Mars staat zeker op de kaart. NASA wil graag eerst uitproberen of mensen het...

Technology19.02.2024

NASA zoekt mensen om een jaar lang in een Mars-pod te wonen

R.I.P. Ingenuity Mars helikopter

Hij heeft vele malen langer en vaker gevlogen dat het team van NASA vooraf gedacht en gehoopt had, en hij was technisch ook nog (lang) niet aan het eind van zijn latijn. Toch is vorige week, na drie jaar, een eind gekome...

Technology26.01.2024

R.I.P. Ingenuity Mars helikopter

​Er is mogelijk heel veel waterijs gevonden op Mars

Een mysterieuze ontdekking rondom de evenaar van Mars: vijftien jaar geleden werden daar grote, ondergrondse afzettingen waargenomen. Inmiddels hebben we de mogelijkheden om het nader te onderzoeken en data heeft Mars Ex...

Technology22.01.2024

​Er is mogelijk heel veel waterijs gevonden op Mars

Zo ziet een dagje op de planeet Mars eruit: volgens Curiosity

Het was even een periode van zonneconjunctie, waardoor er een tijdje geen contact was met de apparatuur op Mars. Maar dat is inmiddels weer hersteld en zo hebben we een twaalf uur durende opname gekregen van de marsrover...

Technology05.01.2024

Zo ziet een dagje op de planeet Mars eruit: volgens Curiosity

We gaan zuurstof maken op Mars: het is gelukt en dit is hoe

Hoe minder goed de aarde bewoonbaar wordt gemaakt door de mens, hoe meer de mens kijkt naar een toevluchtsoord. Eén van de meest aantrekkelijke plekken is Mars en Elon Musk zou er maar al te graag een kolonie oprichten....

Technology23.11.2023

We gaan zuurstof maken op Mars: het is gelukt en dit is hoe

​NASA is contact met Mars-rovers 2 weken kwijt

NASA kan twee weken lang niet praten met zijn Mars-apparatuur. De rovers en de helikopter Ingenuity zijn twee weken stil en dat komt niet omdat ze ruzie hebben: de zon zit in de weg. Er is een solaire conjunctie bezig, w...

Technology13.11.2023

​NASA is contact met Mars-rovers 2 weken kwijt

​NASA maakt foto van ijs op Mars: dit is wat dat betekent

Terwijl Elon Musk zich opmaakt om over -waarschijnlijk- tientallen jaren naar Mars te gaan, doet NASA onderzoek naar de planeet op heel andere manieren. Het heeft bijvoorbeeld recent een foto gemaakt van het ijs op die p...

Technology04.09.2023

​NASA maakt foto van ijs op Mars: dit is wat dat betekent

Verder lezen over Onderzoek

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen