Senior Docent en Onderzoeker bij Fontys ICT in Eindhoven. Voorheen gewerkt bij Corendon, TradeDoubler en Prijsvrij.nl.
De derde pilotronde van de overheid omtrent Blockchain startte in de zomer van 2017 en werd afgesloten tijdens de slotconferentie op 15 december 2017 in de raadzaal van de Gemeente Alphen a/d Rijn. Onder de deelnemende gemeenten bevonden zich ministeries, diverse gemeenten, uitvoeringsinstellingen en het Longfonds.
Disruptieve nieuwe ontwikkelingen
Burgemeester Spies van Alphen a/d Rijn heette de deelnemers welkom in de gemeenteraadszaal van de gemeente. Ze vertelde dat wegkijken niet meer kan: “Soms is het prettig om lang te struisvogelen. Veel collega’s hopen stiekem misschien dat ze van Blockchain weinig last van zullen hebben. Maar dat is een misrekening aldus Burgemeester Spies. Met disruptieve nieuwe ontwikkelingen is er geen tijd om achterover te leunen.”
Naast haar enthousiasme over de samenwerking, ontwikkeling en toekomst van Blockchain had ze ook een aantal waarschuwingen. “Hoe gaan we met nieuwe innovaties veiligheid een plek geven? Wat doen we met gegevensbescherming? Er zijn altijd koplopers met nieuwe technieken, mogelijkheden maar er moet geen tweedeling ontstaan van mensen die vooruitgaan en degene die achterblijven. Die de tempo van verandering, snelle manier van digitalisering niet kunnen bijbenen. Burgemeester Spies hoopte dat de koplopers niet vergeten om achterom te kijken, met een stoffen blik achter aangaan om mensen te helpen bij te blijven. “Zorg ervoor dat het peloton bij de koplopers blijft” .
Kryha Blockchain Solutions
Tweede spreker was Alexander Enthoven, werkzaam bij een startup Kryha Blockchain Solutions. Kryha is ongeveer 8 maanden geleden gestart en heeft nu al 9 medewerkers. Alexander Enthoven vertelde kort en krachtig wat blockchain inhoudt en wat Kryha voor bedrijven kan betekenen. Een interessante opmerking van Enthoven was dat veel internationale bedrijven die aangeven dat ze aan Blockchain doen eigenlijk een gesloten omgeving hebben gecreëerd “meestal bestaat het uit gebakken lucht”. Kryha adviseert bedrijven, organisaties met onderzoeken, ontwerpen en bouwen van prototypes.
In de derde pilotronde zijn er vele, interessante projecten te vinden via https://www.blockchainpilots.nl/pilotronde3
Gemeente Zuidhorn
Een ervan is van de gemeente Zuidhorn in samenwerking met Stichting Forus. Het gaat om een Blockchain oplossing van het Kindpakket. Het Kindpakket is een budget voor kinderen van ouders met een minimuminkomen. De gemeente ontvangt de zogenaamde Klijnsma gelden. Het budget is € 300 per kind. In de gemeente Zuidhorn gaat het om ongeveer 150 kinderen, die hiervoor in aanmerking komen. Deze gelden zet de gemeente in voor minderbedeelde kinderen. Zij krijgen hiermee de kans mee te doen op sociaal gebied, met sport, culturele activiteiten en op school.
Het Kindpakket in de gemeente bestond uit drie waardebonnen van € 50, die kinderen bij drie winkeliers in de gemeente konden besteden. Om de ouders meer keuze te geven is het aanbod uitgebreid tot 12 lokale ondernemers. Winkeliers kunnen zelf meedoen met het downloaden van een app. Er was ook een fietsenmaker die geen gebruik maakte van computers of smartphones. Maarten Velthuys van Stichting Forus vertelde dat ze de fietsenmaker een smartphone cadeau hebben gedaan, waarmee hij ook aan pilot kon aanhaken. Er was te veel administratief rompslomp, geld werd vooraf aan winkels overgemaakt, gemeente had geen zicht op proces etc. etc. Dit is nu achter de rug. Met de Blockchain technologie (smart contracts) betaald de klant zelf het product met een specifieke code en de ondernemer krijgt het geld direct op zijn rekening bijgeschreven zonder tussenkomst van de gemeente. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met Binck bank. Om de betalingen te kunnen regelen moesten zelfs de vingers van de wethouder gescand worden. Volgens Marloes Pomp, verantwoordelijk voor Blockchain Dutch Government is de voorbeeld van gemeente Zuidhorn en Stichting Forus een echte Blockchain toepassing.
Roteb Lease
Tweede interessante project is van Roteb. Roteb Lease is gespecialiseerd in reparatie, onderhoud en beheer van bijzondere voertuigen. Roteb Lease beheert zo’n vijfenveertighonderd voertuigen. Dit zijn niet alleen bestel- en personenwagens maar ook specialistische voertuigen zoals reinigingsvoertuigen, hoogwerkers, brandweervoertuigen, ambulances en (elektrische) fietsen en scooters. Voor het beheer betekent dit nauwkeurige registratie van alle voertuig data. Willem Bikker van Roteb vertelde over hun Blockchain pilot omtrent SLA Brandweerauto’s.
DeVeiligheidsregio Rotterdam (VRR) is de eigenaar van de Er zijn 43 brandweerauto’s. Roteb Lease is verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de brandweerauto’s incl. bepakking en alle componenten. Er is tot wel 300 onderdelen bepakking op elke brandweerauto. Probleemstelling is dat het financieel-administratieve proces dat gepaard gaat met het onderhoud inefficiënt en arbeidsintensief is. Hierdoor ontstond er een vraag: Kunnen we SLA’s transformeren in een smart contract op de blockchain met het doel een groot gedeelte van de administratie en betalingen voor bijzonder onderhoud (=maatwerk) van brandweerauto’s te automatiseren?
Blockchain
Terwijl ze bezig waren met Blockchain en het verbeteren van de processen dmv Blockchain kwamen ze tot de conclusie dat ze ook coins konden minen met wat er voorhanden was binnen Roteb Lease.
Ze zijn dus aan het minen van cryptocurrencies geslagen en hebben nu ongeveer 5.000 euro aan opbrengsten waarmee ze voor de gemeente een nieuwe scooter aan kunnen schaffen. Voorstel van Willem Bikker is dat alle gemeenten in Nederland moeten minen. Er is genoeg rekenkracht binnen de gemeenten om dit te kunnen doen.
[Afbeelding © enzozo – Adobe Stock]
Verder lezen over Blockchain
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.01.2024
Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?
Online23.11.2023
Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?
Gaming11.10.2023
Zal crypto de gaming sector revolutioneren?
Technology02.08.2023
Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?
Online23.06.2023
Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie
Online08.05.2023
NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte
Metaverse14.04.2023
Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse
Verder lezen over Overheid
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Automotive16.07.2024
Waarom je nu die tweedehands elektrische auto moet kopen die je wil
Cybercrime04.07.2024
Update je smarthome-apparaten, juist als je op vakantie gaat
Nieuws17.01.2024
Meer flitspalen bij spoorwegovergangen
Geslaagde pilot krijgt een vervolgAutomotive10.01.2024
Zoveel subsidie krijg je in 2024 voor een elektrische auto
De subsidiepot is nu geopendAutomotive20.12.2023
Duitsland schrapt subsidie voor EV’s
UPDATE: Drie fabrikanten blijven deze maand de volledige subsidie betalenMobile07.12.2023
Worden we bespied via pushmeldingen op onze smartphones?
Technology25.10.2023
Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online
Verder lezen over Toekomst
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Events04.07.2024
Dit was het VINT Symposium van 2024
met als thema 'Echt Slim'Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Gadgets20.06.2024